Aleksanteri Nevskin katedraali on eittämättä Tallinnan Toompea-mäen komein kirkko, ja se on yli satavuotisen olemassaolonsa aikana ehtinyt kokemaan monenlaisia käänteitä. Katedraalia alettiin rakentamaan vuonna 1894, aikana jolloin Viro kuului Suomen tapaan Venäjän keisarikuntaan. Rakennus valmistui vuonna 1900 ja nimensä se sai Novgorodin ruhtinas Aleksanteri Nevski mukaan, joka 1200-luvulla puolusti Novgorodia kahteen eri otteeseen Saksalaisen ritarikunnan valloitusyrityksiltä. Toinen näistä taisteluista käytiin Viron ja Venäjän rajalla sijaitsevan Peipsijärven jäällä.Tallinnan Vanha Kaupunki 3299

Aleksanteri Nevskin katedraali herätti virolaisissa pahaa verta alusta asti, sillä ihmiset pitivät sitä sorron symbolina, minkä vuoksi se vuonna 1924 päätettiinkin purkaa. Kuten arvata saattaa, niin purkuhommiin ei koskaan ryhdytty – syynä tähän oli rahapula. Neuvosto-Viron aikaan uskonnonvapautta rajoitettiin kovalla kädellä ja niinpä myös tämä rakennus jäi Toompea-mäelle rapistumaan. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rakennusta on restauroitu melkeinpä jatkuvalla syötöllä ja niinpä vihreistä hupuista kupolien päällä on tullut tuttu näky.

Katedraalin mosaiikeilla ja ikoneilla vuorattuihin näyttäviin sisätiloihin on ilmainen sisäänpääsy, mutta muistakaa että tuolla on kuvaaminen kielletty. Ovet ovat avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 08.00-18.00.

Katedraalista muuten löytyy yhteensä 11 kelloa, joista suurin painaa yli 15 tonnia, ja yhdessä ne tarjoavat melko komeat soundit. Rakennus sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa sen verran keskeisellä paikalla, että lähietäisyydeltä löytyy paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää. Esimerkiksi Tanskan Kuninkaan Puutarha, Kiek in de Kökin torni, Viron eduskunta (Riigikogu) sekä Pitkän Hermannin torni löytyvät aivan kivenheiton päästä.

Aleksanteri Nevskin Katedraalin sijainti Tallinnan kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän