Tallinnan vanhankaupungin Pagari kadulta, entisen KGB päämajan kellaritiloista, löytyy ehdottomasti Tallinnan kiinnostavin ja tasokkain viinibaari Pazzo. Aiemmin näissä samoissa tiloissa toimi luonnon viineihin erikoistunut Vino Nostrum, mutta alkukesästä tämä paikka sai täysin uuden ilmeen ja samalla myös nimi vaihtui Pazzoksi, mikä italiaksi tarkoittaa hullua. Paikan motto onkin “syö hyvin, naura usein, rakasta paljon”. Rakkautta hyvää ruokaa ja juomaa kohtaan tästä paikasta löytyykin aivan varmasti, sillä viinibaarin pyörittämisestä vastaa Ketri Leis, joka voitti huhtikuussa Viron Parhaan Sommelier-palkinnon jo kolmatta (!!!) kertaa peräkkäin. Takapiruina paikassa toimivat Kristjan sekä Janno Lepik, jotka ovat tulleet tunnetuiksi Tallinnan ravintola Leibin sekä ravintola Umamin omistajina. Tätä taustaa vasten odotukset vierailuille olivat hyvin korkealla.

Heti sisään astuttaessa tuli semmoinen fiilis, että nyt ollaan hyvän äärellä, sillä paikasta on onnistuttu luomaan todella viihtyisä ja samalla tyylikkään klassinen viinibaari, jossa on kuitenkin säästetty tämän vanhan kellaritilan arvokas tunnelma sekä Vino Nostrumin “putiikkimaisuus”. Sisustuksen kanssa ei ole lähdetty liikaa kikkailemaan, vaan oon luotettu yksinkertaisen tyylikkääseen kokonaisuuteen, jonka ehdottomana väriläiskänä toimii tilan perältä löytyvä sohvaryhmä (ja mehän tietenkin parkkeerattiin suoraan tähän 😀 ) Muuten paikka koostuu pääasiassa vaaleista ja tummista väreistä, joiden tasapainoksi väriä on tuotu matoilla sekä muutamalla viherkasvilla. Viinibaari sisustuksen takaa löytyy virolainen suunnittelija Marit Ilison, joka tunnetaan paremmin vaatemallistoistaan, ja Pazzo onkin hänen ensimmäinen sisustusprojektinsa. Pakko todeta, että näkemystä ja osaamista löytyy selvästi myös tällä saralla.

Sitten niihin tärkeimpiin asioihin eli ruokaan ja juomaan. 🙂 Jos kokemusta pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, niin se olisi ehdottomasti ‘fantastinen’, sillä Pazzo ylitti kaikki odotukset niin ruoan kuin myös juoman suhteen. Viinibaarissa näkyy edelleen Vino Nostrumin perintö, sillä tarjolla on Vino Nostrumin toimittamia luonnonviinejä, mutta tämän lisäksi listalta löytyy tarkkaan valittujen pientuottajien viinejä, joista osaa Pazzo on alkanut itse tuomaan maahan. Illan aikana kokeilimme puolentusinaa erilaista viiniä, joista erityisesti mieleen jäivät slovenialainen valkoviini sekä jälkiruoan kanssa tarjotut Chateau les Justices’n Sauternes valkoviini (Roquefort-juusto + tämä viini = match made in heaven <3 ) sekä espanjalainen sherry (toimii erinomaisesti suklaakakun kanssa). Kristjan muuten on Viron virallinen sherry-lähettiläs, joten ei ihme että tänne on osattu valita myös erittäin laadukkaat sherryt. Kaikki maistamme viinit olivat ensiluokkaisen hyviä ja samalla myös valtavirrasta kivan poikkeavia, mutta suurimman vaikutuksen teki kuitenkin se, kuinka hyvin Pazzossa osataan yhdistää juuri oikeanlainen viini oikean ruoan kanssa.

Viinibaari Pazzon ruoat ovat tapas-tyyppisiä annoksia, jotka ovat tarkoitettua jaettavaksi. Päädyimme tilaamaan neljä eri annosta: taimenen mätiä savustetuilla perunoilla, kananmunalla sekä sinappimajoneesilla, lohi sashimi vihreillä herneillä, korianterilla ja wasabi-soijakastikkeella, mustekalaa kurkun, tomaatin ja korianterin kera sekä savustettua ankkaa paahdetulla punajuurella ja jugurtti-rakuunamajoneesilla. Aivan kuten Leibissä sekä Umamissa on totuttu näkemään, niin täälläkin koko ruokafilosofian perustana on selvästi laadukkaat raaka-aineet ja puhtaat maut. Onkin jälleen kerran pakko todeta, että tämä porukka todella tietää miten loihtia herkullisia annoksia hyvinkin tutuista raaka-aineista. Niin kummalliselta kun se ehkä tuntuukin tämä tunnustaa, niin neljästä annoksesta herkullisin oli listan ensimmäinen: eli siis kalaa, perunaa, kananmunaa sekä sinappimajoneesia. Kaikki muutkin annokset hävisivät lautaselta hujauksessa, mutta paikalla olleesta kolmikosta kaikki olivat sitä mieltä, että ensimmäistä annosta voisi syödä vaikka joka päivä. 😀

Kokonaisuutena Pazzo teki meihin niin hyvän vaikutuksen, että täällä tulee varmasti jatkossa käytyä melko usein. Olipa se sitten ihan vaan lasillisella viiniä tai muutamalla tapas-annoksella, mutta tähän viinibaariin tulee varmasti suunnattua. Tänne on helppo tulla, olipa kyseessä sitten vannoutunut viinihifistelijä tai vasta viineihin paremmin tutustuva fiilistelijä, sillä Pazzon henkilökunta on asiantuntevaa, palvelualtista ja ystävällistä porukkaa. Meidän kokemuksen perusteella uskallamme väittää sen olevan Tallinnan paras viinibaari. Piste. Pazzo ansaitsee ehdottomasti paikkansa myös Tallinnan ravintolalistallamme, sillä vaikka paikka ei olekaan puhtaasti ravintola, niin monen ravintolan pöperöt kalpenevat näiden annosten rinnalla.

Tapas-annokset maksavat 7-13€/kpl, jonka lisäksi listalta löytyy ostereita, pikku snäksejä (vahva suositus Kotzebuen taikinajuureen leivotulle leivälle sekä Occhipinti-tilan oliiviöljylle) sekä pari erilaista jälkkäriä. Pazzon nettisivuilta voitte tsekata koko menun sekä myös kaikki tarjolla (ja myös myynnissä) olevat viinit.

Viinibaari Pazzon aukioloajat:
Ke-La 17.00-01.00
Pazzon sijainti Tallinnan kartalla:

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän