Tallinnan vanhassakaupungissa riittää näkemistä ja kiinnostavaa tekemistä, joten tähän olemme koonneet listan näkemisen arvoisia paikkoja sekä muita mielenkiintoisia kohteita vanhassakaupungissa.

Aleksanteri Nevskin katedraali Tämä ortodoksikirkko löytyy Tallinnan Toompea-mäeltä. Katedraali on komea niin ulkoa kuin myös sisältä, mutta muistakaa että sisätiloissa kuvaaminen on kielletty.


Bastionin Tunnelit Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Tunnelit sijaitsevat Kiek in de Köikin yhteydessä. Tunneliin on rakennettu mielenkiintoinen kierros, jossa kuljetaan ajassa taaksepäin ja kerrotaan tunneleiden sekä Tallinnan kaupungin erivaiheista. Tunneleihin tehdään opastettuja kierroksia englanniksi ja viroksi.


Vanhankaupungin Muuri ja Hellemannin Torni. Ei välttämättä vanhankaupungin kiinnostavin nähtävyys, mutta jos haluatte päästä kävelemään pitkin vanhankaupungin muuria, niin täällä kannattaa piipahtaa.


KatariinankujaTallinnan vanhassakaupungissa sijaitseva Katariinankuja on ehdottomasti yksi Tallinnan vanhankaupungin kauneimmista paikoista.


KGB:n Päämaja. Tämä paikka on kaikille neuvostoajasta kiinnostuneille, vaikka tosin nykyään tuossa rakennuksessa sijaitsee luksusasuntoja ja talon synkästä historiasta muistuttaa enää seinästä löytyvä kyltti sekä kellarissa sijaitseva tutkintavankila.  Rakennus löytyy Olevisten Kirkon välittömästä läheisyydestä.


Kiek in de Kök. Museo sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa Vabaduse Väljakin läheisyydessä ja on yksi vanhankaupungin parhaista kohteista mikäli olette kiinnostuneita kaupungin historiasta ja keskiajasta.


Legenda Paholaisten Häistä. Tallinnasta löytyy omat kummitustarinansa ja yksi kiinnostavimmista on varmasti legenda paholaisen häistä.


Mestaripiha. Paikka on Katariinankujan ohella yksi Tallinnan kauneimmista paikoista,  ja siellä sijaitsee myös viihtyisä Chocolaterie de Pierre kahvila.


Nigulisten Kirkko ja Museo. Nigulisten kirkko eli Pyhän Nikolaoksen kirkko sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa kivenheiton päässä raatihuoneentorilta. Ulkoapäin kirkko on varsin komea ilmestys ja myös sisältä Niguliste näyttää hienolta.


Nukketeatteri NUKU. Tämä paikka sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa ja se on Viron vanhin lapsille suunnattu teatteri, sillä Viron valtion omistama teatteri on alunperin perustettu jo vuonna 1952. Nukketeatterissa on myös museo ja vuosittain NUKU järjestää Tallinn Treff Festivaalin.


Olevisten Kirkko. Mereltä katsoen Oleviste kirkko on yleensä ensimmäisiä rakennuksia mihin silmät osuvat, sillä onhan se vanhankaupungin korkein rakennus (123.7m), joka oli aikoinaan myös koko maailman korkein rakennus. Kirkon tornissa on mahdollista vierailla ainoastaan kesäaikana (1.4-31.10).


Paksu Margareeta – Viron Merimuseo. Marraskuussa 2019 valmistuneella remontilla saatiin aikaan taidokkaasti modernia ja vanhaa yhdistelevä, kävijäystävällinen ja mielenkiintoinen kokonaisuus, joka tekee Paksu Margareesta varmasti vanhankaupungin näyttävimmän museon. Viron Merimuseon näyttelyn päävetonaulana toimii 700 vuotta vanhan koggin eli hansalaivan hylky, joka löydettiin vuonna 2015 Tallinnan Kadriorgin alueelta. Lisäksi hylystä ja sen ympäristöstä löydettiin lähes 700 erilaista esinettä, joista osa on näytillä Paksu Margareetassa. 


Patkulin ja Kohtuotsan Näköalapaikat. Näiltä näköalapaikoilta aukeaa kauniit näkymät vanhaankaupunkiin ja tasanteilta on myös hyvä napata valokuvia matkamuistoksi.


Peurapatsas ja Legenda Tallinnan nimestä. Tallinnan alkuperäisestä nimestä liikkuu monenlaisia tarinoita, mutta yksi suosituimmista on kuitenkin Tanskan kuningas Valdemariin liittyvä metsästystarina, joka ajoittuu aikaan jolloin kuningas oli juuri valloittanut Pohjois-Viron ja käännyttänyt paikalliset asukkaat kristinuskoon.


Pyhän Hengen KirkkoTallinnan Pühavaimu Kirik eli suomeksi Pyhän Hengen Kirkko on varmasti tuttu paikka monille Tallinnan reissaajille, sillä se sijaitsee kaikistavanhankaupunginkirkoista lähimpänä Raatihuoneentoria. Se ei kuitenkaan missään nimessä ole Tallinnan tunnetuin eikä myöskään välttämättä se mahtipontisin kirkko, sillä ulkoapäin kirkko on melko vaatimattoman näköinen. 


Raadinapteekki. Jos haluatte apteekkireissullanne tai ihan muuten vaan fiilistellä keskiaikaista tunnelmaa, niin silloin kannattaa suunnaksi ottaa vanhankaupungin raatihuoneentorilla toimiva Raadinapteekki eli Raeapteek, joka on yksi pisimpään yhtäjaksoisesti toimineista apteekeista koko Euroopassa.


Raatihuoneentori. Tallinnan vanhankaupungin Raatihuoneentori eli Raekoja Plats on todennäköisesti tuttu jokaiselle joskus Tallinnassa vieraileellle. Ensimmäinen maininta Raekoja Platsista löytyy vuodelta 1313, jolloin paikkaa kutsuttiin nimellä forum. Vuosisatojen varrella paikka on tunnettu muun muassa seuraavilla nimillä: market (1371), Vana Turg (1442), Saksa Turg sekä Rootsi Turg. Nykyisen nimensä Raatihuoneentori sai vuonna 1923.


Raatihuoneen Torni. Tämä paikka sijaitsee aivan vanhankaupungin sydämessä ja ylhäältä avautuvat upeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan. Mikäli kunto vaan sallii, niin 115 askeleen matka ylös tornin kellotasanteelle kannattaa kiivetä.


Stenbockin Talo. Viron hallituksen pääkallopaikkana toimiva Stenbockin Talo sijaitsee Tallinnan vanhankaupungissa Toompean mäellä. Kyseinen rakennus on varmasti yksi Euroopan komeimmista hallintorakennuksista, sillä mäen reunalla seisova upea arkkitehtuurinen luomus on vaikuttava näky vuodenajasta riippumatta.


Suurkillan Talo. Tallinnan vanhankaupungin sydämessä, kivenheiton päässä Raatihuoneentorilta, seisoo 1400-luvulla rakennettu kiltatalo, jossa majaansa pitää Viron Historiallinen Museo. Jo rakennus itsessään on hyvä syy piipahtaa museossa, mutta kyllä täältä löytyy paljon muutakin mielenkiintoista katseltavaa.


Tallinnan Kaupunginmuseo. Museo sijaitsee aivan vanhankaupungin sydämessä osoitteessa Vene 17. Rakennuksen sivussa lukee isolla Linnamuuseum, joten sitä on hyvin vaikeaa olla huomaamatta. Rakennus jo itsessään on hyvin historiallinen, sillä se on alun perin rakennettu 1300-luvulla ja kunnostettu 1997-2002.


Tanskan Kuninkaan Puutarha. Tanskan kuninkaan puutarha sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa muutaman minuutin kävelymatkan päässä Toompealta. Käytännössä puutarha kattaa yhden aukion, mutta jos keskiaikainen fiilis kiinnostaa, niin tuolta sitä löytyy takuuvarmasti.


Toomas Juna. Ympäri Tallinnan vanhaakaupunkia kulkeva sinivalkoisin värein koristeltu juna, jonka kyydissä pääsee halutessaan tekemään n. 20 minuuttia kestävän kierroksen. Toomas Junan lähtöpaikka löytyy vanhankaupungin raatihuoneentorin reunalta, Kullassepa kadulta.


Toompark. Toompark on Tallinnan vanhankaupungin rautatieaseman puoleisella sivustalla sijaitseva kaunis ja viihtyisä puisto. Toompark ei välttämättä vedä vertoja esimerkiksi Kadriorgin puistolle, mutta hyvällä omatunnolla voi sanoa puiston olevan yksi koko kaupungin kauneimmista, jonka sijainti on myös todella hyvä.


Tuomiokirkko. Kaupungin vanhimman kirkon titteliä kantava Tallinnan Tuomiokirkko sijaitsee vanhankaupungin Toompean mäellä, jonne alkuperäinen kirkko rakennettiin lähes 800 vuotta sitten. Kirkon torniin kannattaa ehdottomasti kiivetä, sillä vaikka se ei olekaan Tallinnan korkein kirkon torni, niin tarjoaa se erittäin hyvät näkymät useaan ilmansuuntaan.


Vapaudenaukio. Jos Tallinnan ja Viron historia kiinnostaa., niin Tallinnaan suunnatessa kannattaa käydä vanhankaupungin laidalla sijaitsevalla Vapaudenaukiolla (Vabaduse Väljak). Aukiolla sijaitsee myös Viron Vapaussodan muistomerkki.


Viru-kadun Kukkakaupat. Vanhankaupungin pääkadun varressa sijaitsevat kukkakaupat ovat uniikit jo siinä mielessä, että niitä ei ole rivissä yksi tai kaksi vaan useita ja monet niistä tuntuvat olevan auki lähes 24/7.


Virun Portti 1300-luvulta peräisin olevasta rakennelmasta on tänä päivänä jäljellä enää kaksi porttitornia, mutta edelleen se toimii yhtenä kaupungin tärkeistä maamerkeistä, josta läpi kävellessä tietää tulleensa Tallinnan vanhaankaupunkiin.


Muuta Tallinnan vanhaankaupunkiin liittyvää:

Kehrwieder Kahvila. Tämä kahvila on tunnelmallinen, käsintehdyt suklaat ovat todella herkullisia ja juomia löytyy oluesta ja siideristä aina erilaisiin kahveihin ja hehkuviiniin. Huhujen mukaan Kehrwiederistä saa kaupungin parhaat hehkuviinit.


Keskiaika Päivät. Aina heinäkuussa vanhassakaupungissa järjestetään 4 päivää kestävät keskiaika-teemaiset festivaalit.


Luistelua Nigulisten Kirkon edessä. Talvisin Nigulisten kirkon edessä pääsee luistelemaan ja paikan päältä voi myös vuokrata luistelua.


Tallinnan Joulutori. Vanhankaupungin Joulutori avataan perinteisesti marraskuun lopussa ja se on auki tammikuun alkupuolelle saakka.


Vanhankaupungin Päivät. Joka vuoden touko-kesäkuun vaihteessa pidetään vanhassakaupungissa reilun viikon kestävät festivaalit.

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän