“Usein Tallinnaan Matkaavan Vinkit”-juttusarja tarjoaa neljän artikkelin ja videon verran vinkkejä Tallinnan reissaamiseen. Tämän vuoden toukokuussa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun ensimmäinen juttu ilmestyi tälle sivustolle ja tämän kunniaksi me halutaan jakaa meidän omakohtaisten kokemusten kautta kertyneitä vinkkejä niin laivalippujen ostamiseen ja laivalla matkustamiseen kuin myös käytännön vinkkejä Tallinnan päästä. Toivottavasti löydätte näistä vinkeistä uusia juttuja teidän Tallinnan reissuille. Kolmannessa jutussa tutustutaan Tallinnan julkiseen liikenteeseen, julkisten lippujärjestelmään sekä kaupungin erilaisiin taksipalveluihin. Muutamilla helpoilla jipoilla näistäkin asioista voi tehdä itselleen hyvin sujuvaa ja takseista puhuttaessa myös turvallista (= rahakukkaro kiittää). 

Miten Tallinnan satamasta pääsee kätevästi keskustaan?
Bolt (ent. Taxify) tai Uber

Nykyään me ollaan pääasiallisesti siirrytty käyttämään Boltin sekä Uberin sovelluksia, sillä näillä kyydin tilaaminen Tallinnassa on nopeaa, kätevää ja turvallista. Maksut menevät suoraan sovelluksen tiliin yhdistetyn pankki- tai luottokortin kautta ja myös kuitti kilahtaa heti matkan jälkeen sähköpostiin. Niinpä näitä sovelluksia käyttämällä huijatuksi tulemisen mahdollisuus on melko pieni, ja huijaritaksit saavat jäädä rannalle ruikuttamaan. 🙂 Myös saatavuus on yleisesti ottaen hyvä ja autot ovat enimmäkseen olleet ihan siistejä ja kuskit asiallisia. Eli ei siis pahaa sanottavaa näistä kyytipalveluista. Sovellusten käyttäminen on vielä kaiken lisäksi hyvin helppoa, joten näitä kyllä pystyy käyttämään kuka tahansa. Suosittelemme käyttämään Boltia tai Uberia varsinkin, jos Tallinna ja sen taksiyhtiöt eivät ole niin kovin tuttuja, sillä varsinkin satama-alueella on edelleen riski rosvotaksin kyytiin joutumisesta.

Tallink Takso

Jos kuitenkin päätätte ottaa Tallinnan sataman D-terminaalin edestä taksin, niin suosittelemme ehdottomasti käyttämään Tallink Takson takseja, sillä vaikka ne eivät ehkä olekaan kaupungin edullisimpia takseja, niin huomattavasti edullisemmaksi tulee ottaa Tallink Takson oikean taksan mukainen kyyti Tallinnan keskustaan kuin se että joutuu maksamaan useamman kympin “Tallinn Takson”, “Tallinna Takson” tai “Takso Takson” kyydistä. Lisäksi Tallinkin taksiyhtiön autot ovat siistejä ja kuljettajat ammattitaitoisia. Tämän firman taksit ovat olleetkin meidän Tallinnan taksien suosituslistalla jo vuosikausia juuri sen takia, että näillä takseilla matkustaessa saa sitä mitä tilaa.

Bussi numero 2 tai jalkapatikka

Tallinnan D-terminaalilta pääsee kätevästi keskustaan myös bussilla numero 2, joka kulkee sataman ja Tallinnan lentokentän väliä. Keskustassa bussi pysähtyy Viru Keskuksen edessä. Muistakaa kuitenkin katsoa, että lähdette bussilla oikeaan suuntaan, sillä muuten päädytte Tallinnan A-terminaalille. Keskustaan päin menevässä bussissa lukee “Kesklinn/Lennujaam/Mõigu”. Busseja kulkee noin 15-25 minuutin välein hieman vuorokaudenajasta sekä viikonpäivästä riippuen.

Satamasta voi halutessaan myös kävellä keskustaan, sillä jalkapatikassa matka kestää noin 10-15 minuuttia. Varsinkin sään salliessa käveleminen on välillä hyvinkin mukava vaihtoehto ja joskus tuntuu siltä, että se on jopa nopein vaihtoehto, sillä sataman autotiet saattavat välillä ruuhkautua pahastikin. Eli jos sää sallii ja kunto kestää, niin ei muuta kuin jalkaa toisen eteen ja kohti Tallinnan ydinkeskustaa. 🙂

Ühiskaart eli paikallinen matkakortti

Reilut kuusi vuotta sitten Tallinnan julkisessa liikenteessä otettiin käyttöön Ühiskaart-kortit, jotka toimivat paikallisliikenteen matkakortteina. Näitä kortteja voi ostaa muun muassa R-Kioskeilta ja postikonttoreista 2 euron hintaan, ja samoissa myyntipisteissä näihin voi myös ladata rahaa. Kaikissa Tallinnan julkisen liikenteen kulkuvälineissä on leimauslaitteet Ühiskaartia varten ja oheiselle videolle on koottu ohjeet näiden leimauslaitteiden käyttämisestä. Yhdellä Ühiskaartilla voi ostaa yksittäislippuja useammallekin ihmiselle (max. 6 henkilöä) ja yhden yksittäislipun hinta on 1.10€ (alennusryhmät 0.55€). Viime vuoden marraskuussa Tallinnan julkisessa liikenteessä otettiin käyttöön lähimaksulla (MasterCard ja Visa) maksaminen, joten nyt MasterCard ja Visa-tunnuksilla merkityistä leimauslaitteista voi ostaa matkalipun myös pankki- tai luottokortilla. Näillä korteilla ei kuitenkaan voi maksaa opiskelija- tai lastenlippuja.

“Usein Tallinnaan Matkaavan Vinkit”-juttusarja on toteutettu yhteistyössä Tallinkin kanssa, mutta me olemme täysin itsenäisesti saaneet päättää juttujen aiheet sekä sisällön. Haluamme kuitenkin välittää kiitokset Tallinkin porukalle, sillä ilman heidän myötävaikutustaan näitä juttuja ei välttämättä olisi koskaan syntynyt.

Lue lisää: Usein Tallinnaan Matkaavan Vinkit

3 KOMMENTIT

  1. Ühiskaart eli paikallinen matkakortti – vanhentunutta tietoa. Hinta 1.50 ja helpompi maksaa lähimaksulla. Myös max 4.50/päivä hyvä mainita.

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän