Õllenaut on muuttanut uusin tiloihin. Uutta panimoa käsittelevän tekstimme löydät
täältä.
Põhjalan panimosta alkanut ja
suurella virolaisten käsityöoluiden testillä jatkunut olutaiheinen juttusarja saa nyt jatkoa, kun esittelyvuorossa on Õllenautin panimo, joka löytyy noin 20 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta sijaitsevasta Sauen kaupungista. Õllenaut on kolmen paikallisen aloittama pienpanimo, jonka tuotteet on revitty käsistä ensimmäisestä päivästä alkaen. Ensimmäiset oluet tulivat myyntiin viime vuoden lopulla ja tuolloin perustajat olivat huolissaan siitä, että ostaako heidän oluita kukaan vai jäävätkö ne kaikki käsiin. Noh, muutama viikko lanseerauksen jälkeen huolenaiheena olikin se, että varastot loppuvat kesken. Käytännössä lähes kaikki Viron suurimmat kauppaketjut ja tavaratalot ovat ottaneet Õllenautin oluet valikoimiinsa, mutta joillekin ketjuille panimo on yksinkertaisesti joutunut sanomaan, ettei tämänhetkinen kapasiteetti riitä heille myymiseen.

Pienpanimon pääjehuna ja oluenpanijana häärii Ilmar Räni, joka on myös yksi Õllenautin perustajista. Eli käytännössä kaikki Õllenautin oluet saavat alkunsa Ilmarin ideoista ja kaverilla onkin takana jo melkoisen kattava ura oluenpanijana, sillä ennen Õllenautin perustamista hän teki olutta harrastuksena ja hänen etiketittömät oluensa olivat niin suosittuja, että niiden kerrotaan kelvanneen itse presidentti Toomas Hendrik Ilvekselle sekä pääministeri Andrus Ansipille. Ilmarin lisäksi panimolla touhuaa toinen perustajajäsen Urmas sekä yksi Õllenautin palkkalistoilla oleva työntekijä, joten kiirettä varmasti pitää, mutta meidän onneksemme kavereilta liikeni meille muutama tunti aikaa. Itse asiassa olimme alun perin suunnitelleet viettävämme Õllenautin panimolla noin tunnin verran, mutta lopulta tunti venähtikin yli kolmeksi tunniksi. Urmaksella ja Ilmarilla oli jaettavanaan mielenkiintoisia tarinoita muun muassa panimon perustamisesta, oluiden synnystä sekä valmistamisesta ja tietenkin Õllenautin yksinkertaisen hauskan logon syntyhistoriasta. Emme edes yritä noita kaikkia tarinoita tähän tekstiin sisällyttää, sillä muuten tästä tulisi varsinainen maratonteksti.

Kun kävimme panimolla niin pullotuksessa oli juuri Lumelausuja niminen olut, joka muuten voitti Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa-sivuston 25 olutta käsittäneen
Virolaisten käsityöoluiden testin. Omien oluiden lisäksi Õllenautilla tehdään muutaman “
gypsy brewingiä” harrastavan firman oluita ja pääsimme maistelemaan etukäteen Tankerin uutta olutta, jossa on mukana muun muassa rosepippuria. Tuo olut kannattaa testata, kunhan se ensin löytää tiensä kauppojen hyllyille. Eräs hauskimmista yksityiskohdista panimolla ovat ehdottomasti tuotantovälineet, jotka ovat PBC Brewery Installations Ltd:n valmistamia ja näyttävät huomattavasti kotikutoisemmilta kuin Põhjalan vastaavat vempaimet. Mutta näin sen kuulemma on tarkoituskin olla, sillä sama firma on toimittanut vuosia samanlaisia välineitä lukemattomille brittiläisille pienpanimoille.

Jälkikäteen kun olemme vertailleet visiittejämme Põhjalan ja Õllenautin panimoihin, niin on pakko todeta että vaikka kummatkin ovat virolaisia pienpanimoita, niin ovat ne täysin erilaisia. Põhjalan porukka tuntuu olevan ehkä hieman BrewDog-fanboy osastoa, jolla on kamala hinku laajentua mahdollisimman nopeasti mahdollisimman moneen paikkaan. Õllenautilta meille taas jäi semmoinen kuva, että tärkeintä on tehdä erinomaisia oluita ja nauttia tekemisestä – toki sivussa pitää myös tehdä kannattavaa bisnestä. Jos emme ihan väärin muista, niin Õllenautin tankkien kapasiteetti on tällä hetkellä 6 000 litraa ja vuoden loppuun menneessä reilut 8000 litraa, jolla pystyy tuottamaan noin 21 000 litraa olutta kuukaudessa. Tähän Ilmar totesi, ettei heillä välttämättä ole kiinnostusta tai tarvetta laajentua tästä enää yhtään isommaksi. Lisäksi hän vertasi virolaisten pienpanimoiden oluen valmistusta veistokseen, josta alkaa vasta ääriviivat hahmottua, joten tulevina kuukausina ja vuosina on varmasti luvassa runsaasti uusia Õllenautin oluita.
Tällä hetkellä panimolla on muuten valmistumassa täysin virolainen käsityöolut, jossa kaikki raaka-aineet ovat paikallista alkuperää. Vastaavaa ei tietääksemme ole maassa tehty aikoihin, sillä usein suurin osa oluen valmistamisessa käytetyistä raaka-aineista on tuontitavaraa. Tässä kaikki tällä erää Õllenautista, sillä seuraavaksi matka jatkuu kohti Keilassa sijaitsevaa
Lehen panimoa.