Viron Moottoriurheilumuseo MOMU toimii vanhassa sähkölaitoksessa Turban kylässä, joka sijaitsee reilun 50 kilometrin päässä Tallinnasta Haabsalun suuntaan. Moottoriurheilumuseosta löytyy monipuolinen kokoelma erilaisia ajoneuvoja ralli- ja henkilöautoista moottoripyöriin ja kilpaveneisiin. Kaiken kaikkiaan MOMUssa on yli 200 erilaista ajoneuvoa, joten täältä löytyy varmasti paljon mielenkiintoista tutkittavaa kaikille nopeista vempeleistä kiinnostuneille. Kokoelmassa on myös paljon Neuvosto-Viron aikaisia menopelejä kuten muun muassa tuon aikakauden Lada ralliautoja, Viron autotehtaiden tuotoksia sekä vanhoja miliisiautoja. Ajoneuvokokoelman lisäksi Moottoriurheilumuseosta löytyy muun muassa vanhoja autojen testauslaitteistoja, kilpa-asuja sekä vanhan sähkölaitoksen jäljiltä olevia laitteita.

Voimme ihan suoraan sanoa, että meidän ymmärrys autojen ja moottoripyörien suhteen on melko rajallinen, joten kovin syväluotaavaa analyysiä emme osaa näytillä olevista ajoneuvoista tehdä, mutta tästäkin huolimatta MOMUn näyttely teki meihin hyvin positiivisen vaikutuksen. Niinpä uskallammekin sanoa, että kaikille vähänkään asiaan vihkiytyneille tämä museo on todellinen aikuisten Puuhamaa, jossa pääsee yhdellä kerralla näkemään paljon eri aikakausien ja lajien menopelejä. Vaikka matkaa Tallinnasta kertyykin reilut 50 kilsaa, niin on tämä museo matkan arvoinen. Samalla reissulla kannattaa piipahtaa myös Rummun vanhalla avolouhoksella, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä museosta ja tekee vain pienen lenkin Tallinnan suunnasta saavuttaessa.

Museo on avoinna yleisölle lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12.00-18.00. Muina päivinä moottoriurheilumuseo MOMU on avoinna ryhmille ennakkovarauksella (puh: +372 5347 4072). Aikuisten lippu museoon maksaa 10 euroa, lasten ja eläkeläisten lippu 5 euroa ja perhelippu 20 euroa. MOMUun tehdään myös ohjattuja kierroksia, jotka maksavat 50€ per ryhmä. Tarjolla on myös suomenkielisiä kierroksia. Lisätietoa voitte katsoa paikan nettisivuilta.

Viron Moottoriurheilu MOMU:n sijainti Viron kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän