Sagadin kartano sijaitsee Lahemaan kansallispuiston maisemissa noin 90 kilometrin päässä Tallinnasta. Kartanon historia yltää yli 500 vuoden päähän ja kartanon päärakennuskin on sijainnut nykyisellä paikallaan vuodesta 1753 saakka. Päärakennuksen julkisivu oli alun perin rakennettu rokokootyyliin, mutta myöhemmin se sai nykyisen varhaisklassisen ulkoasunsa. Päärakennuksessa toimivan kartanomuseon lisäksi Sagadin alueelta löytyy muun muassa kellotorni, luontokoulu, lampi, hostelli, hotelli sekä ravintola. Kaksi viimeksi mainittua sijaitsee rakennuksissa, jotka entisaikaan toimivat navettoina ja talleina. Kartanossa sijaitseva museo on toukokuun alusta syyskuun loppuun saakka avoinna viikon jokaisena päivänä kello 10-18, mutta talvisaikaan kartanomuseoon pääsee vierailulle ainoastaan varauksella.

Sagadin Kartano (1)

Sagadissa on tullut piipahdettua muutamaan otteeseen niin kesällä kuin myös talvella. Vierailut ovat olleet hyvin erilaisia, mutta kuitenkin omalla tavallaan mielenkiintoisia, joten olittepa liikkeellä mihin vuoden aikaan tahansa, niin kyllä kartanon kohdalla kannattaa pysähtyä. 🙂 Sagadin Kartano ei tietenkään tarjoa samanlaisia puitteita ja aktiviteetteja kuin lähistöllä sijaitseva Vihulan kartano, ja tämä varmasti selittyy osittain sillä että Sagadin omistaa Viron Metsähallitus kun taas Vihulaa pyöritetään yksityisellä rahalla. Vaatimattomammat puitteet näkyvät luonnollisesti myös huoneiden hinnoissa, jotka ovat Sagadissa Vihulaa edullisemmat.

Sagadin Kartano (3)

Kartanot sijaitsevat vain reilun 5 kilometrin päässä toisistaan, joten yövyittepä kummassa paikassa tahansa, niin kaikki lähialueen nähtävyydet sijaitsevat kohtuullisen ajomatkan päässä. Lähialueelta löytyy mm. Viron vanhimpiin kesänviettopaikkoihin lukeutuva rantakylä Võsu sekä tiiviisti Viron merenkäynnin historiaan liittyvä rannikkokylä Käsmu. Lisäksi hieman lähempänä kartanoita sijaitsee Altjan ja Vergin kylät. Lisätietoa Sagadista voitte katsoa kartanon nettisivuilta.

Sagadin kartano karttaan merkittynä:

2 KOMMENTIT

  1. Hei!
    Olemme 8.1.-16 lähdössä Suomesta viettämään anopin synttäreitä Sagadin kartanoon. Sankarille olisi matkalla tarkoitus hommata tuoli ja yöpöytä lahjaksi. Onko niillä tienoilla (Tallinna-Sagadi)huonekalukauppoja tms. kyseisenä viikonloppuna avoinna?

    • Moikka,

      melkeinpä ne kannattaa käydä hakemassa Tallinnasta. Esimerkiksi Ülemiste Keskuksessa on joitain sisustusliikkeitä ja Pärnu Maanteen varrella on useampikin huonekaluliike. Tallinna-Rakvere väliltä ei löydy kamalasti mitään ja myöskään Rakveren kaupunki ei varsinaisesti ole mikään shoppailijan luvattu maa. 😉 Sagadin kartano taas sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa, josta ei kauppoja löydy.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän