Patarein vankilan tiloissa avautui viime vuoden toukokuussa “Kommunism on vangla” eli suomeksi “Kommunismi on Vankila”-näyttely, ja sen myötä Tallinnan vanhan vankilan tiloihin pääsi jälleen tutustumaan liki kolmen vuoden tauon jälkeen. Tuolloin näyttely oli avoinna lokakuun loppuun saakka, mutta keväällä 2020 tälle saadaan jatkoa, kun Patarei avaa toukokuun 2. päivä jälleen ovensa yleisölle. Eli jos viime vuonna jäi käymättä täällä yli 36 000 kävijää keränneessa näyttelyssä, niin kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi. Näyttelyalue kattaa noin 1200 neliömetrin suuruisen alueen.
Kävimme tutustumassa Tallinnan Patarein vankilan näyttelyyn, joka osoittautui mielenkiintoiseksi ja informatiiviseksi matkaksi läpi Viron vaikeiden vuosikymmenien, jolloin kommunistisen terrorin pelko oli alati läsnä tavallisten virolaisten elämässä. Monet täysin syyttömät ihmiset päätyivät kukin mistäkin syystä tänne Patarein vankilaan, jossa osa heistä vietti useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä pienissä täyteenahdetuissa selleissä.
“Kommunismi on Vankila”-näyttely on varmasti mielenkiintoinen myös kaikille aiemmin Patarein vankilassa vierailleille, sillä näyttely on rakennettu eri osaan vankilaa kuin missä aiemmin pääsi vapaasti kiertelemään. Eli vaikka itsekin olimme Tallinnan Patareissa moneen kertaan käyneet, niin nämä osat vankilasta eivät olleet meille ennestään tuttuja. Yksi pysäyttävimmistä huoneista oli varmasti vanha peseytymis- ja käymälätila, johon on hyvin vaikea kuvitella yhtään elävää olentoa hoitamaan päivittäisiä tarpeitaan. Myös erään huoneen katosta roikkuvat vanhat pidätyskuvat laittoivat miettimään millaista näiden vankien elämä tuon ajan Patareissa on ollut.
Suosittelemme ehdottomasti käymään täällä nyt kun siihen on mahdollisuus, sillä tämä saattaa olla viimeinen kerta, kun vankila on vielä mahdollista nähdä tässä kunnossa. Patarein vankila on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-18.00 ja liput näyttelyyn maksavat 5 euroa per henkilö. Lisätietoa voitte katsoa museon nettisivuilta.
No niin. Kävin tuolla 20.8. Vankilaan pääsi vankilan itä päästä eli matkustajalaivojen päästä. Sisäpihalle johti kaksi tietä, toinen oli ihan rantapolulta jos kävelee rantaa pitkin ja toinen Kalarannan tieltä lähtevää Suur Patarei tietä pitkin. Käsitykseni mukaan vangit tuotiin aikanaan tätä kautta. Juuri ennen muureja vasemmalla on käsittääkseni vankilanjohtajan vanha asunto, varma en ole.
Vankila kokonaisuudessaan on sekstantin muotoinen. Sisätiloihin mentiin itä päästä ja toista kerrosta pääsi kulkemaan sekstantin ensimmäiseen “varteen” saakka ja se varsi oli tietysti lukossa. Tämä toinen kerros on se varsinainen vankilakerros. Ihan itäpäässä oli käsitykseni mukaan poliittisten osasto, ainakin siellä mainittiin että siellä olisi ollut mm. Tallinnan poliisipäällikkö 1939. Näissä selleissä oli riippuvissa lakanoissa kuuluisien vangittujen kuvia ja tekstejä heistä.
Toisen kerroksen merenpuoleista osaa kun lähti kävelemään tuli vastaan ensin pesuhuone, sitten selliholveja. Jossain oli valokuvaushuone, jossain oli sänkyjen päälle laitettu lakana johon oli tulostettu ihmisvartaloiden kuvia kuvaamaan kuinka ahdasta oli. Taisi olla 20 henkeä sänkykerroksessa eli yhteensä tilat 40 vangille. Tila lienee väärä sana koska tilaa ei ollut.
Ylimpään kerrokseen ei päässyt eikä osaan alimmasta kerroksesta.
Koen että viimeeksi käynti toisen pään osastoissa oli vaikuttavampi. Tänne oli nyt laitettu valaistusta ja tiloja siivottu, toinen pää oli 2016 autettisempi.
Tänään tuli kolmoselta juuri sopivasti aaveiden jäljillä jakso Patareista joloin muistin kirjoitella vierailustani.
Liekkö jotain johdatusta kun tulin reisusta niin Putisko oli Helsingissä ja laivamme oli tunnin myöhässä kun satamaan ei saanut ajaa kun Putisko oli veneilemässä Suokkiin. Näin Kommunismi on vankila näyttelyssä käynti sopivasti tuli rangaistua vanhan KGB everstin toimesta. Hyi mua. Samalla nimimerkillä löytyy Iltalehdestä juttu jossa kerron toimittajalle kun viikkari on myöhässä ja odottaa lupaa tulla satamaan. Harmittaa kun en huomannut kertoa toimittajalle mistä tulen, olisi ollut sopiva lisä…..
Pitää ehdottomasti mennä parin viikon päästä. Kiva jos pääsee eri osaan kuin viimeeksi. Kirjoitin 2016 nimimerkillä Timo tuohon vanhaan esittelyyn viimeisen kommentin kun kävin paikalla päivää ennen vankilan sulkeutumista. Aaveiden jäljillä sarjasta löytyy vankilasta kiinnostuneille kiva ohjelma: https://www.mtv.fi/sarja/aaveiden-jaljilla-33011225001/jakso-6-patarein-vankila-1062427
Millä julkisella kulkuvälineellä pääsee Patareihin?
Bussi numero 73 kulkee Patarein ohi, mutta lähin pysäkki on Lentosataman pysäkki (Lennusadam), josta kävelyä Patarein vankilalle kertyy reilut puoli kilometriä. Tallinnan keskustassa lähin pysäkki löytyy Mere puiesteeltä MySushin läheisyydestä. Tässä linkki karttaan: https://transport.tallinn.ee/mobile.html#bus/73/a-b/map
Saa ilmeisesti valokuvata?
Kyllä saa 🙂