Jos Alexander Chef’s Tablen tarjoamaa kokemusta pitäisi kuvailla yhdellä lauseella, niin se menisi suunnilleen näin: “Uniikki, tunnelmallinen ja lämminhenkinen illalliskokemus, joka hakee vertaistaan niin Tallinnassa kuin myös koko Virossa”. Ilta täällä tarjosi siinä määrin monipuolisen kattauksen makuelämyksiä ja sielun ruokaa, että sitä on yllättävän vaikea edes oikein järkevästi palastella tähän.

Alexander Chef’s Tablen taustalla ovat Saarenmaalla Muhun saarella toimivan maineikkaan Pädasten kartanon Alexander ravintolan porukka, joka pääkokki Stefan Berwangerin johdolla siirtyy talveksi Tallinnaan vetämään tätä hyvin eksklusiivista illalliskokemusta. Alexander ravintola on varmasti yksi 2010-luvun menestyksekkäimmistä virolaisravintoloista, ja sieltä on hakenut oppia yksi jos toinenkin Viron ravintolamaailman vaikuttaja.

Pääkokki Stefan Berwanger luomustensa parissa 🙂

Alexander Chef’s Table on kuitenkin aivan omanlaisensa kokemus, joten sitä ei tule suoraan verrata Muhun saaren ravintolaan, sillä Tallinnan Toompean mäen reunalla sijaitsevassa keskiaikaisessa upeassa rakennuksessa järjestettävät illalliset toteutetaan yhden ison “communal tablen” ääressä, johon mahtuu yhteensä 20 ruokailijaa. Suomalaiselle luonteenlaadulle tämmöinen tuiki tuntemattomien kanssa yhdessä istuminen ja keskusteleminen saattaa ensi alkuun vaikuttaa suorastaan kammottavalta ajatukselta (ihan vaan omista fiiliksistä tässä kerrotaan 😀 ), mutta illan isännät ja emännät Stefanin johdolla pitivät kyllä huolen siitä, että turhasta jännittämisestä päästiin eroon heti alkumetreillä.

Alexander Chef’s Tablen ystävällisellä ja hyvin sosiaalisella henkilökunnalla oli muutenkin keskeinen rooli illan onnistumisen kannalta, sillä heti ovesta sisään astuttaessa syntynyt lämmin ja välitön tunnelma kantoi läpi koko illan, ja tämä sai hetkittäin unohtamaan sen, että tässä edes ollaan ravintolassa syömässä. Enemmänkin tuli semmoinen fiilis, että tässä ollaan kaveriporukalla syömässä hyvän ystävän luona. Tämä onkin jotain, mitä ei pelkästään ystävällisellä palvelulla ja muutamalla hymyllä pysty luomaan, vaan tämä vaatii kaikilta paikan työntekijöiltä todellista heittäytymistä ilta toisensa jälkeen. Hauskana lisänä olivat jokaisen vieraan istumapaikalle asetetut nimikyltit, jotka helpottivat henkilökuntaa muistamaan kaikkien illallisvieraiden nimet. Ainakin meille tämä oli ensimmäinen kerta, kun joku tälläisessä tilanteessa puhuttelee meitä etunimellä. Tässäkin kyse pienestä yksityiskohdasta, mutta samalla nämä pienet yksityiskohdat ovat juuri niitä asioita, mitkä tekivät tästä kokemuksesta niin erityisen.

Myös ruokatarjoilusta on Alexander Chef’s Tablessa tehty omanlaisensa näytelmä, sillä jokaisen ruokalajin yhteydessä pääkokki Stefan kävi pöydässä kertomassa edessä olevasta annoksesta sekä millä tavalla se liittyy ravintolan juuriin eli Muhun saareen. Seitsemän ruokalajin menuun on mahdollista ottaa myös jokaisen annoksen kanssa tarjoiltava juomasuositus, ja ainakin meidän kokemuksen mukaan tämä kannattaa ehdottomasti ottaa, sillä sen verran taidokkaasti oli annokset ja juomat onnistuttu parittamaan.

Melkein kaikkien annosten kanssa tarjottiin viiniä, mutta joukkoon mahtui myös yksi poikkeus, sillä tämän annoksen kanssa ei kuulemma pystynyt hyvin yhdistämään viiniä, joten tarjolla oli jotain hieman yllättävää. Jätetään tämä pieneksi mysteeriksi, sillä emme halua pilata tätä yllätystä. 🙂 Mistään ilmaisesta lystistä ei ole kyse, sillä 7-ruokalajin maistelumenu maksaa 95 euroa ja juomasuositukset 82 euroa, mutta toisaalta tämä paikka on kyllä jokaisen pennin arvoinen!

Maistelumenusta löytyi herkullisia raaka-aineita savustetusta ankeriaasta ja peuranlihasta jäkälään ja turskaan. Tuosta jäkälä annoksesta on pakko sanoa, että se oli meille aivan uusi tuttavuus, mutta samalla se oli ehdottomasti yksi illan mielenkiintoisimmista ja samalla herkullisimmista ruoista. Vielä kun tämänkin kanssa tarjoiltiin hyvin annoksen makujen kanssa yhteen sopiva viini, niin makunautinto oli valmis.

Alexander Chef’s Tablessa illallistaminen on varmasti jotain, mitä muistellaan vielä vuosienkin päästä, sillä sen verran erityisen kokemuksen tämä tarjosi. Kirsikkana kakun päällä oli ehdottomasti Stefanin loppuillasta esittämä yllätysnumero, jossa herra istui pianon eteen ja alkoi taidokkaasti soittamaan ja laulamaan Elton Johnin Can You Feel the Love Tonight kappaletta. Oikeastaan Alexander Chef’s Tablesta ei pitäisi edes kirjoittaa ravintolana, vaan enemmänkin kokemuksena, joka jokaisen kannattaa kokeilla ainakin kerran elämässä. Ainakin me pidimme tätä kaikin puolin todella piristävänä vaihteluna normaalille ravintolaillalle, jossa illan kulku on kuitenkin yleensä melko samankaltainen paikasta riippumatta.

Alexander Chef’s Table on avoinna keskiviikosta lauantaihin ja illallinen alkaa kello 19.00, mutta vieraita pyydetään saapumaan paikalle tasan 18.30. Paikka ei pidä itsestään meteliä isojen opaskylttien voimalla, vaan ainoa Toompealta löytyvä asia, joka kertoo sen olemassa olosta, on viher-valkoraitaisen oven vieressä oleva pieni kullanvärinen plakaatti, jossa tänne saapuvia vieraita pyydetään painamaan ovipuhelimesta numeroa seitsemän. Ovesta saavutaan tyylikkäälle sisäpihalle, jossa henkilökunta on vastaanottamassa asiakkaita. Jos haluatte vielä tänä talvena päästä kokemaan illan täällä, niin kannattaa toimia nopeasti, sillä pääkokki Stefan Berwanger esikuntineen suuntaa takaisin Pädasten kartanoon jo helmikuun puolivälissä. Lisätietoa ja ohjeet pöytävarauksen tekemiseen löydätte paikan nettisivuilta.

Lue lisää: Tallinnan Ravintolat

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän