Bastionin tunnelit on ehdottomasti yksi Tallinnan mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä. Keskiaikaisessa bastionissa kulkevat tunnelit ovat takuu varmasti asia, mitä ei ihan joka kaupungista löydy. Tallinnan vanhankaupungin Kiek in de Kök tornin alakerrassa sijaitseviin tunneleihin pääsi aiemmin tutustumaan ainoastaan opastetuilla kierroksilla, mutta nykyään ovet aukeavat ihan vaan pääsylipun ostamalla. Tallinnan kaupunginmuseo on kehittänyt Bastionin tunneleita varten puhelimeen ladattavan äänioppaan, joka kannattaa ladata, sillä ilman tätä vierailu menee semmoiseksi ympäriinsä haahuiluksi. Ääniopas on saatavilla myös suomeksi. 🙂
Bastionin tunneleista löytyy mielenkiintoinen kierros, jossa kuljetaan ajassa taaksepäin ja kerrotaan tunneleiden sekä Tallinnan kaupungin eri vaiheista vuosisatojen saatossa. Matkalla tutustutaan muun muassa tunneleiden syntyhistoriaan, niiden rooliin Toisen Maailmansodan pyörteissä ja Neuvosto-Viron aikana sekä tuodaan esiin mielenkiintoisia tarinoita 1990-luvun alun Viron uudelleenitsenäistymisen ajasta. Tunneleihin tosiaan liittyy paljon kiinnostavia tarinoita ja legendoja, joten kierrokselle kannattaa varata hyvin aikaa, niin saatte vierailusta mahdollisimman paljon irti. Muistakaa muuten myös pukeutua kunnolla, sillä alhaalla Bastionin tunneleissa on ympäri vuoden melko viileää (paikan nettisivujen mukaan 7-10 °C).
Kierros päättyy kivimuseoon, johon on kerätty eri vuosisadoilta säästyneitä kiviin tehtyjä kaiverruksia. Emme nyt välttämättä sanoisi tuota kierroksen kohokohdaksi, mutta kannattaa niitä kiviä hetki ihmetellä, sillä osalla niistä on hyvinkin paljon historiallista arvoa. 🙂
Lippujen hinnat:
Bastion tunnelit ja Kivimuseo
Aikuisten lippu 8 euroa
Alennuslippu 5 euroa (opiskelijat ja eläkeläiset)
Perhelippu 16 euroa (2 aikuista + alaikäiset lapset)
Koko museo (sis. kaikki tornit + Bastionin tunnelit)
Aikuisten lippu 14 euroa
Alennuslippu 8 euroa (opiskelijat ja eläkeläiset)
Perhelippu 28 euroa (2 aikuista + alaikäiset lapset)
Tornit (Neitsyttorni, Kiek in de Kök, Tallitorni ja Porttitorni)
Aikuisten lippu 10 euroa
Alennuslippu 6 euroa (opiskelijat ja eläkeläiset)
Perhelippu 20 euroa (2 aikuista + alaikäiset lapset)
Tallinnan Bastionin tunnelit ovat ehdottomasti se kiinnostavin osa tuota “koko museo“-pakettia, mutta kyllä Kiek in de Kökissä sekä vanhanakaupungin muuria pitkin kävelemisessä on myös oma viehätyksensä. Tunneleihin tehdään edelleen myös opastettuja kierroksia, mutta nämä tulee varata aina etukäteen. Ryhmän maksimikoko on 20 henkilöä ja opastus on saatavilla myös suomeksi, mutta tarkemmat ohjeet kannattaa katsoa museon nettisivuilta.
Aukioloajat:
Ti-Ke 10.00-17.00
To 10.00-20.00
Pe-Su 10.00-17.00
Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Kiek in de Kökin ja Bastionin tunnelien sijainti Tallinnan kartalla:

10 KOMMENTIT

  1. Olisi kiva tietää miksi se nainen itkee ja huutaa siellä mikä tarina sillä on? Ja myös mikä siinä saksa ja ydinsota jutussa oisi ollut kerrottavana?
    Kävimme kierroksella mutta siellä oli kännykkä opas sovellus mutta ei toiminu lainkaa

  2. Tänään käytiin. Päästiin ilman varausta eli kävi hyvä tuuri. Aluksi kävimme tornissa. Yläkerran kahvila ei ollut enää valitettavasti auki. Tämän jälkeen kävimme tunneleissa. Ilmeisesti nyt on avattu myös osio joka oli ennen veden vallassa. Kierros päättyi Vapauden aukion laidalle eli kiva että ei tarvinnut mennä samaa reittiä takaisin. Todella mielenkiintoista ja hyvä opastus. Aluksi näytettävän elokuvan englanti saisi vaan olla selkeämpää tai tekstitettyä, koska nyt meni hiukan osa ohi. Suosittelen tätä nähtävyyttä.

  3. Todellakin kannattaisi mainita, että kierros tulee varata hyvissä ajoin etukäteen, jos mielii tunneleihin päästä.

    • Niinkö? Viimeksi kun kävin siellä itse, niin tämmöistä mahdollisuutta ei ainakaan tarjottu, mutta kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Mitä jatkotunnelista löytyy? 🙂

  4. Tässä kannattaisi ehkä mainita siitä, että tunneliin täytyy varata etukäteen liput. Tämän tekstin innoittamana päätimme nimittäin suunnata kierrokselle, mutta vasta paikan päällä selvisi, että ainoastaan etukäteen tehdyllä varauksella pääsee tunneleihin. Olimme paikalla aamupäivästä ja lippuja olisi saanut vasta seuraavalle päivälle. Pääsimme sentään käymään tornissa, joka oli toki myös näkemisen arvoinen, mutta harmitti kun tämä jäi väliin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän