Telliskivi sijaitsee Pohjois-Tallinnassa noin 2,5 kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta. Aluetta alettiin toden teolla kehittämään 2009-2010 tienoilla, ja noista ajoista onkin tultu melkoisen pitkä matka, sillä vanhat ränsistyneet teollisuusalueet ja -rakennukset ovat nousseet aivan uuteen kukoistukseen. Telliskivi onkin nykyään yksi Tallinnan trendikkäimmistä alueista, johon on keskittynyt paljon luovan alan sekä kulttuuri alan yrityksiä. Kun puhutaan Telliskiven alueesta, niin usein ihmisten mielessä tämä tuntuu olevan yhtä kuin Telliskiven Luova Keskus, joka onkin ehdottomasti tämän alueen sydän, mutta jos tarkkoja ollaan, niin Telliskivi on hieman yli kilometrin mittainen katu, joka kulkee Koplin ja Paldiski Maanteen välillä. Kadun varteen mahtuukin paljon muutakin mielenkiintoista kuin pelkästään Telliskiven Luovan Keskuksen alue. Tähän tekstiin olemme koonneet omia suosikkipaikkojamme Tallinnan Telliskiven alueelta.

Ravintolat

F-Hoone

Tämä paikka ehdottomasti yksi kaupungin cooleimmista ja persoonallisimmista ravintoloista. Tässä kohtaa sitä varmaan voisi jo kutsua melkeinpä legendaariseksi. Suuret valoisat ikkunat, lattian mielenkiintoiset kuviot yhdistettynä tunnelmalliseen valaistukseen, viherkasveihin ja tietyllä tavalla tehdasmaiset elementit luovat kokonaisuuden, joka yksinkertaisesti toimii. F-Hooneessa on tullut vuosien varrella käytyä useita kertoja niin lounaalla kuin myös aamiaisella ja kupposella kahvia. Tämä ei todellakaan ole mikään fine dining ruokahifistely paikka, vaan omalla tavallaan todella kodikas mutta samalla trendikäs rafla, josta saa kohtuulliseen hintaan maittavaa ruokaa. Annokset ovat reilunkokoisia, joten usein lounaaksi onkin riittänyt ihan vaan pelkkä pääruoka.

F-Hoone Tallinna (1)

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Kivi, Paber, Käärid

Ravintola Kivi, Paperi, Sakset tunnetaan varmasti parhaiten sen täysin gluteenittomasta ruokalistasta, ja KPK onkin edelleen yksi Tallinnan harvoista pelkästään gluteenittomaan ruokaan erikoistuneista paikoista. Sen tavoitteena on tarjota herkullisen gluteenittoman ruoan lisäksi kulttuurielämyksiä kuten muun muassa elävää musiikkia. Kivi Paber Kääridistä on muodostunut paikallisten suosima ajanviettopaikka, josta voi välillä olla melko haastavaa saada pöytää. Ravintola on sisustettu vanhan tehdasrakennuksen henkeä kunnioittaen, mutta kuitenkin paikan sisustuksessa on semmoista omanlaista viehätystä ja kodikkuutta.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Kaja Pizza Köök

Teknisesti ottaen Kaja Pizza Köök ei sijaitse Telliskivi kadun varrella, mutta ainakin meidän kompassissa ihan tarpeeksi lähellä. 😀  Vielä kun kyseessä on yksi Tallinnan parhaista pizzerioista, todennäköisesti jopa paras, niin kyllähän se täytyy tähän mainita. Napolilaisella pizzauunilla varustettu Pelgullinnan naapurustossa sijaitseva Kaja Köök kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa.

Kaja Pizza Köök Tallinna 3642

Sijainti: Õle 33


Telliskivi Rahva Raamat Resto

Rahva Raamatussa yhdistyvät onnistuneella tavalla viihtyisä ja tunnelmallinen kirjakauppa sekä laadukas ravintola. Tämä paikka on ehdottomasti yksi Tallinnan parhaista aamiaispaikoista, mutta täältä saa ruokaa myös muina aikoina. Vaikka ette välttämättä tänne päätyisikään syömään, niin Telliskiven Rahva Raamat Restoon kannattaa käydä tutustumassa jo ihan pelkästään kirjakaupan takia, josta löytyy kattavan kirjavalikoiman lisäksi kaikenlaista muuta pikku kivaa.

Sijainti: Telliskivi 60-2, I-hoone


Kahvilat

Fika Leib & Kohv

Fika on oiva valinta, jos haluatte Telliskiven alueella pysähtyä kupposelle kahvia tai vaikkapa hetkeksi päivittämään sosiaaliseen mediaan tuoreimmat Tallinnan kuulumiset. 🙂 Tämä kompakti ja viihtyisä kahvila hurmaa herkullisilla kuumilla ja kylmillä juomillaan sekä pienillä herkuillaan.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Ristikheina Kohvik

Tästä voi sanoa samat sanat kuin Kaja Pizza Köökistä… ei sijaitse Telliskivi-kadun varrella, mutta tarpeeksi lähellä. 😉 Vielä kun tämä tunnelmallinen kahvila tarjoaa erinomaisen aamiaisen ja muutenkin kattavan valikoiman leipomotuotteita, niin kyllä täällä kannattaa piipahtaa, jos olette tällä suunnalla liikkeellä.

Ristikheina Kohvik 1531

Sijainti: Ristiku 57


Baarit

Pudel Baar

Pudel oli aikanaan yksi Telliskiven Luovan Keskuksen ensimmäisistä baareista, sillä itse muistamme istuneen heidän terassillaan jo loppukesästä 2013, jolloin suurin osa ympärillä olevista rakennuksista oli vielä aivan rempallaan. Täältä on turha hakea tutun turvallisia A Le Coqeja, Sakuja sun muita, sillä listalta löytyy enimmäkseen virolaisia pienpanimo-oluita sekä ulkomaisia erikoisoluita. Pudel Baarissa on myös terassi, joka tarjoaa oman viehätyksensä, sillä paikka sijaitsee vanhojen talojen keskellä ja vieressä kulkevat vanhat ratakiskot.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Junimperium Distillery

Sisältä Junimperiumin tilat ovat kerrassaan upeat, sillä sisustuksessa käytetyt materiaalit ja värivalinnat ovat viimeistä piirtoa myöten tyylikkäästi toteutettuja. Tämä ei sinänsä yllätä, jos tuntee paikan perustajiin lukeutuvan Tarvo Jaansoon taustaa, sillä herra on vaatesuunnittelun rautainen ammattilainen, joka on toiminut muun muassa virolaisbrändi Mosaicin yhtenä pääsuunnittelijana. Myös itse tuote on kunnossa, sillä baarin listalta löytyy herkullisia ja taitavasti valmistettuja drinkkejä jokaiseen makuun. Tislaamon valikoimasta löytyy tällä hetkellä yksi blended dry gin, rhubarb edition gin sekä kaksi kausimakua: summer edition gin sekä talvinen winter edition gin. jos haluatte päästä tutustumaan Junimperiumin tislaamon tiloihin, niin paikkoja kierrokselle voitte varata heidän nettisivuiltaan.Junimperium Gin Tallinna 6024

Sijainti: Telliskivi 60m


Nudist Winery

Parhaiten siidereistään ja raparperisesta kuohuvastaan tunnettu Nudist avasi hiljattain Tallinnan Telliskiveen oman baarin, jonka yläkerrasta löytyy asiakkaille tarkoitetun loungen lisäksi tämän new-age wineryn tuotantotilat. Paikan valikoimasta löytyy Nudistin omia tuotteita sekä näiden pohjalle tehtyjä erilaisia drinkkejä. Nudistin baari on ihan hauskan rento paikka, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan meidän tyyliä. Tänne voi kuitenkin hyvin piipahtaa lasilliselle tai parille, ja jatkaa sitten halutessaan matkaa samassa rakennuksessa sijaitsevaan virolaispanimo Pürtsen Tap Roomiin tai sen seinänaapurina olevaan ginitislaamo Junimperiumin drinkkibaariin.

Sijainti: Telliskivi 60m


Nähtävyydet

Fotografiska Tallinna

Tästä paikasta ovat kuulleet varmaankin melkeinpä kaikki, sillä sen verran vahvasti Fotografiskan saapumista Tallinnaan rummutettiin viime vuonna myös suomalaisessa mediassa. Eikä missään nimessä suotta, sillä onhan tämä ruotsalaislähtöinen valokuvataiteen keskus kerrassaan upea. Fotografiska on avannut uusia keskuksia hyvin harkiten, joten onkin hienoa, että Baltian ensimmäinen ja Euroopan toinen Fotografiska avattiin juuri Tallinnaan! Keskusta varten remontoitu rakennus on ulkoa katsottuna upea kokonaisuus, jossa yhdistyvät tyylikkäällä tavalla vanha tehdasmainen fiilis sekä moderni arkkitehtuuri, mutta tärkein ja mielenkiintoisin asia tässä paikassa ovat tietenkin sisältä löytyvät valokuvanäyttelyt.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Ostokset

Telliskiven Kirpputori

Tallinnan yksi tunnetuimmista ja eittämättä parhaista kirpputoreista on Telliskiven luovassa keskuksessa lauantaisin järjestettävä Telliskiven kirpputori. Kirppiksellä myydään kaikenlaista tavaraa ihan perustavaroista kuten mm. kirjoista ja vaatteista aina mitä erikoisimpiin keräilyesineisiin ja krääsätavaraan.Telliskiven kirppari järjestetään joka lauantai kello 10.00-15.00.

Telliskiven Kirpputori Tallinna (4)

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Designkauppa Les Petites

Telliskiven alueen designkauppojen suhteen meidän ehdottomaksi suosikkipaikaksi on noussut Les Petites, josta matkaan on tarttunut muun muassa Viljandissa majaansa pitävän Woolishin villaneule (on muuten laadukasta kamaa! 😉 ), Mokoko Labsin korttikotelo sekä latvialaisen Munio Candelan huonetuoksu. Les Petitestä löytyisi vaikka mitä kivaa, mutta yleensä paikalliset designtuotteet tuppaavat maksamaan selvästi enemmän kuin isojen kansainvälisten ketjujen halpatyövoimalla teettämät tuotteet, mutta ainakin allekirjoittaneet pyrkivät tukemaan paikallista työtä niin paljon kun lompakko vaan antaa myöten. 🙂

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Lastenvaatekauppa Dadamora

Virolaispariskunta Mariliis ja Tõnis Kenkmaan perustaman lastenvaatebrändi, jonka tuotteet ovat hauskan leikkisiä ja monissa niissä esiintyy toinen toistaan söpömpiä Dada-eläinhahmoja. Alun perin mallistot olivat suunniteltu hyvin pitkälti vauvoille ja pienemmille lapsille, mutta sittemmin valikoima on laajentunut myös isompien lasten, teinien ja aikuisten vaatteisiin. Kaikki tuotteet ovat myös 100% orgaanisista materiaaleista, pääosin puuvillasta, valmistettuja ja ne on valmistettu käsityönä Virossa.

Dadamora 1539

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Viini- ja Olutkauppa SIP

Tämä putiikki pitää majaansa Telliskivi-kadun varrella sijaitsevan rakennuksen katutasossa, ja SIP:istä löytyy kattava valikoima laatuviinejä sekä virolaisia ja ulkomaisia käsityöoluita. Pidemmän aikaa kävimme tekemässä oikeastaan kaikki pienpanimo-olut ostokset Tallinnan vanhankaupungin Kohtissa, mutta nykyään olutshoppailut ovat siirtyneet enemmän ja enemmän SIP:iin.

Sijainti: Telliskivi 62


Suunnittelija Stella Soomlaisen Studio

Virolaissuunnittelija Stella Soomalisen työpajasta voi ostaa sekä vuokrata taidokkaasti tehtyjä nahkalaukkuja sekä muita nahasta valmistettuja asusteita. Mistään edullisista tuotteista ei ole kysymys, sillä näiden taidokkaasti käsintehtyjen laukkujen hinnat nousevat helposti useisiin satoihin euroihin. Myynnissä on myös muun muassa lompakoita, säilytyskoteloita tableteille ja läppäreille, rannekkeita sekä avaimenperiä.Suunnittelija Stella Soomlaisen Studio 4335

Sijainti: Telliskivi 62


Designkauppa Minu Väike Maailm

Kaupasta löytyy niin aikuisten kuin myös lasten vaatteita sekä luonnonkosmetiikkaa. Villapai Knitwearin valikoimasta löytyy kudottuja vauvan- ja lastenvaatteita, Eerin brändi taas tekee orgaanisesta puuvillasta, bambuviskoosista ja merinovillasta vaatteita aikuisille, lapsille ja vauvoille, ja Nurme sen sijaan valmistaa luonnonkosmetiikkaa hedelmistä ja kasveista. Minu Väike Maailm onkin ihastuttava kokonaisuus, josta löytyy paljon erilaista katseltavaa, tuoksuteltavaa ja hypisteltävää.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Majoitus

Hektor Container Hotel

Hektor sijaitsee Tallinnan Balti Jaama Turgin ja Telliskivi-kadun välittömässä läheisyydessä vanhaan tehdasrakennukseen upeasti kunnostetuissa tiloissa. Vuodelta 1874 peräisin olevassa rakennuksessa korjattiin aikanaan junan vetureita ja vaunuja, ja tästä ajasta on edelleen nähtävissä viitteitä siellä täällä. Hektorin kaikki vierashuoneet on rakennettu 20 jalkaisiin merikontteihin, joita voi hyvin sanoa todellisiksi tilaihmeiksi, sillä ne kätkevät sisäänsä oikeastaan kaiken mitä hyvältä hotellihuoneelta voi odottaa.

Sijainti: Telliskivi 62


Bob W. Telliskivi

Yksi Telliskiven harvoista majoituspaikoista, mutta tässä tapauksessa voi kyllä sanoa, että laatu korvaa määrän, sillä Bob W.llä on kyllä tarjolla sen verran erinomaisen tyylikkäästi sisustettuja asuntoja. Bob W. nimi tulee sanoista Best of Both Worlds, joka viittaa siihen, että tässä majoituksessa yhdistyvät hotellimajoituksen ja vuokra-asunnon parhaat puolet. Parin yön visiitin perusteella voimme hyvin pitkälti allekirjoittaa tämän, sillä asunto tarjosi oikeastaan kaiken ja enemmänkin kuin mitä tasokkaalta majoitukselta voi toivoa.

Bob W Tallinna 8170

Sijainti: Telliskivi 49


 

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän