Viron Kansallismuseo avattiin muutama vuosi sitten Tarttoon, ja se nousi varmasti kertaheitolla yhdeksi koko maan hienoimmista museoista. Rakennuksen pituus on huikeat 356 metriä ja se on arkkitehtuurisesti sen verran erikoisen näköinen kokonaisuus, että jo ennen museoon sisään menemistä kannattaa pysähtyä hetkeksi pihalle ihmettelemään tätä jättiläistä. Päätös museon rakentamisesta lyötiin lukkoon vuonna 2003, jolloin hankkeesta järjestetyn arkkitehtikilpailun voittoon nousi Dan Dorellin, Lina Ghotmehin ja Tsuyoshi Tanen Muistojen kenttä. Kansallismuseo on rakennettu entiselle neuvostojoukkojen sotilaslentokentän kiitoradalle, ja museon ulkonäkö onkin ottanut vaikutteita tästä aiheesta, sillä jos museota katselee kiitoradan puolelta, niin sen näkee ikään kuin lähtevän nousuun.

Museosta löytyy kaksi perusnäyttelyä “Kohtumised” (Tapaamiset) sekä “Uurali kaja” (Uralin kaiku), jotka molemmat ovat visuaalisesti upeasti toteutettuja kokonaisuuksia. Varsinkin jälkimmäinen näyttely on varmasti myös meille suomalaisille kiinnostava aihe, sillä se esittelee suomalaisugrilaisten ja samojedien kulttuureja. “Kohtumised” taas keskittyy kertomaan eri aikakausilla eläneistä virolaisista, joten esillä ovat vahvasti niin ensimmäisen itsenäisyyden aika kuin myös neuvostoaika.  Tartton Viron Kansallismuseosta löytyy myös elokuvateatteri, ravintola, kahvila sekä myymälä. Museosta voisi kirjoittaa pidemminkin, mutta tämä on taas ehdottomasti yksi niistä paikoista, joka pitää kokea, ei lukea. 😉

Lippu kaikkiin Viron Kansallismuseon näyttelyihin maksaa 14€ (alennusryhmät 10€, perhelippu 28€), pelkkään “Kohtimused” näyttelyyn 10€ (alennusryhmät 7€), “Uurali kaja” näyttelyyn 6€ (4€, perhelippu 14€) ja vaihtuvaan näyttelyyn 6€ (4€).  Museossa järjestetään myös opastettuja kierroksia. Lisätietoa voitte katsoa museon nettisivuilta. Kansallismuseon välittömässä läheisyydessä sijaitsee muuten kuuluisa Ylösalaisin talo, josta voitte lukea lisää aihetta käsittelevästä tekstistämme.

Viron Kansallismuseon aukioloajat:
Ti 10.00-18.00
Ke 10.00-20.00
To-Su 10.00-18.00
Lue lisää: Muuta Mielenkiintoista Tartossa
Viron Kansallismuseon sijainti Tarton kartalla:

4 KOMMENTIT

    • Meidän tietojen mukaan Viron Kansallismuseo on suljettuna 24.06.2019, joka siis on virolaisten juhannuspäivä (jaanipäev).

      -Tuomas

    • Moikka Helena,

      Viron Kansallismuseo Tartossa on avoinna 23.12, mutta 24-26. joulukuuta se on suljettuna.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän