Juur on sulkenut ovensa pysyvästi. 


Juur on monella tavalla erilainen kuin monet muut Tallinnan huippuravintolat, sillä ensinnäkin se sijaitsee alueella jossa ei normaalisti ole totuttu näkemään tämän tasoisia ravintoloita ja toiseksi se on paremmin laadukkaista kahveista, kahvipaahtimosta ja kahviloista tutuksi tulleen Gourmet Coffeen ensimmäinen ravintola. Onkin jännää, että näistä lähtökohdista on onnistuttu rakentamaan yksi Tallinnan mielenkiintoisimmista ja laadukkaimmista ravintoloista. Juur sijaitsee Tallinnan kauppakeskus Ülemiste Keskuksen läheisyydessä alueella, jossa ei vielä muutama vuosi sitten ollut juurikaan muuta kuin vanhoja tehdasrakennuksia sekä varastotiloja. Ülemiste Cityn alue on kuitenkin kehittynyt vauhdilla ja nykyään tuolla sijaitsee paljon eri firmojen toimistoja, mutta siltikään täältä ei välttämättä odottaisi löytyvän Juuren tasoista ravintolaa. Paikka sijaitsee kunnostetun tehdasrakennuksen tyylikkäästi sisustetuissa tiloissa, jossa on isot valoisat ikkunat sekä iso tyylikäs metalliovi. Juuressa on onnistuttu erinomaisesti yhdistämään fine dining-tason ruoka ja rento ilmapiiri hieman “teolliseen”, mutta samalla kevyeen, sisustustyyliin.  Kokonaisuus on kaikinpuolin erittäin onnistunut!

Myös se tärkein asia eli ruoka- ja juomapuoli ovat kunnossa, sillä ravintola Juuressa on hyvin selkeä visio siitä, mistä tässä paikassa on kysymys. Raaka-aineet ovat lähes 100% virolaisia ja muutenkin täällä ollaan selvästi aidon ylpeitä kotimaisuudesta ja puhtaista raaka-aineista. Tämähän ei sinänsä ole ollut Tallinnassa enää pitkään aikaan mikään uusi juttu, mutta ravintola Juur on onnistunut löytämään tähän oman mielenkiintoisen tulokulmansa. Ravintolan oma tuore leipä alleviivaa tätä ajatusta erinomaisella tavalla, sillä siististi leikattujen siivujen sijaan eteen tuodaan kiven päälle asetettu leipäpala, josta jokainen voi sitten itse murtaa paloja. Leivässä om käytetty muun muassa ruisjauhoja sekä kahvipapuja, joka on hauska viittaus Gourmet Coffeen suuntaan.

Pienten alkuun tarjoiltujen kokin tervehdyksien kautta päästiin itse asiaan eli alku- ja pääruoan kimppuun, johon valikoitui tällä kertaa niin kalaa kuin myös lihaa. Annokset oli laitettu kauniisti esille paikallisia yrttejä ja kasveja hyödyntäen, mutta mitään turhaa kynäilyä ja hifistelyä niissä ei ollut. Yleensä suurimmat pettymykset tulee koettua silloin kun esillepano on kaunista, mutta maut jättävät toivomisen varaa. Ravintola Juuren alku- ja pääruoan suhteen ei tätä vaaraa ollut, sillä maut ja annoskoot olivat loistavasti tasapainossa ja annosten kanssa oli selvästi mietitty, miten kokonaisuudesta saadaan herkullisen harmoninen. Pienen kivan lisäyksen ruokailuun tekivät ravintolan kokit, jotka tulivat jokaisen annoksen kohdalla henkilökohtaisesti kertomaan, mitä tarjoiltavassa annoksessa on. Tämmöistä ei olla toistaiseksi koettu missään muussa Tallinnan ravintolassa.

Herkullisten alku- ja pääruokien jälkeen päätimme jatkaa iltaa jälkiruokien parissa, jotka todella veivät meidät todelliselle ruokaseikkailulle. Listalta ei löytynyt perinteisiä jälkiruokia kuten jäätelöä, suklaakakkua tai creme bruleta, vaan muun muassa naurista sekä leivänmuruja sisältävät jälkkärit. Tämä oli ensimmäinen kerta kun pääsimme kokeilemaan tämmöisiä, joten mielenkiinnolla odotimme mitä tuleman pitää. Kylkeen päätimme tilata vielä kahvit sekä lasillisen Juuren kotitekoista raparperiviiniä, jotka molemmat osoittautuivat loistaviksi valinnoiksi. Täällä selvästi tiedetään, miten kahvia tehdään, joka ei sinänsä ole mikään ihme, sillä Helina oli sijoittunut tämän vuoden  Viron baristakilpailussa viidenneksi. Raparperiviini taas oli niin hyvää, että ostimme tätä myös pullon kotiinviemisiksi. 🙂

Ravintolassa tehdään myös omia snapseja, mutta meidän visiitin aikaan kaikki uudet satsit olivat vielä valmistumassa, mutta ensi kerralla täytyy ehdottomasti testata myös näitä. Jälkiruokien suhteen on pakko todeta, että Juuren väelle on pakko antaa pisteet uskalluksesta ja kokeilunhalusta, sillä jälkkärit eivät tosiaan olleet sitä mihin normaalisti on totuttu. Ne olivat kuitenkin oikein maistuvat ja eivät missään nimessä liian makeat, joten kyllähän näitä vaihtelun vuoksi söi oikein mielellään. Kaiken kaikkiaan kolmen ruokalajin ruokafiilistely tässä ravintolassa oli todella onnistunut! 🙂 Tarjolla on myös 7-, 9-, ja 11-ruokalajin maistelumenuja juomasuosituksineen, 5-ruokalajin vegaanimenu sekä myös alkoholiton viinisuositus kaikkiin tasting menuihin. Näistä kannattaa kysyä etukäteen lisää, niin osaavat sitten ravintolassa varautua oikein.

Loppuun täytyy vielä antaa isot kehut meitä tarjoilleelle Helinalle, joka omasi erinomaisten baristataitojen lisäksi erittäin ystävällisen, avoimen ja innostuneen persoonallisuuden, mikä teki meidän illasta vieläkin viihtyisämmän. Häneltä kuulimme muun muassa kiinnostavat tarinat paikan kunnostamisesta ja siitä kuinka he pyrkivät myös astiaston suhteen käyttämään mahdollisimman paljon paikallisten suunnittelijoiden käsityönä valmistamia tuotteita. Pääsimme myös hänen kanssaan vilkaisemaan heti seinän takana toimivaa Gourmet Coffeen myymälää, josta löytyy kattava valikoima erilaisia kahveja ja kahvikoneita myös kotiin ostettavaksi. Lisäksi Helina myös kertoi, että Juuren suunnitelmissa on ravintolan laajentaminen, joten jatkossa paikka pystyy varmasti palvelemaan asiakkaitaan vielä entistäkin paremmin.

Ravintola Juur teki meihin kyllä sen verran kovan luokan vaikutuksen, että se ansaitsee ehdottomasti paikkansa Tallinnan Ravintolat-listallamme. Vaikka tämä paikka ei sijaitsekaan ihan Tallinnan ydinkeskustassa, niin on ravintola ehdottomasti matkan arvoinen. Alkuruoat ravintolassa maksavat 9-16 euroa, pääruoat 13-25 euroa ja jälkiruoat 6-7 euroa. Lisätietoa voitte katsoa Juuren nettisivuilta. Suosittelemme tekemään pöytävarauksen aina etukäteen.

Ravintola Juuren aukioloajat:
Ma 11.30-17.00
Ti-Pe 11.30-22.00
La 16.00-22.00
Su Suljettu
Lue lisää: Tallinnan Ravintolat

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän