Viron Merimuseo sijaitsee Tallinnan Paksu Margareetan tornissa, ja sen täysin remontoitu 1500 neliömetrin näyttelytila avautui yleisölle marraskuussa 2019. Aiemmin tämän museon parasta antia oli rakennus itsessään, sillä onhan tämä 1500-luvulta peräisin oleva tykkitorni, jonka vanhimmat osat yltävät aina 1300-luvulle saakka, komea ilmestys, ja yksi Tallinnan vanhankaupungin maamerkeistä. Näyttelytilat taas eivät olleet mitenkään erityisen inspiroivia, joten paikka ei ainakaan meidän kirjoissa ollut yksi Tallinnan must see-nähtävyyksistä. Nyt tilanne on kuitenkin vallan toinen, sillä 7,5 miljoonan euron remonttirahalla on saatu aikaan taidokkaasti modernia ja vanhaa yhdistelevä, kävijäystävällinen ja mielenkiintoinen kokonaisuus, joka tekee Paksu Margareesta varmasti vanhankaupungin näyttävimmän museon. Tykkitorni on muuten vanhankaupungin ainoa rakennus, josta löytyy hissi.
Viron Merimuseon näyttelyn päävetonaulana toimii 700 vuotta vanhan koggin eli hansalaivan hylky, joka löydettiin vuonna 2015 Tallinnan Kadriorgin alueelta. Lisäksi hylystä ja sen ympäristöstä löydettiin lähes 700 erilaista esinettä, joista osa on näytillä Paksu Margareetassa. Koggin ympärille on onnistuttu onnistuneilla tilaratkaisuilla, valaistuksella ja näytöillä luomaan oma mielenkiintoinen maailmansa.
Koggi Hylky Tallinna 9192
Koggin hylky Paksu Margareetassa
Koggin lisäksi Viron Merimuseon näyttelytiloista löytyy laaja kokoelma erilaisia laivojen pienoismalleja purjelaivoista, höyrylaivoihin ja moderneihin moottorilaivoihin sekä muita meriaiheisia esineitä. Isoin muutos vanhoihin näyttelytiloihin verrattuna on ehdottomasti se, että nyt täällä pääsee pelkän katselun lisäksi myös itse kokeilemaan ja oivaltamaan. Tallinnan Paksu Margareetassa voi vaikka opetella tekemään merimiessolmuja, tutkailla tuulen suunnan vaikutusta purjeveneen purjeisiin tai leikkiä laivan konemestaria. Tässä vain muutama esimerkki museosta, sillä tekemistä ja tutkittavaa riittää pidemmäksikin aikaa niin aikuisille kuin myös lapsille. Kaikkiin kosketusnäytöt saa myös vaihdettua suomenkieliseksi. Paksu Margareetan näyttelytiloja voi nykyään hyvällä syyllä kutsua perheystävälliseksi, ja muutenkin kävijäystävälliseksi, sillä täällä on varmistettu esteetön kulku myös liikuntarajoitteisille ja ikäihmisille.
Viron Merimuseo Paksu Margareeta Tallinna 8293
Hissillä pääsee kätevästi kulkemaan kerroksesta toiseen, ja suosittelemmekin piipahtamaan myös tykkitornin kattotasolla, josta aukeaa upeat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Täältä löytyy myös kesäkahvila, mutta muina vuodenaikoina kannattaa kahvinhimon yllättäessä suunnata museon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevaan kahvilaan.
Pääsylippu Viron Merimuseon Paksu Margareetan näyttelytilaan maksaa 10 euroa (opiskelijat 5 euroa, perhelippu 20 euroa). Lisäksi myynnissä on 20 euroa maksava (opiskelijat 10 euroa, perhelippu 40 euroa) yhdistelmälippu, jolla pääsee myös Lentosataman museoon. Suosittelemme ehdottomasti käymään tuolla Tallinnan Kalamajan alueella sijaitsevassa upeassa Lentosataman näyttelytilassa, joka niin ikään on Viron Merimuseon omistuksessa. Lisätietoa voitte katsoa Merimuseon suomenkielisiltä nettisivuilta.
 tallinn_card_free_white1
Paksu Margareetan aukioloajat:
Touko-Syyskuu
Ma-Su 10.00-19.00
Loka-Huhtikuu
Ti-Su 10.00-18.00
Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Viron Merenkulkumuseon sijainti Tallinnan kartalla:

 

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän