Tallinnan TV-torni eli Teletorn sijaitsee Kasvitieteellisen Puutarhan välittömässä läheisyydessä, noin 9 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Televisiotorni oli usean vuoden ajan suljettuna, mutta avattiin uudelleen yleisölle mittavan remontin jälkeen vuonna 2012. Onkin pakko todeta, että remontin jälkeen paikasta on tullut upea turistinähtävyys, jossa jokaisen Tallinnan matkaajan kannattaa käydä ainakin kerran. Ei TV-tornissa välttämättä joka reissulla tarvitse rampata, mutta jos haluatte nähdä Tallinnan hieman uudesta perspektiivistä ja tutustua koko Pohjois-Euroopan korkeimpaan rakennukseen, niin siinä tapauksessa hopi hopi Teletorniin. Torni rakennettiin alunperin vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaisia varten, joiden purjehduskilpailut kisattiin Tallinnassa. Neuvostoliiton aikana televisiotorni toimi myös vapaa-ajanviettopaikkana, jossa järjestettiin erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Tornilla oli myös tärkeä rooli Viron uudelleenitsenäistymisessä, sillä kun puna-armeijan tankit vuonna 1991 vyöryivät kohti Tallinnaa, niin kaksi rohkeaa virolaista poliisia asettuivat torniin puolustamaan sitä. Eihän kaksi poliisia olisi armeijalle mitään mahtanut, mutta tuosta tapauksesta tuli yksi Viron uudelleenitsenäistymisen suurimmista symboleista.
Tallinnan TV-torni (2)
Tornilla on korkeutta huimat 314 metriä ja näköalatasanteeltakin matkaa alas kertyy mukavat 170 metriä. Yksi 21. kerroksessa sijaitsevan sisätasanteen kiinnostavimmista jutuista on “170 metrin tyhjyys”, jossa pääsee kirjaimellisesti seisomaan tyhjän päälle…onhan siinä tietenkin todella paksu lasi alla, mutta joka tapauksessa jännä kokemus. 🙂 Lisäksi tornissa on interaktiivisia infotauluja lapsille ja myös vähän isommillekin lapsille, joista löytyy paljon erilaista tietoa tornista, tornin ETI-nimisestä maskotista sekä ympäröivistä maisemista. Meille kiinnostavimmat asiat tornissa ovat kuitenkin maisemat, jotka ovat kerrassaan upeat. TV-tornista näkee käytännössä koko Tallinnan kaupungin keskustoineen ja Lasnamäkineen, upean Itämeren sekä Muugan metsät. Näkyvyys riippuu aina tietenkin vallitsevasta säätilasta, mutta kirkkaalla säällä näkymä ylhäältä on kyllä kokemisen arvoinen asia. Hissi alhaalta tuo tornin sisätasanteelle, mutta ennen poislähtöä kannattaa kävellä vielä portaat 22. kerrokseen, sillä sieltä löytyy ravintola/kahvila sekä ulkotasanne, jossa järjestetään varauksesta myös äärelläkävelyitä, eli halukkaat pääsevät keikkumaan vaijereiden varassa tornin reunalle. Tuo huvi maksaa 25€ per henkilö (sis. vierailun tornissa) ja paikan nettisivuilta löytyy melko tarkat vaatimukset sille, että ketkä sinne kelpuutetaan. Ohessa meidän fiiliksiä Tallinnan televisiotornin reunalta:

Tornin alakerroksesta löytyy nurkkaus, jossa voitte tehdä oman uutislähetyksenne ja tallentaa sen. Kerrosta ylempänä (samassa tasossa lipunmyynnin kanssa) sijaitsee infoseinä, josta löytyy kattavasti tietoa tornin historiasta. Lisäksi samassa paikassa on myös elokuvateatteri, jossa pyörii noin 10 minuutin pituinen torniin liittyvä komedia. Me ainakin tykkäsimme siitä kovasti (pätkä on tekstitetty englanniksi). Tallinnan TV-torni on avoinna viikon jokaisena päivänä kello 10-18 (ylimmän kerroksen kahvila-ravintola on sunnuntaista keskivikkoon klo. 10-21 ja torstaista lauantaihin kello 10-23). Torniin järjestetään vierailuja myös ryhmille, mutta ne tulee varata etukäteen joko puhelimitse (+372 686 3000) tai sähköpostitse (teletorn@teletorn.ee). Torniin otetaan kerrallaan 100 ihmistä, joten joskus alhaalla saattaa joutua odottelemaan.
 Tallinnan TV-torni (3)
Lippujen hinnat Tallinnan televisiotorniin ovat seuraavat:
Pikalippu (varmistaa etuoikeuden sisäänpääsyyn) 17€
Normaali lippu 13€ 
Alennuslippu ( yli 5-vuotiaat lapset, koululaiset, eläkeläiset) 7€ 
Perhelippu (2 aikuista + lapset) 27€
Yhdistelmälippu Teletorniin ja Kasvitieteelliseen Puutarhaan 15€
Yhdistelmälippu perheelle Teletorniin ja Kasvitieteelliseen Puutarhaan 29€
Sisäänpääsy iltaisin 22. kerroksen ravintolaan 3€
Lisätietoa lipuista, kierroksista ym. löytyy TV-tornin nettisivuilta, jotka löytyvät muuten suomeksi ja ovat todella kattavat ja informatiiviset. Tallinnan TV-tornille pääse kätevästi Tallinnan keskustasta (Viru Keskukselta) bussilla 34A ja 38. Kummallakin bussilla jäätte pois Teletorn-pysäkillä.
tallinn_card_free_white1
Tallinnan TV-torni merkittynä karttaan:

2 KOMMENTIT

  1. Aika kehno kuvaus kun sinne pääsemisestä on vain tuo että “pysäkki löytyy kartasta” ? no, tämä taisi olla vanha teksti eikä vielä ollut ihan hallussa haluaako ihmiset kuulla löpinää vai asiaa 🙂

    • Moikka,

      Teletorn-pysäkki tosiaan löytyy tuosta alla olevasta kartasta. Jos sen vielä ottaa auki uuteen välilehteen, niin siitä voi myös hakea paikkoja. 🙂

Comments are closed.