Rummu Karjäär (2)

Rummu Karjäär

0 Kommenttia / 01/02/2017

Noin 45 kilometriä Tallinnasta Haapsalun suuntaan sijaitseva Rummu Karjäär on paikka, jonka ymmärtää täysin vasta paikanpäällä käytyään. Neuvostoaikana tuolla paikalla sijaitsi avolouhos, johon pääasiallinen työvoima saatiin vieressä sijainneesta Rummun vankilasta. Vankilan lakkauttamisen myötä työt louhoksella loppuivat ja samalla myös pohjavettä pumpanneet pumput seisahtuivat, jonka seurauksena vesi hautasi nopeasti alleen paikalla sijainneiden rakennusten lisäksi myös louhokseen jääneet työkoneet. Tämän tuloksena paikalle syntyi kirkasvetinen tekojärvi, joka nyttemmin on tullut tunnetuksi uimareiden ja sukeltajien paratiisina.

Rummu Karjäär (5)

Rummu Karjäärissä ei ole valvottua rantaa, vessoja tai muitakaan palveluita, mutta tämä ei kesähelteillä tunnu haittaavan paikallisia auringonpalvojia ja uimareita, jotka saapuvat karjäärin länsipuolella sijaitsevalle poukamalle, jossa seisoo veden valtaamaksi joutunut kolmikerroksinen rakennus. Vesi on niin kirkasta, että pohjasta voi selvästi erottaa siellä köllöttäviä metallin- ja betoninpaloja sekä muuta rakennusjätettä, mutta tästäkin huolimatta paikka suorastaan kutsuu uimaan. Rannasta on lyhyt matka rakennukselle, jonka ylimmästä kerroksesta varsinkin nuoret paikalliset käyvät kesäisin hyppimässä veteen. Tätä emme kuitenkaan voi suositella kenellekään, sillä kuten jo edellä mainitsimme, niin pohjassa on paljon kaikenlaista irtotavaraa, jolla itsensä voi teloa todella huonoon kuntoon. Lisäksi rakennukseen tehdyt omat köysi- ja porrasviritykset ovat sen verran heppoiset, ettei niihin ole kamalasti luottamista.

Kokemuksemme mukaan tuolla ei kuitenkaan ole mitään vaarallista kunhan muistaa pitää järjen päässä. Jos haluattekin lämpimänä kesäpäivänä lähteä hieman erilaisen rantapäivän viettoon, niin Rummu Karjäär tarjoaa takuuvarmasti jotain mitä ei Suomessa ole tarjolla laisinkaan. Myös sukelluksesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Rummuun, sillä sen verran upeita vedenalaisia maisemia täältä löytyy. Ohessa yksi sukellusvideo Rummusta:

Lisää kuvia:
Rummu Karjäärin sijainti kartalla:

Kommenttisi

Sähköpostiosoite (ei julkaista)