Aiemmin kesällä kävimme tutustumassa Tallinnan Nõmmellä olevaan Põhjalan panimoon ja piakkoin on tulossa juttua myös visiitistämme Sauessa sijaitsevalle Õllenautin panimolle. Sitä ennen on kuitenkin aika tutustua tarkemmin itse näihin tuotteisiin, eli seitsemän Virossa toimivan pienpanimon oluisiin. Testissä oli yhteensä 25 olutta Õllenautin, Põhjalan, Vormsin, Lehen, Pöiden, Tankerin ja Hopsterin panimoilta, joista kaksi viimeksi mainittua tosin harrastaa “gypsy brewingiä”, eli oluet tehdään muiden panimoissa.
Virolaistet Käsityöoluet (1)
Kaikki testatut oluet maistuivat hyvältä ja yhtään olutta ei jäänyt siis juomatta, mutta meidän TOP 5-listamme näyttää kuitenkin tältä:
  1. Õllenaut – Lumelausuja (Foreign Stout)
  2. Põhjala – Must Kuld (Porter)
  3. Õllenaut – Humala Padrun (India Pale Ale) 
  4. Õllenaut – Eesti Rukki Eil (Ruis Ale)
  5. Põhjala – Pesakond (Black IPA)
Emme ala sen enempää näiden oluiden “hienouksia” avaamaan, sillä Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa sivuston pääasialliset lukijat eivät taida olla mitään oluthifistelijöitä ja emme itsekään ole mitään eksperttejä. Nämä oluet yksinkertaisesti maistuivat meistä parhaimmille, mutta jos joku muu laatii oman listansa suosikeistaan, niin se saattaa näyttää hyvinkin erilaiselle. Kuten joku ehkä listasta huomasikin, niin olemme tykästyneet erityisesti tummiin oluisiin.
Virolaistet Käsityöoluet (3)
Tässä vielä listattuna kaikki maistamamme oluet eri panimoilta, niin että ensimmäisenä oleva on aina suosikkioluemme kyseiseltä panimolta ja niin edelleen:
Hopster: Aotearoa Sauvin, Esimene Vasikas.
Lehe: Lõbus Njuufa, Väike India, Blackmouth Cur.
Pöide: Rukkiõlu.
Põhjala: Must Kuld, Pesakond, Rukkirääk, Virmalised, Uus Maailm, Põhja Konn.
Tanker: Sound Check, Kyte Peale. 
Vormsi: Hele Eripruul, Hele Õlu.
Õllenaut: Lumelausuja, Humala Padrun, Eesti Rukki Eil, Suitsu Porter, Simko Eil, Vanamees, Kuldne Eil, Suvenaut, Wahtula.
Virolaistet Käsityöoluet (4)
Jos haluatte päästä näitä herkkuja maistelemaan, niin kotiin viemisiksi niitä voi ostaa Tallinnasta mm. Kaubamajasta, Selvereistä sekä Stockmannilta. Jos taas haluatte nauttia oluenne paikan päällä, niin suunnaksi kannattaa ottaa vaikkapa Pudel BaarPõrgu tai Koht / Moonshine Baar.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän