Noin 45 kilometriä Tallinnasta Haapsalun suuntaan sijaitseva Rummu Karjäär on paikka, jonka ymmärtää täysin vasta paikanpäällä käytyään. Neuvostoaikana tuolla paikalla sijaitsi avolouhos, johon pääasiallinen työvoima saatiin vieressä sijainneesta Rummun vankilasta. Jossain kohtaa työt louhoksella kuitenkin loppuivat ja samalla myös pohjavettä pumpanneet pumput seisahtuivat, jonka seurauksena vesi hautasi nopeasti alleen paikalla sijainneiden rakennusten lisäksi myös louhokseen jääneet työkoneet. Tämän tuloksena paikalle syntyi kirkasvetinen tekojärvi, joka nyttemmin on tullut tunnetuksi uimareiden ja sukeltajien paratiisina.

Rummu Karjäärissä ei ole valvottua rantaa, vessoja tai muitakaan palveluita, mutta tämä ei kesähelteillä tunnu haittaavan paikallisia auringonpalvojia ja uimareita, jotka saapuvat karjäärin länsipuolella sijaitsevalle poukamalle, jossa seisoo veden valtaamaksi joutunut kolmikerroksinen rakennus. Vesi on niin kirkasta, että pohjasta voi selvästi erottaa siellä köllöttäviä metallin- ja betoninpaloja sekä muuta rakennusjätettä, mutta tästäkin huolimatta paikka suorastaan kutsuu uimaan. Rannasta on lyhyt matka rakennukselle, jonka ylimmästä kerroksesta varsinkin nuoret paikalliset käyvät kesäisin hyppimässä veteen. Tätä emme kuitenkaan voi suositella kenellekään, sillä kuten jo edellä mainitsimme, niin pohjassa on paljon kaikenlaista irtotavaraa, jolla itsensä voi teloa todella huonoon kuntoon. Lisäksi rakennukseen tehdyt omat köysi- ja porrasviritykset ovat sen verran heppoiset, ettei niihin ole kamalasti luottamista.

Nykyään tänne meneminen on vähän niin ja näin, sillä maanomistaja on laittanut portit kiinni ja toisaalta tähän on myös ihan perusteltu syy, sillä jos alueella tapahtuu jotain, niin kuulemamme mukaan se on maanomistajan vastuulla. Siksi suosittelemmekin tutustumaan Rummuun Paekalda Puhkekeskuksen kautta. Tuolta saa myös vuokrattua veneitä, kanootteja ym.

Myös sukelluksesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Rummuun, sillä sen verran upeita vedenalaisia maisemia täältä löytyy. Me kävimme täällä sukeltamassa Barrakuuda-sukelluskerhon kanssa. Ohessa meidän sukellusvideo Rummusta:

Rummu Karjäär merkittynä Viron karttaan:

1 KOMMENTTI

  1. Ei kannata mennä Paekalda Puhkekeskukseen – eihän siellä ole mitään! Ei suppilautoja ainakaan. Ajakaa vaan suoraan sinne rannalle missä on ne rauniot.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän