Sangasten linna sijaitsee n. 25 km päässä Otepäästä ja 70 km päässä Tartosta. Linna (Sangaste loss) on vuonna 1881 valmistunut kartanorakennus, joka on yksi 21. National Geographicin keltaisella ikkunalla merkityistä paikoista Virossa. Keltainen ikkuna symboloi käymisen arvoisia paikkoja ja Sangasten linna on oikeutetusti yksi näistä. Kartanon suunnitellut Otto Pius Hippius otti rakennukseen mallia Lontoon liepeillä sijaitsevasta Windsorin linnasta, joten lopputuloksena syntyi Viron ja Baltian mittakaavassa melkoisen uniikin näköinen rakennus.

Rakennuksen sisätiloista löytyy muun muassa goottilaistyylinen juhlasali, englantilaistyylinen metsästyssali, kirjasto sekä biljardisali. Lisäksi Sangasten linnassa on 16 hotellihuonetta, jotka ovat varattavissa silloin kun rakennusta ei ole vuokrattu yksityiskäyttöön. Me yövyimme linnan tornissa sijaitsevassa huoneessa, jonka sisutuksessa oli kunnon linnamaista tunnelmaa. Tuolla nukkui yönsä hyvin, mutta samalla tuli hieman semmoinen kummituslinna-fiilis. Ei olisi keskellä yötä tullut mieleen lähteä kiertelemään pitkin Sangasten käytäviä. 😀 Paikan tunnelma oli kuitenkin jollain tapaa hyvin kiehtova ja samanlaista ei ihan helposti löydy muualta Virosta.

Lisäksi Sangasten linnan  aamiainen oli melko erikoinen kokemus, sillä ruokaa kannettiin eteen niin paljon, että ainakaan me ei olla totuttu syömään aamulla näin raskaasti. Ruokasalin pöydällä oli leipiä, juustoja, leikkeleitä, hedelmiä, mehua ja muuta normaalisti aamiaiseen kuuluvaa, mutta tämän lisäksi keittiöstä tuotiin vielä kahvia, puuroa sekä melkoinen läjä paistettuja munia sekä erilaisia lihatuotteita. Melko pahalta tuntui jättää melkein kaikki lihat ja puurot syömättä, mutta jos itse satutte olemaan runsaan aamiaisen ystäviä, niin täältä semmoisen takuu varmasti saa. 🙂

Sangastessa järjestetään paljon häitä sekä muita juhlia, joten sisätiloihin ei aina pääse vierailemaan. Linna on kuitenkin ulkoakin katsottuna sen verran komea ilmestys, että kyllä tuolla kannattaa piipahtaa. Linnan sisätiloihin vaaditaan pääsylippu, joka maksaa aikuisilta 3 euroa ja opiskelijoilta 2 euroa. Lisäksi tarjolla on noin tunnin mittaisia opastettuja kierroksia, jotka maksavat 45€/ryhmä. Kävimme kiertämässä linnan sisätiloissa ja pakko sanoa, että kiinnostavimmat jutut löytyvät linnan alakerrasta.

Talvipuutarha ja juhlasali ovat kauniita, mutta muuten tuolla ei kamalasti mitään ihmeellistä ole. Varsinkin linnan ylempiin kerroksiin tehty museo on hieman outo, sillä jotenkin kaikki näyttää niin kovin kotikutoiselta. Portaita kannattaa kuitenkin kiivetä aivan huipulle asti, sillä ylimmästä kerroksesta löytyvän luukun kautta pääsee Sangasten linnan katolle. Sieltä aukeaa melko komeat näkymät.

Rakennuksen takaa löytyy kartanopuisto, josta lähtee kävely- ja patikointireittejä. Me kävimme heittämässä noin 4 kilometrin kierroksen, jonka varrelta löytyi paljon erilaisia puulajeja, joita linnassa asunut kreivi Berg on aikoinaan tuonut muun muassa Etelä-Euroopasta, Kauko-Idästä ja Yhdysvalloista. Lisätietoa Sangasten linnan palveluista ja historiasta löytyy paikan nettisivuilta.

Sangasten Linnan sijainti Viron kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän