Saarenmaalla on tullut vierailtua useampaankin kertaan, joten halusimme jakaa teidän kanssa kokemuksia paikoista, joita olemme Saarenmaalla kiertäneet. Tässä meidän listamme Saarenmaan nähtävyyksistä, jotka ovat näkemisen arvoisia:

Anglan Tuulimyllyt
Saarenmaa tunnetaan muun muassa kauniista luonnostaan, vedestään, saaren nimeä kantavista alkoholijuomista sekä tuulimyllyistä. Viimeksi mainituista Anglan tuulimyllyt ovat varmasti ne kaikista kuuluisimmat ja niinpä ne jaksavat vuosi toisensa jälkeen kiinnostaa saarelle saapuvia turisteja. Noin 37 km päässä Kuressaaresta ja 48 kilometrin päässä Muhun saaresta sijaitsevat tuulimyllyt edustavat tyypillisiä 1900-luvun alussa Saarenmaalla rakennettuja veskejä.

Kaali Kraater
Saarenmaalta Kaalin kylästä löytyy 9 törmäyskraateria, jotka ovat muodostuneet noin 7500 vuotta sitten kun maata lähestynyt meteoriitti hajosi 5-10 kilometrin korkeudessa ja sen osat iskeytyivät maahan. Suurin kraateri, joka on Kaalin kylän päänähtävyys, on läpimitaltaan 110 metriä pitkä ja 22 metriä syvä, mikä tekee siitä maailman 8. suurimman törmäyskraaterin.

Kuressaaren Linna 
Saarenmaan pääkaupunki Kuressaaressa sijaitsevan linnoituksen juuret ulottuvat aina 1300-luvun loppupuolelle saakka, jolloin saksalainen ritarikunta alkoi rakennuttamaan sitä Ösel-Wieckin piispalle. Aikojen saatossa linna on ollut myös tanskalaisten sekä venäläisten hallussa, mutta 1800-luvulla se alkoi menettämään strategista merkitystään ja tuon vuosisadan aikana Kuressaaren linnoituksen tiloissa toimi myös köyhäintalo. 1900-luvulla linnaa restauroitiin kahteen otteeseen ja nykyään Saarenmaan Museo pitää majaansa rakennuksessa.

Kuressaaren Suur Tõll ja Piret Patsas
Kuressaaressa Spa Hotelli Merin edessä kulkevalla hiekkatiellä saatatte törmätä tyytyväisen näköiseen kaksikkoon, joka kantaa täynnä kaloja olevaa venettä. Nämä veijarit ovat Suur Tõll ja hänen puolisonsa Piret. Saarenmaalaisten tarinoiden mukaan nämä hyväntahtoiset jättiläiset elelivät Saarenmaalla ja mm. auttoivat pulaan joutuneita kalastajia sekä puolustivat saarelaisia ulkopuolisilta uhilta.

Luscher & Matiesen Muhu Veinitalu
Paikka sijaitsee Saarenmaalla Muhun saarella ja paikan isäntänä häärii suomalainen Peke Eloranta. Majoituspalveluita täällä on tarjottu jo yli 15 vuoden ajan, mutta viime vuosien aikana tästä on muodostunut erittäin mielenkiintoinen paikka, sillä Peke perheineen on alkanut kasvattaa viiniköynnöksiä ihan tosissaan. Ensimmäiset taimet istutettiin maahan vuonna 2012 ja seuraavana vuonna maahan saatiin jo n. 450 köynnöstä.

Pangan Jyrkänne
Saarenmaan pohjoispuolelta löytyvä Pangan jyrkänne (Panga Pank) on yksi saaren korkeimmista ja leveimmistä jyrkänteistä. Korkeimmasta kohdasta on matkaa alas yli 21 metriä ja leveyttä tällä kalkkikivestä muodostuneella jyrkänteellä on noin 2.5 kilometriä.

Sõrven Niemimaa
Saarenmaan eteläisimmästä kärjestä löytyy Sõrven niemimaa, jonka kärjessä sijaitsee 1960-luvulla rakennettu 52 metriä korkea majakka sekä Toisen maailmansodan aikainen bunkkeri. Luonnonkauniilla niemimaa on ollut sotilaallisesti merkittävä asema, sillä sieltä käsin on pystytty hallitsemaan Latvian Riikaan johtavaa Kura kurkin merialuetta.

Lue lisää: Vinkit Saarenmaalle

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän