Ravintola Ö on sulkenut ovensa pysyvästi.


Ravintola Ö on pysytellyt Tallinnan ravintoloiden kirkkaimmassa kärjessä jo vuosien ajan, vaikka matkalla niin omistajat kuin myös pääkokitkin ovat ehtineet vaihtua. Viime vuodet paikan toiminnassa ovat olleet mukana kokkikaksikko Martin Meikase ja Ranno Paukson sekä Sparkling Group. Sama kolmikko omistaa ravintola Ö:n nuorempana sisaruksena tunnetun Kaks Kokkan, joka sekin löytyy meidän Tallinnan ravintolat-listan aivan terävimmästä kärjestä.

Viime vuonna ravintola Ö sai lisää kovan luokan tunnustusta kun White Guide Nordic rankkasi sen kansainvälisen huipputason ravintolaksi. Näitä ravintoloita löytyy Virosta ainoastaan kaksi kappaletta ja koko Baltian alueeltakin vain neljä kappaletta, joten Ö on tämänkin perusteella ehdottomasti yksi Viron ravintolahelmistä. Paikan maine onkin jo niin kovaa tasoa, että tänne suunnatessa odotukset ovat aina hyvin korkealla. Tällä kertaa kävimme ravintola Ö:ssä testaamassa 11-ruokalajin maistelumenua juomasuosituksineen, ja kokemus oli alusta loppuun timantinkovaa laatua.

Ravintola Ö tarjoaa kaksi erilaista menuvaihtoehtoa: tuon 11-ruokalajin “Taste exploration“-menun sekä hieman lyhyemmän 7-ruokalajin “Taste journey“-menun. Ravintolan ruokafilosofian juuret löytyvät Saarenmaalta, jonka tuoreista raaka-aineista näissäkin menuissa päästään nauttimaan. Jos haluatte päästä näkemään, maistamaan ja kokemaan, että mihin tämän ravintolan osaaminen todella taipuu, niin suosittelemme ottamaan tuon pidemmän menun ja siihen kylkeen juomasuositukset. Annokset sekä niiden kanssa tarjottavat juomat ovat mielenkiintoisella tavalla erilaisia, mutta samalla koko makujen tutkimusmatka kuljetaan hyvin tarkkaan suunniteltua reittiä pitkin, jossa jokainen yksityiskoha on viimeistä piirtoa myöten valmiiksi suunniteltuna. Tämän reitin etenemistä voi seurata pöytään tuotavasta vihkosesta, jossa kaikki menuun kuuluvat ruokalajit ovat listattuna pienten esittelyiden kera. Menussa myös otetaan tarvittaessa huomioon erityisruokavaliot ja allergiat, mutta nämä kannattaa aina ilmoittaa ravintolaan jo hyvissä ajoin etukäteen. Myös 7-ruokalajin vegaanimenu järjestyy, mutta ravintola Ö:n nettisivuilla tästä pyydetään ilmoittamaan viimeistään 24 tuntia aikaisemmin.

11-ruokalajin illallisesta muodostui tähän mennessä pisin ravintolakokemuksemme Tallinnassa, sillä viivyimme ravintola Ö:ssä reippaasti yli 4 tuntia. Nautimme kyllä suuresti siitä, että tämän illallisen kanssa ei ollut pienintäkään kiireen tuntua, ja ruokaa sekä juomaa tuotiin eteen juuri sopivalla tahdilla. Maistelumenu oli niin monipuolinen ja vaihteleva, että tässä kohtaa tuntuu melko turhalta lähteä kertomaan, mikä oli paras annos tai mitä annoksia yleensäkin tarjottiin. Ravintola Ö:n “Taste exploration“-menusta voi vaan sanoa sen, että se kannattaa itse kokea. Juomasuosituksetkin olivat hyvin vaihtelevat puna- ja valkoviinistä paikalliseen pienpanimo-olueeseen ja kotikaljaan.

Myös palvelusta ravintola ansaitsee kymmenen pistettä ja papukaijamerkin, sillä senkin puolesta se kuuluu ehdottomasti Tallinnan ja koko Viron parhaimpiin ravintoloihin. Palvelu oli lähes täydellisyyttä hipovaa, sillä on vaikea löytää oikeastaan yhtään asia, mikä olisi voinut mennä jollain tavalla paremmin. Lisäksi oli mukavaa nähdä, että illan aikana myös kokit jalkautuivat keittiöstä vieraiden keskuuteen kertomaan eteen tuoduista annoksista.

Sisustuksensa puolesta ravintola Ö on jollain tavalla ajattoman tyylikäs, sillä vaikka sisätiloihin ei viimeisien vuosien aikana ole tehty oikeastaan mitään muutoksia, niin kokonaisuus on edelleen upean viihtyisä. Seiniä koristavat taulut, joissa on muun muassa kuvia sammaleista sekä hiiltyneistä puunoksista, tuovat luonnon ja maanläheisyyden ravintolan sisustukseen, ja tämä sama vankka side luontoon ja paikallisiin raaka-aineisiin näkyy myös annoksissa. Ravintolan sisustus koostuu pääasiassa tummista sävyistä, jotka luovatkin mielenkiintoisen kontrastin naapurissa sijaitsevan Kaks Kokkan kanssa, sillä seinän takaa löytyy hyvin vaaleisiin väreihin ja skandinaaviseen tyyliin vannova kokonaisuus.

Jos illalliskokemusta pitää jotenkin lyhyesti vetää yhteen, niin ehkä sitä voisi vaikka todeta, että ravintola Ö on meidän kirjoissa Tallinnan paras ravintola. Upea kokonaisuus, joka kyllä ansaitsee jokaisen kehun, mitä olemme tässä tekstissä antaneet ja myös ne kaikki kehut, mitä monet eri ravintolalistaukset ja ruokakriitikot ovat sille suoneet. Ravintola Ö löytyy meidän Tallinnan ravintolat-listan paalupaikalta. 7-ruokalajin maistelumenu maksaa 59 euroa (juomasuositukset 48 euroa) ja 11-ruokalajin menu 76 euroa (juomat 66 euroa). Lisätietoa voitte katsoa ravintolan nettisivuilta.

Ravintolan aukioloajat:
Ke-La 18.00-23.00
Lue lisää: Tallinnan Ravintolat

2 KOMMENTIT

  1. Kannattaa oikaista kirjoitusta Ö:n lista ei toosiaankaan ole gluteeniton. Haimme arki-iltana ystäväni kanssa ruokapaikkaa ja tämän kirjoituksen innoittamina kokeilimme ensimmäiseksi Ö:tä. Sali oli tyhjä ja kysyin vastaanottamaan tulleelta tarjoilijalta ensimmäiseksi pitääkö tieto paikkansa. Hän kertoi, että gluteenittomana saa, jos päivää aikaisemmin tilaa eli automaattisesti gluteeniton lista ei ole. Naapurin Kaks Kokka sen sijaan ilmoitti heti, että pienillä muutoksilla lista on gluteeniton! Enemmän sen kommenteissa

  2. Tänään oli tarkoitus mennä ko. ravintolaan ruokailemaan kirjoituksen kaikki ruokalajit gluteenittomia perusteella. Ravintola juuri auennut ja tyhjä arkitiistaina. Kysyessäni mahdollisuudesta gluteenittomaan ruokailuun, tarjoilija sanoi käyvänsä tarkistamassa asiaa, normaalisti edellyttää etukäteistilausta. Eli ei missään tapauksessa automaattisesti gluteeniton. Sen sijaan naapurissa Kaks Kokka tarjosi ihanaa gluteenitonta leipää, kertoi millaisilla pienillä muutoksilla annokset ovat gluteenittomia. Jälkkäristä piti jättää keksin murut pois, mutta tilalle löytyikin gluteenittomat! ?❤

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän