Tänään 14.05.2019 tulee kuluneeksi tasan 10 vuotta siitä kun ensimmäinen teksti ilmestyi Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa sivustolle. Koko tämän kymmenen vuoden ajan olemme aina pyrkineet tuomaan teille mielenkiintoisia uusia juttuja Tallinnasta sekä sen lähialueelta. Maksettuja arvioita emme ole kirjoittaneet, emmekä aio niitä jatkossakaan tehdä. Vuosien varrella saitilla on vieraillut useampi miljoona kävijää, joten heti alkuun haluamme kiittää teitä kaikkia, jotka olette juttujamme lukeneet! 🙂 Vuosikymmenen aikana myös sivuston ulkonäkö on kokenut muutoksia, sillä vuonna 2009 starttailtiin Blogger-alustalla ja tuolloin kokonaisuus oli vielä kohtuullisen pelkistetty. Syyskuussa ’09 kirjoittelimme juuri ilmestyneestä Hard Landing-kirjasta ja joulukuussa kauppakeskus Solariksen katolle rakennetusta joulupuistosta.

Seuraavana vuonna haettiin sitten sivun ilmeeseen hieman raikkautta vihreän vehreällä taustalla ja jo vuonna 2011 opittiin, miten sivuston yläpalkkiin saadaan lisättyä kuva JA teksti. 😛  Tekstien aihealueet alkoivat tässä kohtaa olemaan jo hieman enemmän fokuksessa, sillä näin jälkikäteen uskallamme sanoa melko varmasti, että tekstit esimerkiksi Tallinnan Linnahallista sekä Vapauden aukioista ovat suomalaisen matkailijan näkökulmasta mielenkiintoisempia kuin teksti Viron talouskurjimusta käsittelevästä kirjasta.

Vuonna 2012 päätettiin siirtyä zen-tilaan ja vaihtaa sivuston taustakuvaksi rauhallinen peltomaisema, jossa vierailijan saattelivat nirvanaan kauniit pilvimuodostelmat sekä takana kohoavat vuorijonot. Miten tämä sitten liittyy Tallinnaan tai Viroon? Se onkin hyvä kysymys, mutta hei: peace, love and happiness! 2012 oli muuten ensimmäinen vuosi jolloin Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa keräsi yli 100 000 kävijää ja seuraavana vuonna mentiin jo lähes 200 000 kävijään.

2014 kasvu jatkui vahvana, sillä tuolloin hypättiin kerta heitolla lähes 400 000 kävijään ja päätimmepä siinä samalla kokeilla miten sivustolla toimisi kokonaan uudenlainen ilme. Noh, ei oikein toiminut ja näköjään näiltä vuosilta olevia kuvia ei saanut enää ongittua Wayback Machinen arkistoista.

Keväällä 2015 siirryimme sitten WordPress alustalle ja muutimme sivuston osoitteen tallinna.biz domainista tallinnaa.com:iin. Jälkikäteen on tullut kyllä monta kertaa ihmeteltyä, että miten ihmeessä sitä on joskus tullut valittua .biz-loppuinen osoite, mutta tähän tuskin koskaan saadaan mitään järkevää selitystä. Samalla kun vaihdoimme osoitetta, niin uudistimme myös koko saitin ilmeen. Tällä pohjalla mentiinkin sitten syksyyn 2018 asti, jolloin Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa sivusto sai nykyisen ilmeensä.

10 vuoteen on mahtunut myös paljon mielenkiintoisia yhteistyöprojekteja, mutta kolme mielenkiintoisinta ovat ehdottomasti olleet nämä:

  1. Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa Goes Extreme – Powered by Tallink. Tämä oli kyllä semmoinen projekti, jossa miehestä otettiin ihan tosissaan mittaa. Jos pelkää korkeita paikkoja, mutta samalla menee lupautuneeksi tekemään kuusi videota, joista neljässä liikutaan enemmän tai vähemmän korkealla, niin saattaahan se pientä jännitystä luoda. Siisteimpiä juttuja tässä projektissa olivat ehdottomasti tandem-hyppy, sukeltaminen Rummu karjäärissä sekä Tallinnan TV-tornin reunallakävely. Jos ette ole vielä näitä videoita nähneet, niin käykää ihmeessä kurkkaamassa ne täältä. Bonuksena tästä projektista syntyi ‘Pieleen menneet otokset’-pätkä, joka onkin ollut yksi suosituimmista videoista.
  2. Usein Tallinnaan Matkaavan Vinkit. Myös tämä videoprojekti toteutettiin yhteistyössä Tallinkin kanssa, joten heille isot kiitokset siitä, että ollaan ylipäätään päästy tekemään tämmöisiä prokkiksia. ‘Usein Tallinnaan Matkaavan Vinkit’-juttusarja oli huomattavasti hidastempoisempi kuin tuo edellä mainittu, mutta toisaalta jos aiheet käsittelevät muun muassa Tallinnassa yöpymistä, julkista liikennettä, laivalla matkustamista ja hyviä aamupalapaikkoja, niin ehkä näihin ei niin kamalasti tarvita ekstremeä. 😀
  3. Tastescape: What to See and Drink in Tallinn. Ainakin toistaiseksi meidän ainoa englanniksi tekemä projekti, mutta tämä oli kyllä sitäkin siistimpi, sillä Tallinnasta kirjoittamamme artikkeli päätyi lopulta myös brittiläisen The Independent lehden sivuille.

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän