Nigulisten kirkko eli Pyhän Nikolaoksen kirkko sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa kivenheiton päässä raatihuoneentorilta. Ulkoapäin kirkko on varsin komea ilmestys ja nykyään myös seinien sisäpuolelta löytyy ihmeteltävää pidemmäksikin aikaa, sillä keväällä 2023 Nigulisten museo aukesi lähes vuoden remontin jälkeen yleisölle. Samalla kirkon torniin aukesi näköalatasanne, josta avautuvat ihan uudenlaiset näkymät vanhaankaupukiin sekä Tallinnan keskusta-alueelle. Torniin voi kivuta ihastelemaan 360-asteen näkymää joko perinteisemmällä menetelmällä eli portaita pitkin (ylös matkaa kertyy 233 askelta) tai sitten hypätä upean pyöreän muotoisen lasihissin kyytiin.

Nigulisten kirkko on alun perin perustettu jo 1200-luvulla, mutta toisessa maailmansodassa suurin osa siitä pommitettiin maan tasalle, ja sodan jälkeen Niguliste oli pitkään kokonaan suljettuna yleisöltä ensin kunnostustöiden vuoksi ja sittemmin kirkon tornissa riehuneen tulipalon takia.

Vuodesta 1984 eteenpäin se on toiminut konserttisalina ja taidemuseona. Nykyään kirkko on Eesti Kunstimuuseumin omistuksessa, joka pyörittää myös muun muassa Viron Taidemuseo KUMU sekä Kadriorgin palatsissa toimiva taidemuseo. Tallinnan Pyhän Nikolaoksen kirkon merkittävin yksittäinen taideteos on saksalaisen Bernt Notken 30 metriä pitkä maalaus Kuolemantanssi, joka on Viron tunnetuin keskiaikainen taide-esine. Teos on myös kansainvälisesti merkittävä, koska se on ainoa säilynyt keskiaikainen canvasmaalaus, jossa aiheena on kuolemantanssi (Danse Macabre).

Toinen merkittävä taideteos Nigulistessa on kirkon pääalttari, joka on niin ikään saksalaista alkuperää ja juontaa juurensa 1400-luvulle. Lisäksi kirkosta löytyy Viron taidemuseon keskiaikaisen taiteen kokoelma, johon kuuluu muun muassa erilaisia patsaita ja hopeaesineitä.

Nigulisten kirkko on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-18.00. Nigulisten nettisivuilta voitte käydä katsomassa museon poikkeusaukioloajat. Pääsyliput museoon maksavat 12€/kpl (alennuslippu 8€) ja perhelippu (2 aikuista + alaikäiset lapset) 24€. Myynnissä on myös erilaisia yhdistelmälippuja Viron taidemuseon yksiköihin, ja näistä löydätte lisätietoa täältä. Jokaisen kuukauden viimeisenä keskiviikkona museoon pääsee 3€ hinnalla ja tuolloin perhelippu kustantaa 6€.

Lisäksi Kansainvälisenä museopäivänä (18. toukokuuta) Nigulisteen on ilmainen sisäänpääsy ja lastensuojelun päivänä, 1. kesäkuuta, alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi. Jos olette aikeissa kiertää useammankin museon, niin kannattaa harkita Tallinna Kortin hankintaa, sillä tuolla kortilla pääsee ilmaiseksi muun muassa Nigulisten kirkon museoon sekä myös kaikkiin muihin Viron Taidemuseon yksiköihin.

Ilmaiseksi Tallinn Card -kortilla

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Nigulisten kirkon sijainti Tallinnan kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän