Tallinnan Energiakeskus oli aiemmin yksi kaupungin surullisimmista museoista, jossa ei oikeastaan ollut mitään mielenkiintoista. Kävimme kerran ovella toteamassa ettei tätä voi suositella kenellekään. Nyt tuo vanha, pimeä ja tunkkainen näyttelytila on muisto vain, sillä kesäkuussa 2014 Energian Oivalluskeskus avasi uudet täysin remontoidut ja laajennetut näyttelytilat, joissa kyllä kelpaa kierrellä ja ennen kaikkea kokeilla erilaisia tieteeseen liittyviä juttuja. Tallinnan Energiakeskuksen parasta antia on ehdottomasti se, että siellä pääsee itse testailemaan ja touhuamaan. Varsinkin lapsille paikka on varmasti mieluisa kokemus, mutta on pakko sanoa että kyllä sitä hieman varttuneempaakin alkoi Energian Oivalluskeskuksessa lapsettamaan. Erityisesti pohjakerroksesta löytyy paljon erilaisia vempaimia ja viritelmiä, joita kannattaa käydä kokeilemassa. Yhteensä tiedekeskuksesta löytyy 130 kappaletta kokeile itse-näyttelyesineitä. Jokaisen laitteen vieressä on opastaulut, joista löytyy ohjeet myös suomeksi. Tästä onkin annettava Energiakeskuselle iso plussa.
Ykköskerros on Energiakeskuksen kolmesta kerroksesta selvästi vähiten mielenkiintoinen, joten siitä ei sen enempää. Kakkoskerros sen sijaan tarjoaa takuuvarmasti keskuksen hurjimman laitteen: Nikolai Teslan Faradayn häkkiin sijoitettu muuntaja, jonka avulla järjestetään joka päivä kello 14.30 ja 17.30 noin 10 minuuttia kestävä salamashow. Teslan muuntajasta lähtee melkoisen kova melu, joten perheen pienimmille tämä saattaa olla hieman liian hurja kokemus. Kun kävin tuota itse katsomassa, niin muutamalla pikkuisella tuli itku. Häkin ja muuntajan lisäksi ylimmässä kerroksesta löytyy lisää vempaimia, joita pääsee itse kokeilemaan ja hypistelemään. Energiakeskus sijaitsee keskeisellä paikalla; muutaman minuutin kävelymatkan päässä A-Terminaalista ja noin 10 minuutin matkan päässä Tallinnan keskustasta, joten varsinkin lapsien kanssa liikenteessä oleville voimme suositella Energian Oivalluskeskusta.
Nikolai Teslan Faradayn häkki Tallinna 9291
Tiedekeskus on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10.00-19.00 ja lauantaista sunnuntaihin 11.00-19.00. Kassa suljetaan tuntia ennen sulkemisaikaa ja pyhäpäivinä keskus on avoinna poikkeusaukioloaikojen mukaan. Aikuisten lippu Energiakeskukseen maksaa 9 euroa, opiskelijoiden 7 euroa, pikkulapsille 3 euroa ja  perhelippu 25 euroa (1-2 aikuista ja alle 19-vuotiaat lapset). Ryhmille (väh. 12 henkilöä) sisäänpääsy maksaa 7 euroa per henkilö. Lisäksi Tiedekeskuksesta löytyy planetaario, johon lippu maksaa 3 euroa. Lisätietoa löydätte Energiakeskuksen nettisivuilta.
Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Energiakeskuksen sijainti Tallinnan kartalla:

1 KOMMENTTI

  1. Kävin tuolla 6.10. Vähän petyin, Tesla salamat olivat kovin kesyjä ja itseäni tympäisi eniten kirjoitusvirheet opastauluissa. Pienellä vaivalla olisi saanut asiantuntevamman vaikutuksen. Lisäksi osasta pyöritettävistä sähkövempeleistä jäi vähän feikki tuntuma. Sitten osa laitteista oli rikki.
    Suurin käännöskukkanen oli jäähdytysveden kondensaattori joka oli oikeasti lämmönvaihdin. Et se oivalluskeskuksen asiantuntemuksesta. En suosittele paikkaa kenellekään sähköstä tietävälle, lapsille, alle 12v, varmaan kiva paikka. Saa pyöritellä monenlaista vempelettä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän