Bastionin tunnelit ovat ehdottomasti yksi Tallinnan mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä. Keskiaikaisessa Bastionissa kulkevat tunnelit ovat takuu varmasti asia mitä ei ihan joka kaupungista löydy. Tallinnan vanhankaupungin Kiek in de Kök-tornin alakerrassa sijaitseviin tunneleihin tehdään opastettuja kierroksia useamman kerran päivässä (englanniksi ja viroksi) ja myös suomenkielinen kierros järjestyy, mutta tämä täytyy varata etukäteen.
Tunneleihin on rakennettu hyvinmielenkiintoinen kierros, jossa kuljetaan ajassa taaksepäin ja kerrotaan tunneleiden sekä Tallinnan kaupungin eri vaiheista vuosisatojen saatossa. Matka alkaa keskiajalta ja kulkee läpi Toisen Maailmasodan sekä Neuvostoajan ja päättyy 1990-luvun alkuvuosiin. Tunneleihin liittyy niin paljon kiinnostavia tarinoita ja legendoja, että emme edes yritä alkaa kokoamaan niitä tähän tekstiin. Ja oppaat kertovat nämä tarinat kuitenkin niin paljon paremmin. 😉 Voimme suositella vierailua Bastionin tunneleissa kaikille vähänkin historiasta kiinnostuneille. Ainakin meidän listalla tämä paikka on yksi Tallinnan “must”-nähtävyyksistä. Ei tänne välttämättä joka reissulla tarvitse suunnata, mutta ainakin kerran kannattaa käydä.
Kierros päättyy kivimuseoon, johon on kerätty eri vuosisadoilta säästyneitä kiviin tehtyjä kaiverruksia. Emme nyt välttämättä sanoisi tuota kierroksen kohokohdaksi, mutta kannattaa niitä kiviä hetki ihmetellä, sillä osalla niistä on hyvinkin paljon historiallista arvoa (opas kyllä varmaan kertoo näistä lisää 😉 ).
Nykyään tuonne tosin pääsee käymään ilman opastakin, mutta kyllä tuosta saa parhaan kokemuksen, jos mukana on joku asiaan paremmin vihkiytynyt. Opastettu kierros maksaa 12€ (opiskelijat ja eläkeläiset 10€) kun taas pelkkä lippu Bastionin tunneleihin ja kivimuseoon kustantaa 8€ (opiskelijat ja eläkeläiset 5€, perhelippu 16€). Samalla reissulla kannattaa piipahtaa myös Kiek in de Kök-tornin museossa. Opastettu kierros kannattaa varassa hyvissä ajoissa etukäteen täältä. Päivittäin tunneleihin tehdään tietty määrä kierroksia ja joskus ne saattavat olla kaikki täynnä. Kiek in de Kökin nettisivuilta voi käydä katsomassa lisätietoa mm. aukioloajoista.
Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Kiek in de Kök (Bastionin Tunnelit) merkittynä Tallinnan karttaan:

10 KOMMENTIT

  1. Olisi kiva tietää miksi se nainen itkee ja huutaa siellä mikä tarina sillä on? Ja myös mikä siinä saksa ja ydinsota jutussa oisi ollut kerrottavana?
    Kävimme kierroksella mutta siellä oli kännykkä opas sovellus mutta ei toiminu lainkaa

  2. Tänään käytiin. Päästiin ilman varausta eli kävi hyvä tuuri. Aluksi kävimme tornissa. Yläkerran kahvila ei ollut enää valitettavasti auki. Tämän jälkeen kävimme tunneleissa. Ilmeisesti nyt on avattu myös osio joka oli ennen veden vallassa. Kierros päättyi Vapauden aukion laidalle eli kiva että ei tarvinnut mennä samaa reittiä takaisin. Todella mielenkiintoista ja hyvä opastus. Aluksi näytettävän elokuvan englanti saisi vaan olla selkeämpää tai tekstitettyä, koska nyt meni hiukan osa ohi. Suosittelen tätä nähtävyyttä.

  3. Todellakin kannattaisi mainita, että kierros tulee varata hyvissä ajoin etukäteen, jos mielii tunneleihin päästä.

    • Niinkö? Viimeksi kun kävin siellä itse, niin tämmöistä mahdollisuutta ei ainakaan tarjottu, mutta kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Mitä jatkotunnelista löytyy? 🙂

  4. Tässä kannattaisi ehkä mainita siitä, että tunneliin täytyy varata etukäteen liput. Tämän tekstin innoittamana päätimme nimittäin suunnata kierrokselle, mutta vasta paikan päällä selvisi, että ainoastaan etukäteen tehdyllä varauksella pääsee tunneleihin. Olimme paikalla aamupäivästä ja lippuja olisi saanut vasta seuraavalle päivälle. Pääsimme sentään käymään tornissa, joka oli toki myös näkemisen arvoinen, mutta harmitti kun tämä jäi väliin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän