Tuhalan Noidankaivo sijaitsee noin 40 km päässä Tallinnan ydinkeskustasta Tarton suuntaan ja paikalla tosiaan ei ole kamalasti muuta kuin tuo kaivo. Vanhojen uskomusten mukaan noitakaivo alkaa kiehumaan, kun noidat alkavat vihtomaan kaivossa, joka sitten aiheuttaa kaivon tulvimisen. Viimeksi kaivo on tulvinut vuonna 2016, sitä ennen 2013 ja 1997, joten mistään jokavuotisesta ilmiöstä ei ole kysymys. Kuvat tulvivasta kaivosta ovat kuitenkin sen verran upeita, että joskus olisi itsekin kiva päästä todistamaan, kun kaivosta alkaa pulppuamaan vettä 100 litran sekunttivauhdilla. Vedenpaine syntyy maanalaisessa joessa, josta se sitten alkaa pulppuamaan maanpinnalle. Vuonna 2012 virolaiset valitsivat Tuhalan Noidankaivon Viron ihmeeksi, joten tämä erikoinen luonnonilmiö kiinnostaa selvästi myös paikallisia.

Noidankaivo sijaitsee Tuhalan luontokeskuksessa, mutta ainakaan keväällä tuossa paikassa ei ole kamalasti mitään nähtävää, joten tänne kannattaa suunnata oikeataan ainoastaan silloin kun kaivo tulvii. Autolla tänne pääsee Tallinnan keskustasta noin 40 minuutissa, mutta julkisilla matkaan menee jo reilusti yli tunti, joten ei tänne kannata ihan huvikseen lähteä pyörähtämään. Keväisin Noidankaivon mahdollista tulvintaa voi seurata esimerkiksi Looduskalenderin kautta.

Tuhalan Noidankaivon sijainti kartalla:

1 KOMMENTTI

  1. Yllätys minulle, että noitakaivo ei tulvi joka vuosi. Kaksi kertaa olen käynyt katsomassa ja kyllä vesi pulppusi hienosti. Varmaan olin siellä 2016 ja 2013.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän