Art Priori on sulkenut ovensa pysyvästi.


Art Priorin vanhassakaupungissa sijaitsevissa tiloissa yhdistyy kiinnostavalla tavalla upea taide sekä ensiluokkainen ruoka, sillä ravintolan omistajana on pitkän linjan taidekauppias ja keittiön puolella vaikuttaa 2016 vuoden kokiksi (Aasta kokk) valittu Alexander Kolomar. Art Priori tarjoaa mielenkiintoisen illalliskokemuksen, jolle on hyvin vaikea löytää vertailukohtaa koko Virosta tai edes naapurimaista. Tämä ravintola nousi kertaheitolla Tallinnan Ravintolasuositustemme kärkiviisikkoon. Emmekä me olla ihan ainoat, jotka ovat tähän paikkaan tykästyneet, sillä Art Priori oli mukana vuoden 2018 Silverspoon kilpailunBest Fine Dining‘-kategorian finaalikolmikossa ja arvostettu White Guide rankkasi ravintolan koko Baltian maiden 10. parhaaksi ravintolaksi. Seuraavaksi haluaisimme hieman avata, miksi tykästyimme juuri tähän paikkaan niin paljon.

Art Priori on siis taidekauppiaan omistama ja hän on myös suunnitellut paikan sisustuksen, josta tuleekin helposti mieleen tyylikäs ja arvokas taidegalleria, jossa seinille ripustetut upeat maalaukset ovat pääosassa. Tätä tunnelmaa on haluttu vielä korostaa spottivaloilla, jotka valaisevat näitä taidekappaleita. Ravintolan sisustuksessa on suosittu mustaa ja valkoista, joka entisestään nostaa värikkäät maalaukset esiin. Joku saattaa tässä vaiheessa ajatella, että seinille on ripustettu jotain halpoja kopioita, mutta näin ei kuitenkaan ole, sillä jokainen teos on alkuperäinen. Seinillä on vain murto-osa omistajan mittavasta kokoelmasta, mutta kun ravintolan kolme eri salia kiertää ympäri, niin ymmärtää kuinka suuri määrä niitä kuitenkin on Art Priorissa esillä. Eikä siinä vielä mitään, sillä jokaisen taulun viereen on kiinnitetty infokyltti, aivan kuten taidemuseossa tai galleriassa. Myös ravintolan kaikki kolme salia ovat erilaisia: pääsalin lisäksi Art Priorissa on pitkällä pöydällä varustettu sali, joka sopii isomman porukan käyttöön, sekä pieni tummansävyinen sali, joka on varustettu massiivisella kalkkikivipöydällä. Pieneen saliin mahtuu syömään kuusi henkilöä ja tässä tummansävyisessä tilassa on aivan oma tunnelmansa. Seuraavalla visiitillä yritetään varmasti saada pöytä tuosta pikkusalista! 🙂

Tämmöinen määrä korkeakulttuuria yhdessä paikassa saattaa kuulostaa ensi alkuun siltä, että tänne pitää ehdottomasti tulla ykköset yllä, istua koko illallisen ajan selkä suorassa ja keskustella filosofiasta sun muista intellektuelleista aihepiireistä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Art Priori paljastui yllättävän rennoksi paikaksi. Eli siis fine diningia rennolla otteella. 🙂 On pakko myöntää, että meilläkin oli tästä ravintolasta omat ennakko-odotuksemme, sillä Art Priori voisi olla myös semmoinen viimeisen päälle pönötysravintola. Tässä paikassa nähtiin kuitenkin jälleen kerran se, miten suuri vaikutus henkilökunnalla voi olla kokonaisuuteen, sillä pöytäämme tarjoillut sommelier Anna sekä ravintolapäällikkö Nadia olivat molemmat hyvin välittömiä ja ystävällisiä ihmisiä. Pääsimme illan aikana myös jututtamaan pääkokki Alexanderia, joka hänkin paljastui rennoksi tyypiksi. Samalla koko henkilökunta tuntui suhtautuvan työhönsä ja myös juuri tässä ravintolassa työskentelemiseen suurella ylpeydellä ja ammattitaidolla. Annan viinisuositukset osuivat nappiin ja hän myös mielellään kertoi lisää Art Priorin konseptista sekä ravintolan taideteoksista. Täällä saamamme palvelu menee ehdottomasti aivan Tallinnan ravintoloiden terävimpään kärkeen!

Art Priori Ravintola Tallinna 2393

Myöskään se tärkein eli ruoka ei pettänyt, sillä 5-ruokalajin maistelumenu tarjosi todella mielenkiintoisen makumatkan, johon mahtui tutun turvallisia raaka-aineita hieman uudella twistillä sekä aivan uusia tuttavuuksia. Voi sanoa, että tällä kertaa jokainen annos jäi mieleen, sillä niissä kaikissa oli se joku oma pieni juttunsa: ensimmäisenä alkuruokana kenties koko Tallinnan herkullisimmat kampasimpukat, toisena annoksena viidellä eri tavalla valmistettua selleriä (five shades of celeriac), ensimmäiseksi pääruoaksi herkullista kampelaa, toiseksi pääruoaksi ehkä jopa hieman yllättävä hauki ja loppuun vielä kvittenipaistos. “Hyvä ruoka, parempi mieli”-hokema voitaisiin Art Priorin tapauksessa muokata menemään suunnilleen näin “Herkullinen ruoka, euforinen mieli”. 😀 Art Priorilla on neljä eri menukokonaisuutta, jotka vaihtuvat vuodenaikojen ja satokausien mukaan. Lisäksi ravintola järjestää erityisiltoja muun muassa ystävänpäivänä ja naistenpäivänä, jolloin niin menu kuin myös henkilökunnan pukeutuminen mukailevat illan teemaa. Näistä kannattaa katsoa lisätietoa Art Priorin nettisivuilta.

Kokonaisuutena ilta Art Priorissa oli siis kaikin puolin todella onnistunut kokemus, ja tätä voi ehdottomasti suositella kaikille, jotka haluavat nauttia erinomaisesta ruoasta tunnelmallisessa ja samalla hyvin omanlaisessa ympäristössä. Alkuruoat ravintolassa maksavat 16-30 euroa, keitot 16-17 euroa, pääruoat 19-39 euroa ja jälkkärit 9-10 euroa. Maistelumenun hinta on 69 euroa. Art Priorilla on myös todella kattava viinivalikoima, joten täältä löytyy varmasti jotain mieleistä jopa vaativimmille viinihifistelijöille. Pöytävarauksen voitte tehdä ravintolan nettisivujen kautta, josta löydätte myös lisätietoa paikasta sekä sen ruoista ja viineistä.

Art Priori Ravintola Tallinna 2193

Art Priorin aukioloajat:
Ma-To 12.00-23.00
Pe-La 12.00-00.00
Su Suljettu

Lue lisää: Tallinnan Ravintolat

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän