Päätimme hieman laajentaa maantieteellistä peittoamme suuntaamalla neljäksi päiväksi Latvian Riikaan. Lensimme Tallinnan Lennart Meri Lentokentältä Riikaan AirBalticin siivin ja menomatka sujuikin kerrassaan loistavasti, sillä saavuimme perille 25 minuuttia etuajassa.

Riian lentokenttä ja julkinen liikenne

Kentältä löytyi “Welcome To Riga”-infopiste, josta ostimme reilun euron hintaiset bussiliput ja suuntasimme kaupungin keskustaan bussilla numero 22, joka tosin ei ole ihan yhtä nopea kuin minibussi numero 222, jossa kelpaa tuo sama bussilippu. Lippu kannattaa ostaa etukäteen, sillä bussikuskilta ostettuna lippu on hieman kalliimpi. Bussilla numero 22 pääsee Riian keskustaan noin 40 minuutissa kun taas minibussilla numero 222 matka vie reilut puoli tuntia. Taksilla ja AirBalticin Shuttlellakin tietty pääsee, mutta sen verran näppärästi julkinen liikenne toimii ettei noille kamalasti ole tarvetta. Bussin aikataulun löydätte täältä ja minibussin aikataulu löytyy tämän linkin takaa. Mikäli viivytte Riiassa yhtään pidempään ja meinaatte liikkua julkisilla, niin suosittelemme ostamaan päivälipun. Itse kävimme ostamassa kolmen päivän lipun Narvesenista (näitä kioskeja/kauppoja tuntuu olevan ihan joka nurkalla) ja hintaa niille tuli 10€/lippu. Muuten homma toimi moitteettomasti, mutta kolmen päivän aikana meille selvisi etteivät ostamamme liput kelvanneet Riian yöbusseissa eivätkä myöskään minibusseissa.

Tallink Hotel Riga

Riikassa majoituimme vuonna 2010 ovensa avanneessa Tallink Hotel Rigassa, josta jäi kaikinpuolin ihan positiivinen fiilis ja saatamme siellä yöpyä joskus uudestaankin. Hotels.com-sivuston sekoilun vuoksi päädyimme yöpymään yhden yön superior-huoneessa ja kaksi viimeistä yötä double de luxe-huoneessa, joista kummatkin tarjosivat hyvät yöunet ja mukavat puitteet, mutta ensin mainitussa on meidän kokemuksemme mukaan ehkä kuitenkin hieman parempi hinta-laatusuhde. Hotellin yhteydessä sijaitsee yksi koko Latvian parhaista ravintoloista, mutta me kävimme syömässä siellä ainoastaan aamupalaa, sillä Ravintola Elements ei sisustuksensa puolesta tuntunut erityisen houkuttelevalta. Myös aamupala jätti hieman kylmäksi, sillä esimerkiksi Tallinnan Tallink City Hotellissa tarjoillaan selvästi parempitasoista aamupalaa.

Tallink Hotel Rigan sijaitsee erinomaisella paikalla Riian päärautatieaseman sekä Stockmannin välittömässä läheisyydessä. Myös kaupungin kuuluisa keskustori sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä ja vanhaankaupunkiinkin pääsee kävellen noin 15-20 minuutissa. Lisäksi Rautatieaseman ja keskustorin nurkilta lähtee busseja, trollibusseja ja raitiovaunuja joka suuntiin, joten tuolta pääsee helposti liikkumaan julkisilla. Lisätietoa hotellista voitte katsoa Tallinkin nettisivuilta ja mikäli haluatte yöpyä siellä, niin varauksen voitte tehdä tästä:

Varaa Nyt

Ravintolat ja Kahvilat

Riiassa ollessamme piti tietenkin tarkistaa myös kaupungin kahvila- ja ravintolatarjontaa. Ensimmäisenä kävimme testaamassa Restorāns Burkānsin, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Vanhasta Riiasta. Ravintola oli ihan laadukas, muttei kuitenkaan tehnyt meihin mitenkään erityisen lähtemätöntä vaikutusta. Toisena päivänä kävimme syömässä kävelymatkan päässä hotellilta sijaitsevassa Restorāns Miossa, joka yllätti todella positiivisesti. Sisustus oli todella onnistunut pienintä yksityiskohtaa myöten, ja myös ruoka oli herkullista ja annokset reilun kokoisia. Mikään Riian edullisin ravintola Mio ei ole, mutta laadusta joutuu aina maksamaan. Tuolla piipahdamme varmasti myös seuraavalla Latvian reissulla ja voimme lämpimästi suositella muillekkin romanttista miljöötä etsiville. Suosittelemme tekemään illaksi pöytävarauksen, sillä Mio on suosittu ravintola.

Muut reissun paikat menivät enemmän pizza-, salaatti- ja pastaosastolle, joten niistä aterioista ei jäänyt kamalasti kerrottavaa jälkipolville. Yksi mainitsemisen arvoinen paikka on Riga Black Magic kahvila, joka sijaitsee Vanhassa Riiassa. Se on hyvin turistivetoinen paikka, mutta jos haluatte kokeilla Riga Black Balsamista tehtyjä kakkuja ja juomia, niin tuolla kannattaa poiketa. Kahvilan tiloissa on aikoinaan toiminut apteekki ja tämä näkyy edelleen paikan sisustuksessa. Myös tarjoilijoiden asusteet poikkeavat melkoisesti keskiverto kahvilan työasuista, joten turistit saavat varmasti vastinetta rahoilleen. 🙂

Latvian Riian Black Magic Bar (1)

Viimeisenä, muttei missään nimessä vähäisimpänä, täytyy nostaa esille paikallisen Labietis pienpanimon oma panimobaari, joka sijaitsee noin 2.5 kilometrin päässä Vanhasta Riiasta. Baarista saa erinomaisia paikallisia oluita ja muutenkin tunnelma poikkeaa keskiverto kapakasta melko paljon, sillä se on kirjaimellisesti Labietiksen panimon yheydessä. Paikan asiakaskunta koostui lähinnä paikallisista, joten jos haluatte nähdä Riiassa paikallisten suosimia paikkoja, niin tässä on yksi käymisen arvoinen. Hyvän oluen ystäville Labietiksen panimobaari on ehdottomasti ‘must visit’-listalla. Jos ette ehdi tuonne lähtemään, niin Labietksen oluita saa myös Riian keskustorin vihanneshallin päädystä, jossa on Labietiksen oma myyntipiste.

Riika, Latvia - Labietis Baari (1)
Labietiksen Panimobaari

Riian Keskustori & Kalnciema Kvartals

Kaupungin keskustori on Euroopan suurin tori ja se kuuluu myös UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Torin kiertäneenä voimme todeta, että mitä sieltä ei löydy niin sitä ei ihminen oikeasti tarvitse. Torissa on viisi eri paviljonkia: liha-, maito-, vihannes-, kala- sekä herkkupaviljonki, ja tämän lisäksi tori jatkuu vielä pitkän matkaa ulkona. Riian keskustori ei ole mikään ylihinnoiteltu kauppahalli tai turistien kansoittama nähtävyys, vaan suurin osa vierailijoista ovat ihan tavallisia riikalaisia, jotka tulevat tuonne tekemään arkipäiväisiä ostoksia. Tässä linkki torin nettisivuille.

Toinen mielenkiintoinen markkinapaikka Riiassa löytyy joen toisella puolen olevalta Kalnciema Kvartals alueelta, jossa järjestetään markkinat jokaisen viikon lauantaina kello 10.00-16.00. Kalnciema Kvartalsin alue on jo itsessään käymisen arvoinen paikka, sillä tämä erinomaisesti säilynyt puutalo on jotain mitä ei joka maasta varmastikaan löydy. Kalncieman markkinoilla myydään enimmäkseen paikallisia tuotteita kuten mm. elintarvikkeita sekä erilaisia käsitöitä. Jos satutte olemaan Riiassa jonain lauantaipäivänä, niin voimme suositella vierailua markkina-alueella. Lisäksi puutaloalueella järjestetään myös paljon erilaisia musiikki- ja taidetapahtumia, ja alueen rakennuksista löytyy paikallisten taitelijoiden pajoja ja näyttelyitä. Lisätietoa voitte käydä katsomassa Kalnciema Kvartalsin nettisivuilta.

Vanhakaupunki ja muita näkemisen arvoisia paikkoja

Riian vanhankaupunki on eittämättä alueen tunnetuin ja myös samalla turistivetoisin alue, joten siinä mielessä sitä voi varmaankin verrata Tallinnan vanhaankaupunkiin. Siihen ne yhtäläisyydet sitten melkeinpä loppuvatkin, sillä ihan ilman mitään Tallinnan-laseja on pakko sanoa, että Tallinnan vanhakaupunki on huomattavasti näyttävämpi kuin Riian ja lisäksi sieltä löytyy huomattavasti enemmän tekemistä ja näkemistä. Mielenkiintoisimmat nähtävyydet Vanhassa Riiassa ovat Riian Tuomiokirkko, Pyhän Pietarin Kirkko sekä Mustapäiden Talo.

Latvian Vanha Riika (1)

Lisäksi vanhankaupungin laitamilta löytyy Vapauden muistomerkki, joka on koko 42 metrisessä komeudessaan vaikuttavan näköinen ilmestys. Myös Riian ydinkeskustassa sijaitsevassa Esplanadin puistossa kannattaa käydä, sillä tuolta alueelta löytyy mm. Riian Kristuksen syntymän katedraali sekä Radisson Blu Sky hotelli, jonka Skyline baarista aukeaa upeat näkymät kaupungin ylle. Lisäinfoa kaupungin nähtävyyksistä löydätte täältä.

KGB Päämaja & Ghetto- ja holokaustimuseo

Yksi Riian reissun mielenkiintoisimmista paikoista oli ehdottomasti keskusta-alueelta löytyvä KGB:n entinen päämaja, joka tunnetaan myös nimellä “kulmatalo.” Tuonne tehdään nykyään opastettuja kierroksia, mutta ainakin toistaiseksi tarjolla on ainoastaan yksi englanninkielinen kierros päivässä, joka alkaa keskiviikkoisin kello 12.00 ja muina viikonpäivinä klo. 10.30. Kierrokselle otetaan ainoastaan 20 henkilöä kerrallaan, joten liput kannattaa ostaa etukäteen Bilesu Servissen nettisivuilta. Liput voi maksaa luottokortilla ja noutaa sitten mistä tahansa Bilesu Servissen myyntipisteestä. Liput maksavat 5€ kappale (opiskelijat/eläkeläiset 2€) ja niitä voi ostaa myös suoraan KGB museon lippuluukulta. Kierros kulkee pääasiassa päämajan alakerrassa ja sisäpihalla sijainneiden vankityrmien tiloissa ja ainakin me opimme kierroksen aikana paljon uusia mielenkiintoisia, ja samalla karmaisevia, asioita kaupungin historiasta Toisen maailmansodan myllerryksessä ja tämän jälkeen Neuvostoliiton valvovan silmän alla. Lisätietoa löydätte Latvian miehitysmuseon nettisivuilta.

Toinen kaupungin synkästä historiasta muistuttava paikka on keskustorin takana sijaitseva ghetto- ja holokaustimuseo. Toisen maailmansodan aikana Riika toimi juutalaiskuljetusten solmukohtana ja monet ihmiset asuivat jonkin aikaa Riian ghetossa ennen kuin natsit joko teloittivat heidät läheisiin metsiin tai lähettivät eteenpäin keskitysleirien kaasukammioihin. Museoalueella ei ole mitään kovinkaan erikoista, mutta paikan päällä käyminen auttaa ymmärtämään millaisissa oloissa ihmiset ovat tuolloin joutuneet elämään ja miten julmia kohtaloita he ovat joutuneet kokemaan. Ghettomuseoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta museosta löytyy paikka johon voi tehdä halutessaan pienen lahjoituksen. Suosittelemme tätä, sillä kerätyillä varoilla rahoitetaan museon ylläpitoa. Lisää museosta voitte lukea täältä.

Riika, Latvia - Ghettomuseo (1)
Riian ghettomuseon näyttely
Arena Riga

Viimeisenä iltana kävimme Arena Rigassa katsomassa Robbie Williamsin konserttia, joka oli kaikinpuolin viihdyttävä show. Arena Riga:ssa järjestetään monia tapahtumia ja se on myös KHL-joukkue Dinamo Rigan kotihalli, joka sijaitsee hieman alle 3 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Halli on siis ihan kävelymatkan päässä Vanhasta Riiasta, mutta jos käveleminen ei tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta niin tuonne pääsee kyllä myös julkisilla. Riian joukkoliikenteen reittiopas löytyy täältä.

Kokonaisuutena reissu Latvian Riikaan oli erittäin onnistunut ja tuolla tulee varmasti taas jossain vaiheessa käytyä uudestaan. Kaupungissa ei ehkä ole ihan samalla tavalla historiallisia nähtävyyksiä kuin vaikkapa Tallinnassa, mutta Riiassa on ehdottomasti oma viehätyksensä ja omat kiinnostavat juttunsa. Riikaan pääsee lentäen Helsingistä ja Tallinnasta, mutta jos tuo tuntuu liian arvokkaalta vaihtoehdolta, niin perille pääsee myös bussilla. Tallinnasta lähtee päivittäin useita Lux Expressin busseja Riian ja matka kestää reilut neljä tuntia.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän