Lee Restoran avasi ovensa kesäkuussa 2021 samoissa tiloissa, joissa toimi vuosien ajan Tallinnan suosikkiravintoloihimme lukeutunut Restoran Leib. Uudessa ravintolassa on paljon asioita muuttunut Leibin aikoihin verrattuna, mutta myös tuttuja elementtejä ja ihmisiä täältä edelleen löytyy. Restoran Leen takana on sama omistajakaksikko kuin edeltäjällään, eli puuhamiehinä häärivät Leibin pääkokkina tunnetuksi tullut Janno Lepik sekä yksi Viron tunnetuimmista sommeliereista Kristjan Peäske. Mukaan on tuotu kuitenkin myös roppakaupalla uutta näkemystä ja kokemusta, kun keittiön puolelle on pääkokiksi saatu japanilaiset juuret omaava, mutta Kanadan Vancouverissa kasvanut, Hiro Takeda.

Lee Restoran baaritiski ja sisäänkäynti

Jannon, Kristjanin ja Hiron yhteispeli näkyykin mielenkiintoisella ja yllättävällä tavalla tarjolla olevissa annoksissa yhdistettynä laadukkaaseen viinilistaan, joka on peruja Leib Restoranin ajoilta. Eli jos, tai paremminkin kun, tykkäsitte Leibin viinilistasta, niin tulette varmasti pitämään myös Leen juomatarjoomasta. Toinen Leibin ajoilta säästetty asia on ravintolan legendaarinen tumma leipä (= viroksi leib), joka  kaikessa yksinkertaisuudessaan on voin kanssa nautittuna ihan älyttömän hyvää.

Lee Ravintola Tallinna

Ravintolan annoksissa on muutenkin panostettu virolaisiin raaka-aineisiin, mutta uutena twistinä kuvioon on mukaan tullut Hiron tuoma vahvasti Aasiaan, erityisesti Japaniin, Kiinaan ja Vietnamiin, nojaava kulma. Menusta löytyy Pohjois-Euroopasta tuttuja raaka-aineita, mutta annoskokonaisuuksien valmistustavat ja lisukkeet yllättävät kerta toisena jälkeen.

Lee alkuruokiaJos haluatte kunnolla päästä tutustumaan ravintola Leen tarjontaan, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan listalta löytyvää Lee Experienceä, joka antaa hyvän läpileikkauksen menun mielenkiintoisiin annoksiin. Tämä tarjoillaan koko pöytäseurueelle ja siihen sisältyy neljä alkuruokaa, kaksi pääruokaa sekä kaksi jälkiruokaa. Listalta muuten löytyy vegaaneillekin sopiva alku-, pää- ja jälkiruoka, ja annokset on muutenkin suunniteltu niin, että niittä voidaan helposti hieman säätää asiakkaiden mahdollisten ruokarajoitteiden mukaisiksi.

Fried rutabaga gyoza - annos sopii vegaaneille
Fried rutabaga gyoza – annos sopii myös vegaaneille

Jos näistä kahdeksasta maistetusta annoksesta pitää valita oma top 3 lista, niin alkuruoista ehdottomasti eniten säväyttivät kerrassaan herkulliset japanilaistyyliset pikku omeletit, pääruoista höyrytetty kuha (ensimmäinen kerta kun pääsin maistamaan kuhaa tällä tavalla valmistettuna) ja jälkiruoista hauskan leikkisä “Kohuke” annos. Kohuket ovat Virossa hyvin suosittuja rahkapatukoita, joita löytyy jokaisen kaupan kylmäkaapista, ja olikin hauska, että myös pääkokki Hiro oli näihin niin tykästynyt, että halusi tuoda tästä tuotteesta oman versionsa Lee Restoranin jälkiruokalistaan. Ihan kaikki annokset eivät yltäneet näiden kolme edellä kehutun ruoan tasolle, mutta kokonaisuutena Lee Experience oli oikein miellyttävä kokemus.

Pääsinkin illallisen lomassa jututtamaan Hiroa ja oli mielenkiintoista kuulla, mitä suunnitelmia hänellä on ravintolan tulevaisuuden suhteen ja millä tavalla menu tulee tästä elämään. Paikalliset raaka-aineet tulevat jatkossakin olemaan yksi Lee Restoranin kivijaloista, mutta pyrkimys on entistäkin paremmin hyödyntää erilaisten mikrosesonkien raaka-aineita, erityisesti kesäisin, ja myös ottaa kaikki hyödyt irti ruoanvalmistuksessa syntyvistä sivuvirroista eli toisin sanoen pyritään hyödyntämään kaikki raaka-aineet mahdollisimman tehokkaasti.

Lee Restoran Sali Tallinna

Mikä paikan sisustukseen tulee, niin se on tyylikäs kokonaisuus, jossa hallitsevana värinä toimii punainen, ja saliin on saatu tuotua tunnelmallisuutta sitä kiertävillä peileillä sekä onnistuneella valaistuksella. Jos pitää taas verrata Leib ravintolan aikoihin, niin onhan Leen sali jollain tavalla huomattavasti kevyempi ja ilmavampi. Ravintolan alakerrasta (katutasosta) löytyy nykyään viinibaari, johon voi halutessaan illallisen päätteeksi siirtyä nauttimaan paikan erinomaisen viinilistan antimista. Leen toinen omistaja Kristjan myös pitää täällä erilaisia viinimaistatuksia ja -koulutuksia. Näistä yleensä tulee tietoa ravintolan nettisivuille sekä Facebookiin ja Instagramiin.

Lee Ravintola Sali

Palvelun laadussa  ei tunnu tapahtuneen juurikaan muutoksia Leibiin verrattuna ja hyvä näin, sillä tästä osoitteesta saa edelleen ystävällistä, rentoa ja asiantuntevaa palvelua!

Katutason viinibaari
Katutason viinibaari

Kokonaisuutena illallinen Tallinnan vanhankaupungin Lee Restoranissa oli oikein onnistunut, ja jatkossa paikka löytyy meidän Tallinnan Ravintolalistan suosituksista. Lee Experiencen hinta on 49 euroa per henkilö, alkuruoat 12.50-14.50 euroa, pääruoat 18.50-26 euroa ja jälkiruoat 8-14 euroa. Menun löydätte ravintolan nettisivuilta.  Voimme  myös lämpimästi suositella Noblessnerin alueella sijaitsevaa Lore Bistroa, jonka taustalla vaikuttavat Leen omistajat.

Lee Restoranin aukioloajat:
Ti-La 17.30-23.00
Pöytävarauksen voitte kähtevästi tehdä suoraan alla olevan varauspainikkeen kautta:

Varaa Pöytä
– TableOnline 🇫🇮 

Lue lisää: Tallinnan Ravintolat
Ravintolan sijainti merkittynä Tallinnan karttaan:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän