Proto keksintötehdas avasi ovensa vuonna 2019 Tallinnan Noblessnerin alueella, ja tuolloin mekin kehuimme, että nyt kaupunki on saanut todellisen uuden vetonaulan, sillä sen verran rohkeasti uudenlaisesta nähtävyydestä oli kyse. Protossa pääsee nimittäin seikkailemaan erilaisten VR-elämyksien (VR = virtual reality, virtuaalitodellisuus) parissa sekä kokeilemaan itse osaamistaan esimerkiksi tutkimusraketin sekä ukkospianon parissa.

Proto Keksintötehdas Tallinna

Reilu kolme vuotta sitten tämä Tallinnan oma Heurekan ja virtuaalipuiston risteytys tuntui kovin kiehtovalta ja modernilta, mutta heinäkuussa 2022 tekemällämme visiitillä alkoi tuntua jo siltä, että tämä paikka vanhenee käsiin. Tekniikka ja sen mukana virtuaalitodellisuus kehittyy niin vauhdilla, että näissä asioissa 3-4 vuotta on jo pieni ikuisuus, ja tämä näkyy myös Proto Keksintötehtaan vetonauloissa. Ensimmäisellä visiitillä VR-elämykset kuten liitokone, jossa pääsee lentämään kuin lintu, sekä kuumailmapallo, jossa pääsee hyppäämään maailman vanhimman ilma-aluksen puikkoihin, tuntuivat mielettömän hauskoilta ja uusilta jutuilta, mutta valitettavasti noista ei vaan enää saa samoja fiiliksiä.

Proto Noblessnerin Alue

Yhteensä Tallinnan Protosta löytyy 10 erilaista VR-elämystä ja monia näitä varten on keksintötehtaan tiloihin rakennettu melko isojakin fyysisiä elementtejä. Eli jos näitä laitteita lähdetään uudistamaan, niin myös elementit menevät vaihtoon. Tämän takia meille heräsikin kysymys, että vanheneeko Proto keksintötehdas käsiin? Tallinnan Proto on kyllä ollut aivan mielettömän hauska paikka niin lapsille kuin myös aikuisille, sillä täällä on riittänyt tekemistä ja kokeilemista (ja edelleen riittää) vaikka koko päiväksi. Mutta miten on paikan tulevaisuuden kanssa? Se jää nähtäväksi. 

Keksintötehdas Proto Tallinna

Paikka ansaitsee edelleen kehut miljööstä, sillä Tallinnan Noblessnerin vanhan sukellusvenetehtaan valimon tilat on remontoitu kerrassaan upeasti, mutta samalla seinillä ja katoissa näkyy edelleen vilaus rakennuksen historiaa. Keksintötehtaan yhteydessä toimii myös tyylikkäästi sisustettu kahvila, josta saa halutessaan vierailun lomassa ostettua syötävää ja juotavaa.

Proto Keksintötehdas Noblessnerin Alueella

Pääsylippu Tallinnan Proto keksintötehtaaseen maksaa 14 euroa (yli 6-vuotiaat), opiskelijalippu 10 euroa  ja alennuslippu 8 euroa (eläkeläiset sekä liikuntarajoitteiset). Myynnissä on myös kuuden kerran vierailulippuja, jotka maksavat 45 euroa, sekä 32 euroa maksavia perhelippuja (2 aikuista + alaikäiset lapset). Lisätietoa voitte katsoa paikan suomenkielisiltä nettisivuilta. Perille Noblessneriin pääsee kätevästi Tallinnan keskustasta bussilla numero 73, jonka aikataulun ja kartan löydätte täältä. Toinen julkisen liikenteen vaihtoehto on hypätä bussiin numero 3, joka vie Volta-pysäkille asti. Tuon bussin aikataulu löytyy täältä

Proto keksintötehtaan aukioloajat:
Ti-Su 11.00-18.00

Noblessnerin alueella kannattaa tutustua myös seuraaviin paikkoihin:
Lue lisää: Tallinnan Aktiviteetit

Proton sijainti Tallinnan kartalla:

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän