Tallinnan TV-torni eli Teletorn sijaitsee Kasvitieteellisen Puutarhan välittömässä läheisyydessä, noin 9 km päässä Tallinnan keskustasta. Televisiotorni oli usean vuoden ajan suljettuna, mutta avattiin uudelleen yleisölle mittavan remontin jälkeen vuonna 2012. Onkin pakko todeta, että remontin jälkeen paikasta on tullut upea turistinähtävyys, jossa jokaisen Tallinnan matkaajan kannattaa käydä ainakin kerran. Ei TV-tornissa välttämättä joka reissulla tarvitse rampata, mutta jos haluatte nähdä Tallinnan hieman uudesta perspektiivistä ja tutustua koko Pohjois-Euroopan korkeimpaan rakennukseen, niin siinä tapauksessa ei muuta kuin nokka kohti Tallinnan televisiotornia.
Tallinna TV-Torni 8471
Tallinnan televisiotorni rakennettiin alun perin vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaisia varten, joiden purjehduskilpailut kisattiin Tallinnassa. Neuvostoliiton aikana TV-torni toimi myös vapaa-ajanviettopaikkana, jossa järjestettiin erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Tornilla oli myös tärkeä rooli Viron uudelleenitsenäistymisessä, sillä kun puna-armeijan tankit vuonna 1991 vyöryivät kohti Tallinnaa, niin kaksi rohkeaa virolaista poliisia asettuivat torniin puolustamaan sitä. Eihän kaksi poliisia olisi armeijalle mitään mahtanut, mutta tuosta tapauksesta tuli yksi Viron uudelleenitsenäistymisen suurimmista symboleista. Tornilla on korkeutta huimat 314 metriä ja näköalatasanteeltakin matkaa alas kertyy mukavat 170 metriä. Yksi 21. kerroksessa sijaitsevan sisätasanteen kiinnostavimmista yksityiskohdista on “170 metrin tyhjyys”, jossa pääsee kirjaimellisesti seisomaan tyhjän päällä. Onhan välissä tietenkin erittäin paksu lasi, mutta joka tapauksessa tämä on ihan jännä kokemus.
Lisäksi Tallinnan televisiotornissa on interaktiivisia infotauluja, joista löytyy paljon erilaista tietoa tornista, tornin ETI-nimisestä maskotista sekä ympäröivistä maisemista. Kiinnostavimmat asiat tornissa ovat kuitenkin maisemat, jotka ovat kerrassaan upeat. TV-tornista näkee käytännössä koko Tallinnan kaupungin, upean Itämeren sekä Muugan metsät. Näkyvyys aina tietenkin hieman riippuu vallitsevasta säätilasta, mutta kirkkaalla säällä näkymä ylhäältä on kyllä kokemisen arvoinen juttu. Hissi alhaalta tuo tornin sisätasanteelle, mutta ennen poislähtöä kannattaa kävellä vielä portaat 22. kerrokseen, sillä sieltä löytyy ravintola sekä ulkotasanne, jossa järjestetään varauksesta myös äärelläkävelyitä, eli halukkaat pääsevät keikkumaan vaijereiden varassa TV-tornin reunalle. Tuo huvi maksaa 30€ per henkilö (sis. vierailun tornissa), ja lisätietoa voitte katsoa paikan nettisivuilta. Oheiselta videolta voitte tsekata meidän fiiliksiä Tallinnan televisiotornin reunalta ja aihetta käsittelevän tekstimme löydätte täältä.

Tallinnan Televisiotornin alakerroksesta löytyy nurkkaus, jossa voitte tehdä oman uutislähetyksenne ja tallentaa sen. Kerrosta ylempänä (samassa tasossa lipunmyynnin kanssa) sijaitsee infoseinä, josta löytyy kattavasti tietoa tornin historiasta. TV-torniin järjestetään vierailuja myös ryhmille, mutta ne tulee varata etukäteen sähköpostitse (teletorn@teletorn.ee). Torniin otetaan kerrallaan 100 ihmistä, joten joskus alhaalla saattaa joutua hieman odottelemaan.
Lippujen hinnat Tallinnan televisiotorniin ovat seuraavat:
Pikalippu (varmistaa etuoikeuden sisäänpääsyyn) 17€
Normaali lippu 13€ 
Alennuslippu (yli 5-vuotiaat lapset, koululaiset, eläkeläiset) 7€ 
Perhelippu (2 aikuista + lapset) 27€
Yhdistelmälippu Teletorniin ja Kasvitieteelliseen Puutarhaan 15€
Yhdistelmälippu perheelle Teletorniin ja Kasvitieteelliseen Puutarhaan 29€
tallinn_card_free_white1
Televisiotorni Tallinna 4464
Lisätietoa lipuista, kierroksista ym. löytyy TV-tornin nettisivuilta, jotka löytyvät muuten suomeksi ja ovat todella kattavat ja informatiiviset. Tallinnan televisiotornille pääse kätevästi Tallinnan keskustasta (Viru Keskukselta) bussilla 34A ja 38. Kummallakin bussilla jäätte pois Teletorn-pysäkillä.
Tallinnan TV-tornin aukioloajat:
Ma-Su 10.00-19.00 (Ravintola 10.00-23.00)
Tallinnan Televisiotornin sijainti Tallinnan kartalla:

2 KOMMENTIT

  1. Aika kehno kuvaus kun sinne pääsemisestä on vain tuo että “pysäkki löytyy kartasta” ? no, tämä taisi olla vanha teksti eikä vielä ollut ihan hallussa haluaako ihmiset kuulla löpinää vai asiaa 🙂

    • Moikka,

      Teletorn-pysäkki tosiaan löytyy tuosta alla olevasta kartasta. Jos sen vielä ottaa auki uuteen välilehteen, niin siitä voi myös hakea paikkoja. 🙂

Comments are closed.