Kommunismin uhrien muistomerkki sijaitsee Tallinnan Piritan rantatien varressa Maarjamäen muistomerkin ja Maarjamäen linnan välittömässä läheisyydessä. Tummansävyinen pitkä ja kapea käytävä on vaikuttava ilmestys, ja sen läpi käveleminen herätti ainakin allekirjoittaneissa runsaasti ajatuksia ja tuntemuksia. Käytävä on kaksiosaisen muistomerkin ‘Matka’-osa, ja sen seiniltä löytyy yli 22 000 virolaisten nimet, jotka menettivät henkensä kommunistisen terrorin uhreina.

Tallinnan Kommunismin uhrien muistomerkin toinen osa (Kotipuutarha) löytyy käytävän päästä, ja synkkien kapeiden seinien välissä kävelyn jälkeen se tuntuu rauhalliselta ja turvalliselta piilopaikalta. Nurmialueille on istutettu puita, jotka kasvaessaan vielä lisäävät tämän alueen vehreyttä. Mistään varsinaisesta puutarhasta ei kuitenkaan ole kysymys, mutta muistomerkin suunnittelussa on käytetty niin upeasti hyväksi kontrasteja, että melankolisen käytävän jälkeen tämä aukio tuntuu melkeinpä Eedenin puutarhalta.

Kommunismin uhrien muistomerkki Tallinna 2876

Tallinnan Kommunismin uhrien muistomerkin ‘Matka’-osan toisesta ulkoseinästä löytyy katkelma virolaisen runoilija Juhan Liivin runosta ‘Ta lendab mesipuu poole‘ (suom: Mehiläinen lentää pesäänsä): ‘Ja langevad teele tuhanded, veel koju jõuavad tuhanded ja viivad vaeva ja hoole ja lendavad mesipuu poole’ (suom: Ja menevät tuhansille teille, vielä tuhannet tulevat kotiin ja kestävät kovaa työtä ja huolenpitoa ja lentävät mehiläispesään). Seinää koristavat virolaisen kuvanveistäjä Kirke Kangron metalliset mehiläiset, jotka kuvastavat kotiin palaavia virolaisia. Samalta seinustalta löytyy myös tietoa kommunistisen terrorin vaiheista Virossa sekä ympäri Neuvostoliittoa sijainneista vanki- ja työleireistä, joille virolaisia vietiin.

Kommunismin uhrien muistomerkki Tallinna 2864

Tallinnan matkailutoimisto tiivistää nettisivuillaan tämän muistomerkin tarkoituksen upeasti: “Monumenttikokonaisuus muistaa kommunismin uhreja ja kehottaa pitämään mielessä vapauden ja ihmiselämän haurauden”. Lisätietoa muistomerkistä löydätte sen nettisivuilta. Alueelle on vapaa pääsy. 

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Kommunismin uhrien muistomerkin sijainti Tallinnan kartalla:

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän