Tämä kysymys putkahtaa esille aina silloin tällöin, joten ohessa vastaus siihen, että tarvitseeko sitä passia tai henkilökorttia Tallinnan reissulle? Tässä vastaus Suomen Tallinnan-Suurlähetystön sivuilta:

“Viroon matkustavalla Suomen kansalaisella tulee aina olla mukanaan virallinen matkustusasiakirja, jollaisia ovat passi ja poliisin tai Suomen edustuston Suomen kansalaiselle myöntämä kuvallinen henkilökortti. Ajokortti tai esim. kuvallinen Kela-kortti eivät ole hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja! Myöskään Viron viranomaisten myöntämä henkilökortti ei ole Suomen kansalaisen matkustusasiakirja. Lisätietoa Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista löydät ulkoministeriön sivuilta.”

Eli kuvallinen henkilökortti kelpaa, mutta jos ei semmoista omista, niin sitten passi TÄYTYY olla mukana. Vanhentunut passi matkustusasiakirjana ei siis kelpaa, ja myös Tallinnan risteilyllä tulee olla passi mukana. Ilman passia Viroon ei kannata lähteä, sillä kaikkien matkustajien pitää pystyä tarvittaessa todistamaan henkilöllisyytensä, niin aikuisten kuin myös lasten. Alla vielä samat ohjeet videon muodossa. 😉

40 KOMMENTIT

 1. USAssa asuva USAn kansalainen tuttavani tulee vierailulle Suomeen ja matkaohjelmaan olisi tarkoitus sisällyttää päiväreissu laivalla Tallinnaan siis Viroon. Vieraalla tietysti oma passi ja matkustusasiakirjat Suomeen kunnossa, mutta tarvitseeko vieraani vielä Viroa varten jonkun muun matkustusasiakirjan.

  • Jos saat viisumin jostakin Schengen-alueen en maasta, voit matkustaa vapaasti muissakin Schengen-maissa.

  • Mikäli Italiassa myönnetty henkilökortti kelpaa matkustusdokumenttina EU-alueella, niin siinä tapauksessa kyllä.

 2. Ulkomaalainen, irakilainen jolla on oleskelulupa Suomessa, saako hän matkustaa Suomessa myönnetyn henkilökortin kanssa Viroon?

  • Moikka,

   Suomen Poliisin nettisivuilta löytyi tämmöinen tieto: “Poliisi voi myöntää henkilökortin kotikuntalain mukaisesti Suomessa vakinaisesti asuvalle ulkomaalaiselle, joka on merkitty väestötietojärjestelmään ja jolla on voimassa oleva oleskelulupa tai oleskelukortti taikka hänen oleskeluoikeutensa on rekisteröity ja jonka henkilöllisyys voidaan todeta luotettavasti. Ulkomaalaisen henkilökortti voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi, mutta kuitenkin enintään hakijan oleskeluluvan tai oleskelukortin voimassaoloajaksi. Ulkomaalaiselle myönnettyä henkilökorttia ei voi käyttää matkustusasiakirjana.”

 3. Eli onko pakko olla passi viron risteilyllä, jos omistaa poliisin myöntämän kuvallisen henkilökortin ja voiko nousta henkilökortilla maihin?

  • Kuvallinen henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjana Tallinnaan matkustettaessa eli jos tämmöinen löytyy, niin tällöin passia ei tarvita.

 4. Onko henkilökortin iällä merkitystä? Minulla on nimismiehen myöntämä kuvallinen, muovinen kortti vuodelta 1991. On kelvannut joka paikassa tähän asti, siis kaupassa, postissa jne. Joskus joku myyjä kertoi ettei tuo olisi enää hyväksyttävä kortti nykyään. Mutta hyväksyi sen kuitenkin. Mutta ulkomaille en ole pelkästään sen varassa uskaltanut lähteä. Nyt olisi kuitenkin pakko kun passi on vanha ja torstaina on matkaa Tallinnaan…

  • Poliisin sivuilta löytyy seuraavanlainen tieto: “Henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan myös matkustusasiakirjana. Huomioithan, että ilman huoltajien suostumusta myönnetty alaikäisen henkilökortti, ilman matkustusoikeutta myönnetty henkilökortti, ulkomaalaiselle myönnetty henkilökortti tai väliaikainen henkilökortti eivät käy matkustusasiakirjana.” Noista vanhoista henkilökorteista saattaa hyvin puuttua tuo matkustusoikeus… ja ainakin uudet henkilökortit ovat voimassa ainoastaan 5 vuotta.

 5. Hei
  Lähettiin perheen kanssa autolla kohti Helsinkiä ja tarkotuksena oli mennä Tallinnaan autolautalla, mutta hatarapäinä unohdimme voimassa olevat passit kotiin, tuhannen kilometrin päähän. Meillä on kuitenkin kuvat passeista. Kysymme siis että pääseekö näillä kuvilla Tallinnaan?

 6. Passini on tällä hetkellä viisumin käsittelyssä toista matkaa varten. Kelpaako kopio passin tietosivusta Tallinnan risteilylle?

  • Suosittelemme tarkastamaan tämän asian vaikkapa suurlähetystöstä, mutta sanoisimme ettei tuo passin tietosivu kelpaa matkustusdokumentiksi.

 7. Mitenkäs, voiko kuukauden vanhan vauvan kanssa matkata Viroon ilman passia kun hänellä ei ole vielä nimeä virallisesti annettu? Ristiäiset vasta kuun päästä.

 8. Moi sellasta lähen kyselee kun passi on mennyt vanhaks nii kysytääks meiltä passia, mulle sanottii että se kuka ostaa viron matkan nii siltä vaa kysytää passia. Sillo joskus vuonna nakki ja muusi meni isän velin siskon ja äitipuolen kaa autol laivaa ja viroo, nii meiltä ei kysytty passia. Ei kai siinä kysytä passia jos menee autolla laivaa🤔

  • Moikka,

   riippuu hyvin paljon myös laivayhtiöstä kysytäänkö passia vai ei, mutta aina on olemassa se mahdollisuus. Useimmiten Helsinki-Tallinna välillä ei kysytä passia, mutta toisinaan laivayhtiöllä taas on ollut selvästi “tehotarkastukset” menossa. Eli jos reissuun päättää lähteä ilman passia, niin se on tietenkin omalla riskillä. Suosittelisimme passin uusimista. 🙂

 9. Viroon matkustavalla 18 vuotta täyttäneellä Suomen kansalaisella tulee kuitenkin aina olla mukanaan virallinen matkustusasiakirja, jollaisia ovat vain passi sekä poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti.

 10. Olen virolainen joka on asunut suomessa jo aika kauan, minulla on passi vanhentunut, onko mahdolista mennä 22h risteilylle tallinnan vanhentunella passilla? Jos ei mistä ja minkälainen henkilötodistus asiakirja minulla pitäisi suomessa sit hakea.

  • Moikka,

   matkustajalla pitää aina olla voimassa oleva matkustusasiakirja, joten vanhentunut passi tuskin kelpaa. Jos asut Suomessa, niin voit varmaankin hakea poliisilta sirullista henkilökorttia. Se kelpuutettaan EU-alueella matkustusasiakirjaksi. 🙂

 11. riittääkö lapselle poliisin myöntämä kuvallinen henkilötodistus viroon vai pitääkö olla ihan passi?

  • Moikka,

   ainakin aikuisille kelpaa poliisin myöntämä sirullinen henkilötodistus, mutta lapsista ei kyllä ole 100% varmaa tietoa. Tämä kannattaa tsekata poliisilta tai Suomen suurlähetystöstä.

 12. Hei, serkkuni tulee Suomeen kuukauden lomalle Srilankasta. Aiomme käydä päivä Tallinnassa risteily matkalla. Voiko srilankalaiset lähtee päivätallinnassa risteilyllä Suomen viisumilla. Kiitos

  • Moikka,

   Viroon ei tarvita erillistä viisumia, jos viisumiasiat Suomeen ovat kunnossa. Tämä kannattaa kuitenkin vielä varmistaa suurlähetystöstä.

  • Moikka,

   tämä varmaan kannattaa tarkistaa poliisilta. Jos kuitenkin pitäisi jotain vastata, niin sanoisimme että Tallinnassa tuo passia käytetään ainoastaan henkilöllisyyden todentamiseen. Tällöin tuolla puolella vuodella ei välttämättä ole niin väliä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään varma tieto, joten suosittelemme tarkistamaan asian jostain viranomaislähteestä.

 13. Mihin perustuu se, että passi pitää olla voimassaoleva..? Jos EU:n sisällä saa kulkea ilman passia, niin millä perusteella passi pitää olla voimassaoleva..? Jos henkilökorttikin matkustusasiakirjana käy, joka ei vanhene..? Samat tiedot löytyy kuukauden (tai vuoden) vanhasta passista kuin kuvallisesta henkilötodistuksesta..?

  • Ensinnäkin: Se, että Suomen ja Viron välillä ei passeja tarkasteta ei liity siihen, että Viro on nykyään EU.n jäsen vaan siihen, että Viro on liittynyt Schengen alueeseen. EU:ssa on jäsenmaita (Britannia, Irlanti esim.) jotka eivät kuulu siihen edelleenkään: Schengeniin kuuluu myös maita, jotka eivät ole Eu:ssa (esim. Sveitsi). Toiseksi: Vaikka Schengen alueella ei passeja tarkastetakaan, se ei tarkoita että niitä ei pidä olla mukana silti. Tämä koskee siis kaikkia Schengen maita, ei pelkästään Viroa. Kolmanneksi: Poliisilta haettava EU henkilökorttikin on voimassa käsittääkseni vain sen 5 vuotta, kuten passikin.

 14. Pitääkö olla voimassa oleva passi vai riittääkö että mukana on vaikka vanhentunutkin passi jos henkilötiedot eivät ole muuttuneet miksikään? (passi vanhentunut kuukausi sitten)

  • Moikka,

   kyllä Tallinnan matkalle tarvitaan lähtökohtaisesti voimassa oleva passi tai sirullinen henkilökortti. Pikapassin saa hankittua 3-5 arkipäivässä, joten kiiretilanteessa suosittelemme tuota. 🙂

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän