Stenbockin Talo sijaitsee Tallinnan vanhankaupungissa Toompean mäellä, ja se toimii Viron hallituksen pääkallopaikkana. Kyseinen rakennus on varmasti yksi Euroopan komeimmista hallintorakennuksista, sillä mäen reunalla seisova upea arkkitehtuurinen luomus on vaikuttava näky vuodenajasta riippumatta. Kesällä vaalea rakennus ja tuulessa liehuva Viron lippu luovat kontrastia Toompean tumman seinämän kanssa, kun taas talvisaikaan valaistu rakennus tuo kirkkautta ja voimaa pimeyden keskelle. Päärakennuksen lisäksi Stenbockin Taloon kuuluu sisärakennus, sisäpiha sekä portin vierestä löytyvät muistotaulut, joihin on kaiverrettu kaikkien 56 parlamentin jäsenen nimet, jotka 1940-luvun alussa joutuivat Neuvostoliiton vainon uhreiksi.
Stenbockin Talo Tallinna 12
Rakennuksen historia ylettyy aina 1700-luvun lopulle saakka, jolloin Venäjän keisarikunnan edustajat päättivät rakentaa uuden hallintorakennuksen Tallinnan Toompealle. Pian rakennustöiden käynnistymisen jälkeen Venäjän rahat alkoivat kuitenkin käymään vähiin Turkkia vastaan soditun sodan takia, ja niinpä Kreivi Jakob Pontus Stenbockille velkaantunut maakunta luovutti talon hänelle. Stenbock käytti rakennusta asuintalona aina kuolemaansa saakka ja tämän jälkeen rakennus kulki yli 70 vuoden ajan omistajalta omistajalle. Vuonna 1899 rakennusta alettiin käyttämään oikeustalona, mihin tarkoitukseen se oli alun perin suunniteltukin. Stenbockin talo toimi erilaisina hallintorakennuksina Neuvostoliiton viimeisiin vuosiin asti, jolloin rakennus oli jo niin huonossa kunnossa, että se oli vaarassa romahtaa. Vuosina 1996-2000 rakennukseen tehtiin mittava remontti ja avajaisten jälkeen Stenbock onkin hoitanut nykyistä tehtäväänsä.
Stenbockin Talo Tallinna 3580
Yleensä Stenbockin Taloa pääsee ihailemaan ainoastaan ulkopuolelta, sillä yleisöllä ei ole pääsyä talon sisälle. Poikkeuksena on elokuun alkuun sijoittuva Stenbockin Talon avoimien ovien päivät, jolloin sisätiloihin järjestetään opastettuja kierroksia. Rakennuksen sisältä löytyy mm. kellari, lehdistöhuone, hallituksen istuntosali, pääministerin huone, sekä vihreä ja sininen huone, joita pääministeri käyttää vieraiden vastaanottamiseen. Lisätietoa talosta voitte katsoa Viron hallituksen nettisivuilta.
Stenbockin Talon sijainti Tallinnan kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän