Tallinnan vanhankaupungin Pagari kadulla sijaitseva KGB:n entinen päämaja on jo aikaa sitten remontoitu luksusasunnoiksi, mutta meidän kaikkien historiasta kiinnostuneiden onneksi rakennuksen kellaritilat ovat välttyneet tältä kohtalolta. Rakennuksen alakerrassa sijaitsi neuvostoaikana pahamaineinen KGB:n vankila, ja ne ovat nyt avoinna yleisölle. Vankilassa kierrellessä voi vain kuvitella millaisia kauhuja tänne päätyneet ihmiset ovat 1940-luvulla joutuneet kokemaan. Pidätyskeskus suljettiin jo 1950, mutta edelleen sellit muistetaan Tallinnassa neuvostoterrorin symbolina.

Tallinnan pidätysvankilassa kidutettiin ja kuulusteltiin monia virolaisia vaikuttajia ja voimahahmoja politikoista ja valtionpäämiehistä itsenäisyyssodan veteraaneihin ja kirjailijoihin. Oikeastaan syyksi riitti usein ihan vaan se, että henkilö katsottiin Neuvostoliiton viholliseksi. Useat selleihin päätyneet ihmiset tuomittiin joko kuolemaan tai pakkotyöhön Siperian työleireille. Usein myös Gulag leirille päätyminen tarkoitti melkeinpä varmaa kuolemaa, sillä monet niille lähetetyistä virolaisista eivät koskaan palanneet kotiin.

Liput tähän vanhaan tutkintavankilaan maksavat aikuisilta 5 euroa ja eläkeläisiltä sekä opiskelijoilta 4 euroa. Yhdistelmälippu KGB:n selleihin ja Miehitysmuseoon maksaa aikuisilta 9 euroa ja eläkeläisiltä sekä opiskelijoilta 6 euroa.  Tänne järjestetään myös opastettuja kierroksia, mutta näistä kannattaa kysyä tarkemmin suoraan Viron Miehitysmuseosta. Lisätietoa löydätte täältä. Tuo viiden euron pääsymaksu on ehkä hieman suolainen, sillä ei täällä nyt niin kamalasti nähtävää ole, mutta kyllä jokaisen Viron historiasta ja neuvostoajasta kiinnostuneen kannattaa käydä täällä ainakin kerran. Ovathan nämä KGB:n pidätyssellit kuitenkin tärkeä, jokseenkin hyvin synkkä, osa Viron ja Tallinnan historiaa.

KGB:n tutkintavankilan aukioloajat:
Touko-syyskuu: Ma-Su 10.00-18.00
Loka-huhtikuu: Ma-Su 11.00-18.00
Suljettu 01. tammikuuta, 30. maaliskuuta, 24. joulukuuta, 25. joulukuuta sekä 26. joulukuuta
Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
KGB:n tutkintavankilan sijainti Tallinnan kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän