Noin 45 km Tallinnasta Haapsalun suuntaan sijaitseva Rummu Karjäär on paikka, jonka ymmärtää täysin vasta paikan päällä käytyään. Neuvostoaikana tuolla paikalla sijaitsi avolouhos, johon pääasiallinen työvoima saatiin vieressä sijainneesta Rummun vankilasta. Jossain kohtaa työt louhoksella kuitenkin loppuivat ja samalla myös pohjavettä pumpanneet pumput seisahtuivat, jonka seurauksena vesi hautasi nopeasti alleen paikalla sijainneiden rakennusten lisäksi myös louhokseen jääneet työkoneet. Tämän tuloksena paikalle syntyi kirkasvetinen tekojärvi, joka nyttemmin on tullut tunnetuksi uimareiden ja sukeltajien paratiisina.

Rummu Karjäär oli pitkään paikka, jossa ei ollut valvottua rantaa, vessoja tai muitakaan palveluita, mutta tämä ei kesähelteillä tuntunut haittaavan paikallisia auringonpalvojia ja uimareita, jotka saapuivat sankoin joukoin karjäärin länsipuolen poukamalle, jossa seisoo veden valtaamaksi joutunut kolmikerroksinen rakennus. Sittemmin homma on kuitenkin hieman muuttunut, sillä ensin maanomistaja laittoi alueelle johtavan tien portit kiinni, mutta nykyään tänne tänne pääsee viettämään aikaa pääsylippua vastaan. Alue on avoinna kesäaikaan joka päivä kello 10.00-20.00 ja yli 16-vuotiaille lippu maksaa 3 euroa. Lisätietoa voitte katsoa paikan FB-sivuilta.

Vesi on niin kirkasta, että pohjasta voi selvästi erottaa siellä köllöttäviä metallin- ja betoninpaloja sekä muuta rakennusjätettä, mutta tästäkin huolimatta paikka suorastaan kutsuu uimaan. Rannasta on lyhyt matka rakennukselle, jonka ylimmästä kerroksesta varsinkin nuoret paikalliset käyvät kesäisin hyppimässä veteen. Tätä emme kuitenkaan voi suositella kenellekään, sillä kuten jo edellä mainitsimme, niin pohjassa on paljon kaikenlaista irtotavaraa, jolla itsensä voi teloa todella huonoon kuntoon. Lisäksi rakennukseen tehdyt omat köysi- ja porrasviritykset ovat sen verran heppoiset, ettei niihin ole kamalasti luottamista.

Mikäli haluatte tutustua alueeseen vaikkapa kanootin tai SUP-laudan kyydissä, niin näitä saa vuokrattua Rummun pohjoisrannalla sijaitsevasta Paekalda Puhkekeskuksesta. Myös sukelluksesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Rummuun, sillä sen verran upeita vedenalaisia maisemia täältä löytyy. Me kävimme täällä sukeltamassa Barrakuuda-sukelluskerhon kanssa. Ohessa meidän sukellusvideo Rummusta:

Rummu Karjäär merkittynä Viron karttaan:

3 KOMMENTIT

    • Viimeisimmän tiedon mukaan tänne pääsee ainoastaan oppaan kanssa. Myös Paekalda Puhkekeskuksen kautta tänne on mahdollista päästä tutustumaan.

  1. Ei kannata mennä Paekalda Puhkekeskukseen – eihän siellä ole mitään! Ei suppilautoja ainakaan. Ajakaa vaan suoraan sinne rannalle missä on ne rauniot.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän