Viron Miehitysmuseo Vabamu sijaitsee Tallinnan vanhankaupungin reunamilla, lyhyen kävelymatkan päässä Vapauden Aukiolta ja Kiek in de Kökin tornista. Miehitys- ja Vapausmuseo käsittelee Viron lähihistoriaa miehitysaikakauden ja uudelleenitsenäistymisen näkökulmasta. Vabamun näyttelyssä keskitytään vuosien 1940-1991 väliselle aikakaudelle, jolloin maan ensin miehitti Neuvostoliitto, sitten Natsi-Saksa ja sen jälkeen uudelleen Neuvostoliitto.

Miehitysmuseo Vabamu Tallinna 5222Aihe ei ole sieltä helpoimmasta tai kevyimmästä päästä, mutta Tallinnan Viron Miehitysmuseo käsittelee tätä aihealuetta kiinnostavalla ja valistavalla tavalla. Vabamu avajaisia vietettiin jo 2003, mutta tänä kesänä paikka avattiin puolen vuoden remontin jälkeen kokonaan uudistettuna.

Ääniopastetulle kierrokselle kannattaa varata aikaa vähintään pari tuntia, sillä jos “Vapaudella ei ole rajoja”-näyttelyyn haluaa tutustua kunnolla, niin mikään nopea pyörähdys ei tähän riitä. Ääniopastus on tarjolla myös suomeksi, joten tämä paikka ei vaadi mitään erityistä kielitaitoa. Näyttely koostuu viidestä osasta.

  • Epäinhimillisyys – Tämä osio keskittyy 1940-1950-lukuihin, jolloin epäinhimillisyys kosketti tavalla tai toisella jokaisen virolaisen elämää.
  • Maanpaossa – Näyttelyyn on koottu suuri määrä maanpaossa eläneiden virolaisten tavaroita, kuvia ja tarinoita, joiden kautta kerrotaan millaista elämää esimerkiksi Yhdysvaltoihin paenneet virolaiset viettivät ja miten kaukainen kotoviro näkyi heidän jokapäiväisessä elämässään.
  • Neuvosto-Viro – Kolmannessa osiossa avataan neuvostovallan voimaan astumista Virossa ja miten se vaikutti tavallisten virolaisten ideologisiin valintoihin. Toisena teemana kuvataan neuvostokansalaisten arkipäiväistä elämää erilaisine ilmiöineen.
  • Uudelleenitsenäistyminen – Tässä kerroksessa kuljetaan läpi vuodet ennen uudelleenitsenäistymistä laulavine vallankumouksineen ja päädytään Viron EU-jäsenyyteen vuonna 2004.
  • Vapaus – Näyttelyn viimeinen teema pohtii vapautta ja oikean tasapainon löytämistä vapauden ja velvollisuuksien välillä.

Kokonaisuudessaan tämä näyttely on erittäin mielenkiintoinen ja sitä voikin suositella kaikille vähänkään historiasta kiinnostuneille. Tallinnan Miehitysmuseo Vabamu on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11.00-18.00 ja liput museoon maksavat aikuisilta 11 euroa, alennusryhmäläisiltä (eläkeläiset, koululaiset ja opiskelijat) 7 euroa ja perhelipusta saa pulittaa 23 euroa. Lisätietoa voitte katsoa museon suomenkielisiltä nettisivuilta.

Miehitysmuseo Vabamu Tallinna 8201

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Miehitysmuseo Vabamun sijainti Tallinnan kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän