Tallinnan Viru Hotellin KGB Kierros (3)

Viru Hotellin KGB Kierros

2 Kommenttia / 28/02/2017

Tallinnan Viru Hotellissa on järjestetty KGB kierroksia jo pidemmän aikaa, mutta meillä oli kierrosta kohtaan sen verran suuret ennakkoluulot, että sopivan ajankohdan löytäminen hieman kesti. Kierroksen jälkeen olikin pakko nöyrtyä ja myöntää, että Viru Hotellin KGB kierros on oikeasti kiinnostava ja informativiinen pläjäys, jossa jokainen varmasti oppii jotain uutta ja mielenkiintoista. Kierroksella voi ihmetellä punaista näppäimetöntä puhelinta hotellinjohtajan huoneessa sekä pääsee piipahtamaan KGB:n ”hermokeskuksessa”, josta käsin iso osa salakuuntelusta toteutettiin. Kierroksella on paljon kiinnostavia yksityiskohtia ja osa jutuista kuulostaa näin jälkikäteen ajateltuna niin hulluilta, että allekirjoittaneillakin nousi muutaman kerran leveä hymy naamalle. Myös kierroksen vetänyt virolainen opas ansaitsee kehut, sillä hän puhui sujuvasti suomea, tiesi Viru Hotellin sekä Viron historiasta paljon. Hän selvästi nautti hommastaan ja vastasi mielellään kierroksella olleiden kysymyksiin.
Tallinnan Viru Hotellin KGB Kierros (1)

Meille kierrokselta jäi varmasti parhaiten mieleen ”lompakko”, jotka toimivat ansoina hotellin työntekijöille. Neuvostoaikana hotellin henkilökunnan tuli toimittaa kaikki löytämänsä lompakot välittömästi esimiehille ja niitä ei saanut missään nimessä avata. Noh, niinkuin moni varmasti tietää, niin Neuvostoliitossa ei luotettu kehenkään ja senpä vuoksi näitä lompakoita jätettiin työntekijöiden kulkureiteille, ja jos joku ressukka sattui avaamaan tuon lompakon, niin sisällä oleva väripanos räjähti päin näköä. Panos värjäsi naaman ja vaatteet vaaleanpunaisiksi ja myöhemmin väri muuttui lilaksi. Kaiken kukkuraksi väri oli kuulemma niin vahvaa, että se pysyi iholla noin 2 viikkoa ja sen pois peseminen oli todella haasteellista. Tuo lompakko oli vain yksi kiinnostavista jutuista, joita meille jäi käteen kierrokselta, joten ei tässä kaikkea paljastettu. 😉 Kierroksella pääsee myös ihailemaan maisemia ja ottamaan valokuvia Viru Hotellin 23. kerroksesta, josta näkyykin lähes koko Tallinna. Ohessa muutamia kierroksella napattuja kuvia.
Tallinnan Viru Hotellin KGB Kierros (2)

Liput kierrokselle maksavat 12 euroa kappale ja suomenkielisiä kierroksia järjestetään päivittäin kello 10.00, 13.00 ja 16.00. Lokakuusta huhtikuuhun kierroksia ei järjestetä maanantaisin. Lipulla pääsee myös ilmaiseksi Cafe Amigoon, mutta me emme tätä etua käyttäneet. Kierroksille muuten kannattaa varata paikat etukäteen sähköpostitse (viru.reservation@sok.fi) tai puhelimitse (+372 6 809 300), niin ei ainakaan joudu pettymään paikan päällä. Lisätietoa löytyy Viru Hotellin nettisivuilta. Kokemuksemme perusteella voimme suositella kierrosta kaikille vähänkään historiasta kiinnostuneille.
Lisää kuvia:
Viru Hotellin sijainti Tallinnan kartalla:

2 Kommenttia

 1. Hei,
  Osaatko sanoa kauanko kierros kesti? Olemme menossa Bastionin tunneleihin ja mietin olisimmeko ehtineet käydä täällä kierroksella ensin jos kierrokselle sattuisi olemaan vapaita paikkoja.
  Ps. tälläi ”talvisin” on yksi suomenkielinen kierros myös klo 13.

  juttaputta87@gmail.com'
  • Terve,

   KGB museon kierros kestää reilun tunnin. 🙂

Kommenttisi

Sähköpostiosoite (ei julkaista)