Lee Restoran on toiminut Tallinnan vanhassakaupungissa nyt kahden ja puolen vuoden ajan, ja ravintolan kehityskäyrä on ollut koko ajan ehdottomasti nousujohteinen. Kävimme ensimmäisen kerran Leessä keväällä 2022 ja tuolloin paikka teki kyllä jo hyvän vaikutuksen, mutta hieman jäi kuitenkin semmoinen fiilis, että ihan ei vielä olla sillä tasolla, johon tämän porukka parhaimmillaan pystyy. Ravintolan taustalla kun häärivät huippukokki Janno Lepik sekä yksi Viron parhaista sommeliereista Kristjan Peäske, jotka ovat tulleet tunnetuksi useammankin Tallinnan huippuravintolan perustajina. Heidän käsialaansa ovat olleet muun muassa Umami Restoran, vuosia meidän ehdottomiin suosikkiravintoloihin kuulunut Restoran Leib sekä Noblessnerin alueella sijaitseva Lore Bistroo. Lee Restoraniin tuotiin myös roppakaupalla uutta näkemystä ja kokemusta, kun keittiön puolelle pääkokiksi saatiin japanilaiset juuret omaava, mutta Kanadan Vancouverissa kasvanut, Hiro Takeda.

Lee Restoran baaritiski ja sisäänkäynti

Tänä syksynä suuntasimme uudelle visiitille Lee Restoraniin ja täytyy heti kärkeen todeta, että kokonaisuutena kokemus oli selvästi vielä astetta parempi kuin viime kerralla. Nousseen tason on muuten huomannut joku muukin, sillä tänä vuonna Michelin opas nosti Leen sen Tallinnan ravintolasuositustensa joukkoon. Me lähdimme tälläkin kertaa kunnon makuseikkailulle Lee Experiencen muodossa eli siis kuuden ruokalajin jaettava menun, johon sisältyy kolme alkuruokaa, kaksi pääruokaa sekä jälkiruoka. Pyysimme menusta lihattoman version ja tämä pyyntö onnistui ongelmitta.

Lee Ravintola Sali

Alkuruokina meille tarjoiltiin mielenkiintoinen japanilainen annos Shiitake chawanmushi, herkullinen grillattu metsäsienileipä sekä maukas mustapippurimarinoitu munakoiso. Näissä alkuruoissa nousi hyvin esille paikan ruoanlaittofilosofia: ravintolan annoksissa panostetaan vahvasti virolaisiin raaka-aineisiin, mutta pääkokki Hiro tuo annoksiinsa oman twistinsä, johon kulma tullee usein Aasian suunnalta. Annoksista löytyy Pohjois-Euroopasta tuttuja raaka-aineita, mutta annoskokonaisuuksien valmistustavat ja lisukkeet yllättävät. Ensimmäisenä alkuruokana tarjoiltu chawanamushi oli meille täysin uusi tuttavuus ja tämä varmaankin Tallinnan ainoa paikka missä tämmöistä voi päästä maistamaan. Metsäsienileipä taas oli laadukkaan herkullinen annos ja munakoisosta on pakko sanoa, että se oli varmasti paras munakoisoannos mitä olemme missään  maistaneet. Yleensä ei olla mitään suuria munakoisoannosten puolestapuhujia, mutta Lee Restoranissa lautanen tyhjeni viimeistä palaa myöten. 

Pääruokina tarjolla oli herkullinen osterivinokasrisotto, jossa mausteena Hiron omatekemä currysekoitus, sekä Lee Restoranin tyyliin tehty “Fish & Chips -annos”, tosin ilman ranskalaisia. Risotto oli täynnä herkullisia makuja ja on hienoa nähdä, miten Leessä hyödynnetään sesongissa olevia raaka-aineita, onhan syksy parasta sieniaikaa. Oluttaikinassa uppopaistettu turska japanilaisen tartar-kastikkeen kera oli kerrassaan loistava annos! Tunnustaudumme suuriksi Fish & Chips faneiksi, joten tämmöisen herkun saaminen Tallinnan vanhassakaupungissa oli kyllä miellyttävä yllätys. Ja mikä tärkeintä, niin annos oli hyvin taidokkaasti valmistettu. Vielä kun kaikkiin alku- ja pääruokiin oli tarjolla henkilökunnan asiantuntevat juomasuositukset Lee Restoranin loistavasta viinilistasta, niin kyllä jo ennen jälkiruokia illallinen tuntui hyvin onnistuneelta kokemukselta.

Mutta eihän sitä koskaan pidä jättää jälkiruokaa syömättä, kun sille kuitenkin on se oma vatsa. Jälkkäriksi meille tarjoiltiin Leen listalla jo paikkansa vakiinnuttanut hauskan leikkisä “Kohuke” annos sekä kirsikkainen mille-feuille vihreä tee-tofu kerman ja kirsikkajäätelön kera. Kohukesta täytyy vielä sen verran kertoa, että nämä siis ovat Virossa hyvin suosittuja rahkapatukoita, joita löytyy jokaisen kaupan kylmäkaapista, ja onkin hauska, että myös pääkokki Hiro on näihin niin kovin tykästynyt, että on halunnut tuoda oma versionsa tuotteesta Leen jälkiruokalistaan. Nämä annokset kyllä kruunasivat loistavan illallisen ja näiden seuraksi halusimme testata myös talon snapsit, joita on ollut tarjolla aina Leib Restoranin ajoista saakka. Myös snapseihin on saatu oma japanilainen twistinsä, sillä neljästä tarjolla olevasta vaihtoehdosta kolme on pääkokki Hiron tekemiä ja neljäs vaihtoehto eli raparperisnapsi on sitten taas muun henkilökunnan luomus. Hiron snapsit olivat kyllä erilaisia mihin sitä yleensä on tottunut, mutta kyllä kaikki lasit tyhjenivät. Ehkä raparperisnapsi oli kuitenkin se kaikista helpoimmin lähestyttävä.

Jos näistä kuudesta maistetusta annoksesta pitäisi valita oma top 3 lista, niin alkuruoista eniten säväytti munakoiso, pääruoista oluttaikinassa uppopaistettu turska ja jälkiruoista hauska “Kohuke” annos. Listalta muuten löytyy muuten vegaaneillekin sopiva alku-, pää- ja jälkiruoka, ja annokset on muutenkin suunniteltu niin, että niitä voidaan helposti hieman säätää asiakkaiden mahdollisten ruokarajoitteiden mukaisiksi. Ravintolan henkilökunta on ystävällistä ja asiantuntevaa, joten jos jokin asia askarruttaa, niin ei muuta kun rohkeasti kysymään.
Lee Restoran

Lee Restoranin sisustus on tyylikäs kokonaisuus, jossa hallitsevana värinä toimii punainen, ja saliin on saatu tuotua tunnelmallisuutta sitä kiertävillä peileillä sekä onnistuneella valaistuksella. Ravintolan alakerrasta (katutasosta) löytyy viinibaari, johon voi halutessaan illallisen päätteeksi siirtyä nauttimaan paikan erinomaisen viinilistan antimista. Leen toinen omistaja Kristjan myös pitää täällä erilaisia viinimaistatuksia ja -koulutuksia. Näistä yleensä tulee tietoa ravintolan nettisivuille sekä Facebookiin ja Instagramiin. Viron sommelierliitto muuten valitsi tänä vuonna Lee Restoranin viinilistan koko Viron parhaaksi viinilistaksi, joten jokaisen yhtään viinejä fiilistelevän kannattaa kyllä ehdottomasti suunnata tänne lounaalle/illalliselle tai ainakin katutason viinibaariin maistelemaan listalta löytyvää valikoimaa.

Katutason viinibaari
Lee Restoranin Viinibaari

Kuten jo tekstissä nousikin esiin, niin illallinen Tallinnan vanhankaupungin Lee Restoranissa oli todella onnistunut ja paikka tämän visiitin perusteella paikka nousee meidän Tallinnan Ravintolalistan suositusten aivan terävimpään kärkeen. Lee Experiencen hinta on 67 euroa per henkilö, alkuruoat 14-15 euroa, pääruoat 21-28 euroa ja jälkiruoat 10-16 euroa. Menun löydätte ravintolan nettisivuilta.

Lee Restoranin aukioloajat:
Ti-La 17.30-23.00
Pöytävarauksen voitte kähtevästi tehdä suoraan alla olevan varauspainikkeen kautta:

Varaa Pöytä
– TableOnline 🇫🇮 

Lue lisää: Tallinnan Ravintolat
Ravintolan sijainti merkittynä Tallinnan karttaan:

 

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän