Kuressaaren linna sijaitsee Saarenmaan pääkaupunki Kuressaaressa, ja sen juuret ulottuvat aina 1300-luvun loppupuolelle saakka, jolloin saksalainen ritarikunta alkoi rakennuttamaan sitä Ösel-Wieckin piispalle. Aikojen saatossa Kuressaaren linna on ollut myös tanskalaisten sekä venäläisten hallussa, mutta 1800-luvulla se alkoi menettämään strategista merkitystään ja tuon vuosisadan aikana Kuressaaren linnan tiloissa toimi myös köyhäintalo. 1900-luvulla linnaa restauroitiin kahteen otteeseen ja nykyään Saarenmaan Museo pitää majaansa rakennuksessa. Jos saaren historia kiinnostaa, niin tuolla kannattaa vierailla, sillä linnan kerroksiin on koottu monipuolinen näyttely, jossa käydään läpi Saarenmaan historiaa ja erityisesti sen osaa Toisen maailmansodan pyörteissä ja tämän jälkeen osana Neuvosto-Viroa.

Virossa on kiinnostavampia ja paremmin toteutettuja museoita kuin tämä, mutta toisaalta linnasta löytyy paljon kiinnostavaa infoa ja kun tämän jälkeen kiertelee ympäri saarta, niin asioita osaa katsoa hieman uudesta näkövinkkelistä. Kuressaaren linnan yksittäisistä asioista kiinnostavimmat ovat varmasti portaisiin maalatut tragikoomiset  neuvostoaikaiset sanonnat, kuten esimerkiksi: “sosialismi – kaikista pisin tie kapitalismiin”.

Rakennuksen sisätilojen ylimmässä kerroksessa sijaitsee myös kahvila, mutta siitä ei kyllä kamalasti jälkipolville ole kerrottavaa. Sen sijaan linnan muurilla kannattaa käydä kävelemässä, sillä tuolta näkee Kuressaareen satama- ja keskusta-alueet hieman toisenlaisesta perspektiivistä. Kuressaaren linna on kesäaikaan avoinna (01.05-31.08) joka päivä kello 10.00-19.00 (lippukassa suljetaan klo. 18) ja talviaikaan keskiviikosta sunnuntaihin klo. 11.00-18.00. Liput museoon maksavat aikuisilta 5€, lapsilta 2.50€ ja perhelippu kustantaa kahdelta aikuiselta 10€ + 1€ per lapsi. Lisätietoa voitte katsoa museon suomenkielisiltä nettisivuilta.

Lue lisää: Vinkit Saarenmaalle
Kuressaaren Linna merkittynä Saarenmaan karttaan:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän