Linnahallin rakennus on yksi Tallinnan keskusta-alueen harvoista jäljellä olevista neuvostoajan rakennuksista, mutta eipä senkään kunnossa kovinkaan paljoa hurraamista ole. Alun perin Linnahall valmistui vuoden 1980 kesäolympialaisiin (tuolloin rakennus tunnettiin nimellä V. I. Leninin Kulttuuri- ja Urheilupalatsi) ja neuvostoaikana siellä kävi esiintymässä monia Neuvostoliiton tunnetuimpia artisteja ja taiteilijoita. Myös Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen Linnahall oli konserttikäytössä ja sisältä löytyykin iso konserttiareena monituhatpäiselle yleisölle.

Valitettavasti Tallinnan Linnahall on jäänyt Viron valtion suunnalta täysin huomiotta ja tämän vuoksi rakennus onkin tänä päivänä kohtuullisen huonossa jamassa. Seinät ja katot hajoilevat sieltä täältä, ja Linnahallin ulkoseiniä koristaa epämääräiset maalaukset ja sotkut. Vuosien varrella Linnahallin kunnostamiseen liittyen on ollut monenlaisia suunnitelmia, mutta ainakaan toistaiseksi mikään näistä ei ole edennyt toteutusvaiheeseen saakka. Viimeisin näistä oli helmikuussa 2020 Tallinnan kaupungin ja varustamoyhtiö Tallinkin välillä tehty sopimus, jonka tarkoituksena oli käyttää yli 300 miljoonaa euroa Linnahallin ja sen ympäristössä olevan alueen kehittämiseen. Vain kuukautta myöhemmin puhjennut maailmanlaajuinen koronaepidemia kuitenkin pakotti Tallinkin hylkäämään suunnitelmansa. Hiljattain Viron yleisradioyhtiö ERR kertoi, että Tallinnan kaupunki käyttää vuosittain lähes miljoona euroa Linnahallin kunnossapitoon, ja käytännössä tämä summa kuluu hyvin pitkälti lämmitykseen ja sähköön. Paikan nettisivuilta löytyy kuvia rakennusvaiheesta, loiston vuosista sekä myöhemmistä vuosikymmenistä.

Linnahallin sijainti Tallinnan kartalla:

6 KOMMENTIT

  1. Enpä juurikaan ihmettele, miksi kyseistä rakennusta ei ylläpidetä tai kunnosteta. Kuitenkin kun huomioidaan, kuinka vähän aikaa on kulunut Neuvostoliitosta irtautumisesta ja itsenäistymisestä. Luulen, että ei tuota aikaa Neuvostoliiton alaisuudessa ihan hirveän lämmöllä muutenkaan muistella, niin miksi kukaan tuollaisia valtavia monumentteja haluaisikaan siitä vielä muistuttamaan. Eestiläiset tehkööt rakennukselle, mitä tahtoo, muille asia ei oikeastaan edes kuulu.

  2. Rakennus on ruma, mutta kuitenkin mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen. Toivon, ettei sitä tuhota – onhan se osa historiaa ja kiinnostaa toki turistejakin,

  3. Kaupungin kiinnostavimman näköinen rakennus. Piti oikein alka etsiä netistä tietoa että mikä tämä on. Johtuneeko sitten ränsistyneestä ulkonäöstä, arkkitehtuurista vai molemmista.

  4. Jos itse olisin virolainen, repisin ja tuhoaisin kaiken mikä liittyy Neuvostoliittoon ja pakkovaltaan.

    • Menneisyyttä ei voi pyyhkiä pois eikä sitä pidä unohtaa, menneisyyden kieltämisellä on aina huonot seuraukset.

      Minusta tuo rakennus ansaitsisi kunnostuksen.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän