Makeisvalmistaja Kalevia voi varmaankin kutsua Viron Fazeriksi sillä myös Kalevilla on pitkät perinteet suklaan sekä makeisten valmistuksessa ja yritys on myös tärkeä osa virolaista kulttuuria. Tosin yrityksen koossa mitattuna Kalev on murto-osan Fazerista. Kalev sai alkunsa 1800-luvun alussa, kun Lorenz Caviezel avasi konditorian Tallinnan vanhankaupungin Pikk-kadulle. Tänä päivänä tuolla samaisella paikalla sijaitsee Café Maiasmokk, joka on Viron vanhin kahvila ja konditoria. Matkan varrella Kalevin omistajat ovat vaihtuneet useaan kertaan ja Neuvostoliiton aikana yritys kansallistettiin. Neuvostoliiton hajottua yritys palasi yksityiseen omistukseen ja aina vuoteen 2010 asti se pysykin virolaisessa omistuksessa, kunnes sen ydinliiketoiminta myytiin Felix Abballe.
Kalev Makeiset Viro 1236
Kalev Suklaapuoti Rotermannissa

Vaikka yritys ei enää olekaan virolaisten hallussa, niin on se silti ehdottomasti Viron tunnetuin makeis- ja suklaavalmistaja. Yritys myös työllistää satoja virolaisia ja sen tuotteita myydään käytännössä kaikissa paikoissa alkaen pikku kioskeista ja huoltoasemista aina suuriin marketteihin ja erikoisliikkeisiin. Kalevin tunnetuimpia suklaatuotteita ovat Kamatahvel, Kalevipoeg, Mesikäpp, Anneke sekä lukuisat konvehtirasiat. Makeisten puolella taas semmoiset tuoteperheet kuin Kalev Dražee, Kalev Marmelade, Kalev Caramel, Kalev Praline ovat tuttuja kaikille joskus Kalev-karkkeja ostaneille.

Vuonna 2009 saatiin aikaan melkoinen mediamylläkkä, kun Viron silloisen presidentin Toomas Hendrik Ilveksen Evelin-vaimo meni julkisesti sanomaan, että Kalevin karkit ovat hänen mielestään roskaa. Kaikki paikalliset uutisvälineet tarttuivat Evelin Ilveksen lausuntoon ja hurjimmissa jutuissa sanottiin, että hän olisi julistanut Kaleville sodan ja kuinka hän haluaa tappaa virolaisen makeisvalmistuksen. Lopulta Evelin Ilves joutui pyytämään Kalevilta anteeksi ja elämä Virossa palasi ennalleen. Ihmisten ja median suhtautuminen asiaan kuitenkin todisti sen, että Kalevin merkitys virolaisille on paljon suurempi kuin monet edes tajuavat. Lisätietoa Kalevista löydätte yrityksen nettisivuilta.

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän