Virolaiset ginit ovat viime vuosina  tehneet vahvaa esiin marssia, ja nykyään kauppojen hyllyistä löytyy muutakin kuin pelkkää Livikon perusginiä. Oikeastaan juuri Liviko aloitti tämän virolaisten ginien uuden tulemisen, kun se jokunen vuosi sitten toi markkinoille Crafter’sin London Dry Gin ja Aromatic Flower Gin artisaaniginit. Tämän jälkeen markkinoille ovat tuoneet omat tuotteensa Metsis, Lahhentagge, Mohn, Põhjaka sekä Junimperium.

Virolaiset Ginit Maistatus 5919

Kesän kunniaksi päätimme ottaa nämä kaikki ginit testiin ja selvittää, mikä näistä maistuu meidän testiryhmän suussa kaikkein parhaimmalle. Puolet gineistä kävimme hakemassa Tallinnan sataman SuperAlkon myymälästä, pari tarttui matkaan Tallinnan Kaubamajan ruokakaupasta ja Junimperiumin pullot haimme suoraan heidän Telliskiven Luovassa Keskuksessa sijaitsevasta baarista/tislaamosta. Yhteensä saimme haalittua kasaan 9 erilaista giniä:

Virolaiset Ginit Maistatus 5999

Neljähenkistä testiryhmää varten valmistimme jokaisesta ginistä 4cl lasiin pienen gin & tonic juoman, johon tuli 1 cl giniä, 3 cl Fever Tree tonicia, yksi karpalo sekä rosmariinin lehti. Tällä tavalla saimme tuotteista suoraan vertailukelpoisia, vaikka tietenkin osalla tislaamoista on omat tonic- ja viimeistelysuosituksensa. Maistoimme tuotteet luonnollisesti sokkona, niin ettei kukaan maistajista tiennyt missä järjestyksessä ginit ovat. Yhdeksän maistetun minigintonicin jälkeen tuloksesta oltiin hyvin yksimielisiä: kolmen kärki muodostui Junimperium Summer Edition Ginistä, Lahhentagge Ösel Dry Ginistä ja Metsis Handracted Ginistä. Vähinten maistuvaksi todettiin Saaremaa Dry Gin, joka oli koko joukon edullisin gini. Tulos oli sinänsä huojentava, että olisihan se tietyllä tavalla ollut huolestuttavaa, jos testiryhmämme olisikin rankannut tämän koko joukon parhaaksi giniksi.

Virolaiset Ginit Maistatus 6020

Pienen jatkokeskustelun jälkeen päädyttiin siihen lopputulokseen, että Junimperium Summer Edition Gin oli koko joukon paras. Tämä gini sai erityisesti kehuja siitä, että se on todellakin tehty juuri kesää varten (raikas, hieman marjainen, kivan värinen jne.). Kakkoseksi nostettiin Lahhentagge Ösel Dry Gin, josta nousee miellyttävällä tavalla esiin metsän makuja. Muutenkin kaikin puolin erittäin laadukas ja tasapainoinen gini. Kolmanneksi tullut Metsis on kuulunut jo pidemmän aikaa meidän suosikkeihin, ja tämä tasokas gini pärjäsi hyvin myös tässä testissä. 🙂

Juniperium Summer Edition Gin 9410

Junimperiumin giniä ei saa kaupasta, mutta tätä pääsee maistelemaan Telliskiven Luovassa Keskuksessa toimivassa Junimperiumin baarissa. Puolen litran pullo Lahhentaggen giniä maksaa Kaubamajassa 52,99€ ja Metsis Handcrafted Giniä myydään useammassakin paikassa, mutta SuperAlkosta tätä saa kaikkein edullisimpaan hintaan (0,5 litran pullo 29,99€). Metsiksen toisesta ginistä eli Metsis Blue Editionista täytyy sanoa sen verran, että se kyllä meni “paljon melua tyhjästä”-osastoon. Ginissä itsessään ei ollut mitään vikaa, mutta väriä vaihtavana gininä mainostettu juoma ei kyllä lunastanut lupauksia sitten alkuunkaan. Sininen gini muuttui tonicin kanssa haalean liilaksi, ei tumman liilaksi kuten kuvissa. Tallinnan sataman SuperAlkossa pullo maksaa vain 3 euroa enemmän kuin tavallinen Metsis, mutta kyllä me mennään jatkossakin ihan vaan tuolla tavallisella versiolla.

Gin-tastingin jälkeen oli mukava vielä kokeilla erilaisia ginipohjaisia drinkkejä. Tässä muutamia hyvin toimivaksi todettuja gini cocktaileja kuvien kera:

Crafter’s Rose:
4 cl Crafter’s London Dry Gin
20 cl Fentimans Rose Lemonade
Sitruunaviipale
Timjami
Jäitä

Crafter's London Dry Gin 7929Gin Mule:
4 cl Lahhentagge Ösel Dry Gin
1 cl limettimehua
Rosmariinia
Inkivääriolutta
Jäitä

Lahhentagge Ösel Dry Gin 4186Sitruunainen Gin-Spitzer:
2 rkl sitruunamehua
3 rkl Mohn Poppy Gin
1 tl hunajaa
1 1/2 dl kivennäisvettä
Sitruunaviipaleita

Mohn Poppy Gin 8681

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän