Tänä vuonna päätimme viettää hieman erilaisen joulun, ja niinpä pakkasimme kimpsut ja kampsut autoon ja suuntasimme Vihulan kartanoon. Paikka sijaitsee noin 100 kilometriä Tallinnasta itään keskellä Lahemaan kaunista kansallispuistoa. Tähän tekstiin on koottu meidän kokemuksia tuolta viiden päivän matkalta. Reissulla tuli kierrettyä lähialueita sekä käytyä muutamaan otteeseen Rakveressä, joten ohessa hieman vinkkejä ja fiiliksiä näistä paikoista.

Vihulan Kartano

Vihulan kartanon rakennukset ja ympäristö ovat sanalla sanoen upeat! Kartanon tilukset ovat kuin pieni kylä, josta löytyy muun muassa kauneushoitola/spa, tuulimylly, kievari, kahvila, viinikellari sekä vodka museo. On pakko todeta että talvisaikaan Vihulan kartanon ympäristö ei välttämättä pääse täysin oikeuksiinsa, sillä osa rakennuksista on tuolloin suljettuna, niityiltä puuttuvat eläimet ja myös monet ulkoaktiviteetit keskittyvät kesään (mm. minigolf, tennis ja sulkapallo). Meidän aktiviteettimme kartanon alueella keskittyivät pääasiassa kartanon maita pitkin kulkeviin kävelyreitteihin (3 km tai/ja 1.5 km) sekä 15 metriä pitkään sisäuima-altaaseen ja höyrysaunaan. Vihulasta pääsee kävellen myös uimarannalle, joka sijaitsee 3.5 km päässä kartanosta, mutta me taitoimme tuon matkan autolla. Pitkä hiekkaranta oli talvisaikaankin upea paikka käveleksiä ja kesällä siellä on varmasti mukavaa uiskennella ja nauttia lämpimistä päivistä.
Lahemaan Kansallispuisto (1)

Vihulassa majoituimme takakartanossa, joka sijaitsee mukavan rauhallisessa kulmauksessa noin 100 metrin kävelymatkan päässä pääkartanosta. Alunperin meidän piti majoittua Zen-huoneessa, mutta koska ennen reissua meillä oli hieman hämminkiä pöytävarauksen kanssa, niin saimme hyvitykseksi Zen-sviitin, joka olikin hyvin viihtyisä. Mistään uutuuttaan hohtavasta huoneesta ei ollut kyse, mutta pieni poreamme sekä erillinen makuuhuone ja oleskelutila toivat joululomaan mukavaa pikku lisää. Varsinkin kun olimme koiramme kanssa liikkeellä, niin pystyimme jättämään sen oleskelutilaan nukkumaan kun lähdimme käymään jossain. Vihulaan siis voi ottaa mukaan lemmikkieläimiä, mutta tästä joutuu pulittamaan 15€/yö.

Joulu Vihulan Kartanossa (2)

Huoneen kanssa ei muuten ollut mitään ongelmia, mutta valitettavasti jouluaattona sängyn alta löytyi rotanmyrkkyä sisältänyt ansa, jonka kyljessä luki sen olevan vaarallinen vauvoille sekä lemmikkieläimille. Kun kävimme ilmoittamassa tästä asiasta vastaanottoon, niin siellä olleen miehen reaktio asiaan oli melko käsittämätön: “mikä ongelma tässä on, sillä eihän teidän koiranne syönyt sitä.” Melko tyrmistyneenä saamastamme asiakaspalvelusta otimme yhteyttä suoraan työvuorossa olleeseen päällikköön, joka onneksi osasi hoitaa asiaa hieman paremmin. Hän pahoitteli kovasti tapahtunutta ja lupasi ilmoittaa asiasta eteenpäin. Vielä reissun jälkeen keskustelimme asiasta kartanon johdon kanssa ja selvisi, että nämä ansat olivat jääneet tuholaistorjuntaa hoitavalta firmalta, joka ilmoituksen jälkeen oli tullut tarkastamaan kaikki kartanon huoneet. Jatkossa näitä ei siis pitäisi enää nurkista tai sänkyjen alta löytyä. Ja hyvä näin!

Joulu Vihulan Kartanossa (5)

Kuten jo tuossa aiemmin mainitsimmekin, niin kartanosta löytyy kauneushoitola/spa, joka kulkee nimellä eco-SPA. Mistään varsinaisesta kylpylästä ei kuitenkaan ole kyse, sillä vaikka tuolta löytyykin puulämmitteinen sauna sekä kuumavesi- ja poreallas, niin enimmäkseen eco-SPA keskittyy erilaisiin hoitoihin. Tämähän piti tietenkin käydä testaamassa kasvohoidon merkeissä, joka olikin yksi parhaista kasvohoidoista pitkään aikaan. Eco-SPAn henkilökunta oli selvästi ammattitaitoista ja muutenkin palvelu oli huomattavasti Vihulassa keskimäärin saamaamme palvelua parempaa. Jos siis haluatte Vihulan reissulla hemmotella itseänne, niin ainakin oman kokemuksemme perusteella voimme suositella eco-SPAta. Tosin kuten jo nimikin kertoo, niin mitään kemiallisia tai mekaanisia hoitoja yms. sieltä ei saa, sillä eco-SPA:ssa käytetään vain ESPA:n luonnonkosmetiikka.

Joulu Vihulan Kartanossa (6)

Kartanon ruokia pääsimme reissussa testaamaan niin aamupalan merkeissä kuin myös joulubuffetissa sekä ravintola La Bohemen illallisella. Aamupala oli melko keskinkertainen, joten sitä ei voi edes verrata esimerkiksi Tallinnan Swissotellin aamiaiseen. Kyllä sieltä kuitenkin joka aamu jotain syötävää löytyi, eli ei tarvinnut nälkäisenä lähteä päivään. Jouluaattona saamamme buffet oli valitettavasti reissun pohjanoteeraus. Ennen buffetia meillä oli itse asiassa melko korkeat odotukset, sillä 55€ hintaan per henkilö voisi olettaa saavansa muuta kuin harvinaisen heikkoa asiakaspalvelua, virheellistä informaatiota, 1/4 lasin huoneenlämpöistä kuohuviiniä ja ihan hyvää ruokaa. Tuosta illasta saisi tekstiä vaikka kuinka paljon, mutta taidan tyytyä lainaamaan viereisessä pöydässä istuneen suomalaispariskunnan kommenttia: “Tästä yhdestä illasta saisi aikaan kokonaisen sketsisarjan.” Emme siis olleet ainoat, jotka olivat buffetiin lievästi sanottuna pettyneitä. Valtaosa jouluaaton ruokailuun osallistuneista ihmisistä oli kahden suomalaisen matkanjärjestäjän pakettimatkalaisia, joten käytännössä buffet oli järjestetty heitä varten. Heidän reissuunsa ilmeisesti kuuluivat samanlaiset illalliset myös aatonaattona sekä joulupäivänä, joten ainakin ruoan suhteen meille jäi tuommoisesta pakettimatkasta vähän semmoinen “rahat pois”-fiilis. Ei pelkästään kartanon suunnalta, mutta myös näiden nimeltä mainitsemattomien matkanjärjestäjien suunnalta, sillä kyllä parempaan pitäisi pystyä.

Joulu Vihulan Kartanossa (8)

Jouluaaton pettymyksestä huolimatta päätimme kuitenkin ennen lähtöä antaa La Bohemelle vielä uuden mahdollisuuden A la carte-illallisen merkeissä, joka olikin aivan toisenlainen kokemus. Tapaninpäivän iltana nauttimamme illallinen oli juuri sellainen kuin hyvätasoisen ravintolaillan tuleekin olla. Palvelu oli hyvää (eri henkilökunta kuin jouluna), annokset kauniisti aseteltuja sekä ihan maittavia, ja mukavan leppoisan tunnelman täydensi paikalla ollut kitaralla ja huuliharpulla varustettu muusikkomies. Tapaninpäivän illallisen jälkeen oli vielä aiempaakin vaikeampi ymmärtää miten hyvätasoinen ravintola voi muutamaksi päiväksi muuntautua melko luokattomaksi ruokalaksi. Ravintola La Boheme löytyi vuonna 2013 Viron 50 parhaan ravintolan joukosta ja uskaltaisinpa väittää, että La Boheme on paras ravintola vähintään 50 kilometrin säteellä. Joulubuffeteja Vihulassa en suosittelisi kenellekään, mutta A la carte-illallinen ravintolassa oli ihan miellyttävä kokemus.

Joulu Vihulan Kartanossa (9)

Summa summarum, vaikka neljän päivän visiitille mahtuikin mutkia matkaan, niin kokonaisuutena reissu Vihulan kartanoon oli kuitenkin positiivinen ja rentouttava kokemus. Jouluaatto nyt oli mitä oli, mutta muuten Vihulasta ei jäänyt lainkaan hassumpi fiilis – tosin asiakaspalvelussa olisi selvästi parantamisen varaa. Ainoan hyvän joulun toivotuksen ja hymyn saimme mukavan oloiselta siivoojalta. Kaikesta huolimatta lähdemme todennäköisesti katsastamaan paikan uudelleen tulevana kesänä, sillä kartanon alue yksinkertaisesti vaikutti tarjoavan niin upeat puitteet kesänviettoon, että onhan tämä pakko käydä itse paikan päällä toteamassa. Linkki meidän tuoreinta visiittiä käsittelevään tekstiimme löytyy täältä. Jos haluatte seuraavalla Viron reissulla yöpyä Vihulan kartanossa, niin varauksen voitte kätevästi tehdä tästä:

VARAA HUONE

Lähialuen nähtävyyksiä

Vihulan kartanon lähialueelta löytyy paljon kiinnostavia pikkukyliä kuten esimerkiksi rantakylä Võsu, joka on yksi Pohjois-Viron vanhimmista rantalomakohteista, sekä vahvasti Viron merihistoriaan liittyvä Käsmun rannikkokylä. Hieman lähempänä Vihulan kartanoa sijaitsevat myös Altjan ja Vergin kylät sekä Sagadin kartano. Sagadissa kävimme joulupäivänä syömässä joulubuffetin, joka olikin huomattavasti mukavampi kokemus kuin edellisen päivän buffet Vihulassa. Lisätietoa Sagadista löydätte kartanoa käsittelevästä tekstistämme. Kaikki edellä mainitut paikat löytyvät Lahemaan kansallispuiston upeista maisemista. Jos kaupunkielämää tulee ikävä, niin noin 30 kilometrin päässä Vihulan kartanosta sijaitsee lähialueen suurin kaupunki nimeltään Rakvere.

Lahemaan Kansallispuisto Viro (2)

Rakvere

Rakvere on reilun 15 000 ihmisen pikkukaupunki, jossa ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole mitään kovinkaan erikoista. “Todennäköisesti Viron paras kylpylä”-sloganilla itseään mainostava AQVA Spa on suhteellisen ok kylpylä ja luultavasti Rakveren paras hotelli. Lisätietoa AQVA Spasta löydätte sitä käsittelevästä tekstistämme. Lyhyesti sanottuna mielipiteemme on, että kylpylä ei ole Viron paras kylpylä. Suurin ehkä, mutta ei välttämättä mikään viihtyisin ja rentouttavin.

Rakvere Viro (6)

Rakverestä löytyy lisäksi vanha linnoitus, joka on varmasti kaupungin hienoin nähtävyys. Mistään alkuperäisessä kunnossa pysyneestä linnoituksesta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä linna raunioitui jo yli 400 vuotta sitten.  Jos kuitenkin liikutte Rakveren suunnalla, niin kyllä tuolla kannattaa käydä. Lisää linnan raunioista voitte lukea sitä tarkemmin käsittelevästä postauksestamme.

Rakveren Linna Viro (9)

Rakvere ei tarjoa  kulinaristille mitään kovin erikoista, sillä yhtään todella hyvää ravintolaa tuolta ei taida löytyä, mutta muutama ihan kelvollinen kylläkin. Me kävimme testaamassa Art Cafea, joka on kuulemma yksi trendikkäimmistä paikoista. Kahvila-ravintolan seinillä oli paikallisten taitelijoiden myytävänä olevia maalauksia ja paikasta löytyi myös suhteellisen kattava valikoima virolaisia pienpanimo-oluita. Ruokakin oli hyvää ja lisäksi Art Cafesta sai hyviä lettuja, jotka tosin olivat ehkä hieman ylihintaisia. Toinen varteenotettava ruokapaikka Rakveressa on AQVA Span yhteydessä toimiva Ravintola Fiore, josta saa hieman fiinimpää ruokaa.

Rakveren Linna Viro (10)

Jägalan Vesiputous

Takastulomatkalla pysähdyimme vielä Jägalan vesiputouksella, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Tallinnasta. Se on Viron levein luonnollinen vesiputous ja kokonaisuutena upea nähtävyys. Lisää voitte lukaista vesiputousta käsittelevästä tekstistämme.
Jägalan Vesiputous (2)

Autonvuokraus

Autoja on tullut vuokrattua jo useammassakin Euroopan maassa, joten nyt oli korkea aika testata miten se autonvuokraus sujuu Tallinnasta. Teimme varauksen etukäteen hyväksi todetulta Rentalcars-sivustolta ja kävimme lähtöpäivänä noutamassa kiesin Tallinnan Lentokentältä. Auton noutaminen ja palauttaminen eivät sujuneet aivan toivotusti, mutta muuten auto toimi ihan niin kuin pitikin. Pidemmän version autonvuokrauksesta ja autoilusta voitte katsoa aihetta tarkemmin käsittelevästä postauksestamme.

Autonvuorkaaminen Virossa 33

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän