Päivitetty 24.05.2019

Patarein vankilassa avautui toukokuussa 2019 “Kommunismi on Vankila”-näyttely, ja sen myötä vanhan vankilan tiloihin pääsee nyt jälleen tutustumaan lähes kolmen vuoden tauon jälkeen. Näyttely on avoinna tämän vuoden lokakuulle asti ja se levittäytyy noin 1200 neliömetrin suuruiselle alueelle. Patarein vankila on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-18.00 ja liput näyttelyyn maksavat 5 euroa per henkilö. Lisätietoa voitte katsoa museon nettisivuilta ja aihetta käsittelevän tekstimme löydätte täältä.

Päivitetty 21.09.2016

Valitettavasti Patarein vankilan taru nykymuodossaan näyttäisi tulleen loppuunsa, sillä 07. lokakuuta 2016 alkaen paikka on suljettu yleisöltä. Tästä aiheesta on kesän mittaan käyty välillä kovaksikin yltynyttä sanasotaa virolaisten lehtien sivuilla, sillä sulkemiseen johtaneen päätöksen motiiveista voi olla montaa mieltä. Viron valtion omistaman Riigi Kinnisvara AS:n mukaan vankila suljetaan, koska se on niin huonossa kunnossa, ettei se enää ole vierailijoille turvallinen. Patarein toimintaa pyörittävän Mänguväljaku Fondin mukaan tätä syytä on käytetty lähinnä verukkeena sille, että Patarein nykyiset vuokralaiset saadaan pihalle ja että rakennuksesta voidaan alkaa kehittämään jotain uutta. Jos joku muistaa miten vanhankaupungin Pagari kadulla sijaitsevan entisen KBG:n päämajan kanssa kävi, niin siitä voi ehkä hieman vetää arvioita siitä mikä saattaa olla Patarein tulevaisuus. Jäämme odottelemaan tarkempia tietoja vankilan kohtalosta, mutta se on melko varma ettei paikka tule enää koskaan olemaan entisensä.


Noin 2 kilometrin päässä Tallinnan ydinkeskustasta sijaitsevalla Patarein vankilalla on pitkä ja värikäs menneisyys. Lähes 175-vuotisen historiansa aikana se on toiminut linnoituksena, kasarmina, vankilana ja tätä nykyä kulttuuripuistona. Vuonna 1828 Venäjän keisari Nikolai I määräsi Patarein merilinnoituksen rakennustyöt aloitettavaksi ja linnoitus valmistui vuonna 1840. 27 vuotta valmistumisensa jälkeen Patarein linnoitus muutettiin kasarmiksi, jona se toimi aina vuoteen 1920 saakka, jolloin linnoitus muutettiin vankilaksi. Tuosta alkoi linnoituksen 82-vuotinen ajanjakso vankilana ja viimeinen vanki lähti rakennuksesta vasta vuonna 2002, kun Tarton uusi vankila valmistui. Jos vierailette vankilassa, niin on hyvin vaikeaa kuvitella, että alle 15 vuotta sitten tuossa rakennuksessa on vielä ollut vankeja. Jos vertaa Patarein vankilaa Suomen vankiloihin, niin Suomen versiot näyttävät lähinnä täysihoitoloilta.

Tallinnan Patarein Vankila 2

Patarei ei välttämättä sovi kaikista heikkohermoisimmille, sillä kuuleman mukaan osa ihmisistä on alkanut vierailun aikana voimaan pahoin. Itse pidämme vankilaa yhtenä Tallinnan mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Koko Patarein alue henkii historiaa ja sen tiloissa kierrellessä mielen valtaa melkeinpä epäusko siitä, että voiko tämmöinen paikka oikeasti olla olemassa vain muutaman kilometrin päässä keskustan moderneista lasitorneista. Ainakaan meidän mielikuvituksemme ei täysin riitä kuvittelemaan millaista vankien jokapäiväinen elämä on ollut.

Tallinnan Patarein Vankila 3

Sen sijaan kaikki mahdolliset kauhuleffat vilistävät kyllä päässä sitä mukaa kun Patarein käytäviä kävelee syvemmälle ja kummallakin puolella on valaisemattomia vankityrmiä sänkyineen ja vankien jälkeensä jättämine vaatteineen. Kulttuuripuiston tiloissa onkin vuosien varrella kuvattu muun muassa useita Tallinnan Yliopistoon kuuluvan Baltic Film & Media Schoolin opiskelijatöitä.

Tallinnan Patarein Vankila 15Koko kulttuurialueen kiinnostavimmat, ja samalla karmivimmat, alueet ovat varmasti vankilan sairaalasiipi vanhoine lamppuineen, laitteineen ja hoitopöytineen, sekä viereisen rakennuksen alakerrassa sijaitseva hirttohuone, jonka katosta voi edelleen erottaa vanhan hirttokoukun paikan. Lisäksi sisäpihalla sijaitsevissa ulkoilukopeissa kannattaa käydä ja jos seikkailumieltä löytyy, niin tikkaita pitkin pääsee myös kiipeämään keskellä sisäpihaa sijaitsevaan vartiotorniin.

Sairaalaosasto ja hirttohuone:

Useamman vuoden ajan Patarein kulttuuripuistoon pääsi vierailemaan ainoastaan ryhmissä, mutta nykyään tuonne pääsee kesäaikana myös ilman ryhmää. Vankilamuseo on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun saakka viikon jokaisena päivänä kello 12.00-19.00 (lipunmyynti päättyy 18.15). Lippu Patareihin maksaa 3€ (opiskelijat 2€).

Ulkokuvia:

Kesäaikaan Patarein vankilan merenpuoleisella sivustalla toimii myös Patarei Kohvik, josta löytyy kylmien virvoitusjuomien lisäksi rantatuoleja, joissa on mukava nauttia lämpimästä kesäpäivästä ja nautiskella edessä aukeavasta merimaisemasta. 🙂 Kahvila on avoinna päivittäin kello 12.00-21.00 ja lisätietoa voitte katsoa sen Facebook sivuilta.

Vankilaan on mahdollista päästä ympäri vuoden, mutta muina vuodenaikoina tuonne tehdään edelleen ainoastaan opastettuja kierroksia ryhmille. Jos tämmöinen on suunnitteilla, niin muistakaa huomioida että ryhmän tulee olla vähintään 10 henkilöä ja varaus tulee tehdä etukäteen, joko puhelimitse (+372 5018469) tai sähköpostitse info@patarei.org. Tarjolla on viisi erimittaista ja -tyyppistä kierrosta:

 • 1h kierros vankilassa. Suomenkielinen kierros 8€/henkilö (opiskelijat 7€).
 • Lisäksi tarjolla on myös 2h ja 3h kierroksia vankilaan. Hinnat sovittava erikseen.
 • 2h tai 3h KGB-KierrosAlkaa vanhankaupungin KGB-kierroksella kierroksella ja päättyy Patarein vankilaan2h kierros 18€/henkilö ja 3h kierros 24€/henkilö.
 • 3h kierros vankilassa ja Tallinnan vanhassakaupungissa. 24€/henkilö.
 • 1.5h kierros Kalamajassa9€/henkilö
  Patarein Vankila Tallinna 8542

Lisätietoa opastetuista kierroksista sekä muista Patareihin liittyvistä asioista voitte käydä katsomassa vankilan nettisivuilta.

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Patarein Vankilan sijainti Tallinnan kartalla:

8 KOMMENTIT

 1. Olin tuolla 6.10. Toi hirttohuone oli sisäportista toka ovi oikealle. Koukku oli katosta poistettu, monttu jonne pudottiin auki kuten näissä kuvissa. Eka ovi oikealle oli mielestäni ruumishuone, ainakin siellä olevat pöydät oli kalkittu siten.
  Sairaalaosastossa oli gynegologin sänky kuten näissäkin kuvissa. Jalkovälin kohtaa joku oli asetellut emalisen vadin joka oli pohjasta ruostunut. Toi mieleen kysymyksen kuinka monta lapsenpäästöä tuossa on tehty.
  Ruosteinen ulkoportti liukuu oikealle jos vielä menette oven taakse. Kannattaa kokeilla aukeaako ja onko varsinainen vankilan portti vielä auki.
  Oppaan mukaan sulkemisen syy on että alueella ei ole turvallista liikkua kun rappaukset putoavat ja tiiliä voi tulla päähän seinistä.
  Huikea kokemus ja terveisiä kahdelle tuntemattomalle joiden kanssa tuolla kävelin.

 2. Vähän oli pettymys. Olisi ollut kiva,jos selleissä olisi ollut “lavastuksia” eli olisi ollu entisöityjä sellejä,joista olisi saanut paremman kuvan vankilan karuista oloista. Samaa lavastamista olisi toivonut leikkaussaliin. Vähän alkoivat toistaa itseään, lisäksi osassa tiloista oli jotain vanhoja taidenäyttelyn jäämiä,kivimurskaa polveen asti ja taskulamppu olisi ollut aika kiva. Haju on osassa tiloja ihan käsittämätön…. Hirttohuoneen hirttokoukku oli lähtenyt varmaan jonku mukaan. Mutta kyllä siitä sen kolme euroa maksoi ja ihan mielenkiintoinen kohdehan tuo on. Vähän toivoisi enemmän panostusta toki,mutta kaikki maksaa. Hullua,että paikka on niin rappeutunut ja kuitenkin vasta 12vuotta sitten sieltä on tallustellut viimeinen vanki ulos. Terssi on pieni,mutta erittäin halpa!

 3. Eli talvellako tuonne ei pääse ollenkaan..? Harmi! Mennään miehen kanssa Tallinnaan pariks päiväks joulukuussa..

  • Patarein vankilassa järjestetään ympäri vuoden vankilakierroksia oppaan kanssa, mutta niissä ryhmän koon on oltava vähintään 10 henkeä. Muuten tuonne ei valitettavasti tähän aikaan vuodesta pääse.

 4. Sillä 2€:n hinnalla pääsee kiertelemään vapaasti vankilan alueella minne sattuu pääsemään. Eurolla voi ostaa lehtisen, joka kertoo jotain vankilan historiasta.

  Yksi teloitushuone on kun mennään lipun maksun jälkeen portista sisään ja olisiko eka tai toinen ovi oikealla ja siitä heti oikealle kapeaa käytävää pitkin. Huoneessa koukku katossa hirttoköyttä varten ja reikä maassa (peitetty rojulla).

  Siitä kun menee “walking yardsista” portaat ylös ja vasemmalle niin pääsee tutustumaan paremmin sisätiloihin.

  Meren rannalla halpoja virvokkeita, jonne pääsee ilman lipun maksua.

  Kannattaa ottaa taskulamppu mukaan, jos menee kiertelemään.

  • Käymisen arvoinen paikka. Kahvila oli kuitenkin kiinni 27.8., vaikka sen mainostettiin olevan auki. Myös “museo” kaipaisi hieman kohennusta, mutta kyllä siinä kahden euron edestä elämystä oli nykyiselläänkin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän