Telliskivi sijaitsee Pohjois-Tallinnassa noin 2,5 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Tämä entinen teollisuusalue on muototunut yhdeksi Tallinnan trendikkäimmistä kaupunginosista, joka on täynnä luovan alan yrityksiä, ravintoloita, kahviloita ja kulttuurikeskuksia. Telliskiven Luova Keskus on alueen sydän, mutta alueelta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista. Tutustu suosikkipaikkoihimme Telliskivessä, kuten F-Hoone, Kivi, Paber, Käärid, Fotografiska ja monet muut. Alueelta löydät myös erinomaisia ostospaikkoja kuten Reet Ausin myymälä ja Tali Design.

Telliskivi sijaitsee Pohjois-Tallinnassa noin 2,5 kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta. Aluetta alettiin toden teolla kehittämään 2009-2010 tienoilla, ja noista ajoista onkin tultu melkoisen pitkä matka, sillä vanhat ränsistyneet teollisuusalueet ja -rakennukset ovat nousseet aivan uuteen kukoistukseen. Telliskivi onkin nykyään yksi Tallinnan trendikkäimmistä alueista, johon on keskittynyt paljon luovan alan sekä kulttuuri alan yrityksiä. Kun puhutaan Telliskiven alueesta, niin usein ihmisten mielessä tämä tuntuu olevan yhtä kuin Telliskiven Luova Keskus, joka onkin ehdottomasti tämän alueen sydän, mutta jos tarkkoja ollaan, niin Telliskivi on hieman yli kilometrin mittainen katu, joka kulkee Koplin ja Paldiski Maanteen välillä. Kadun varteen mahtuukin paljon muutakin mielenkiintoista kuin pelkästään Telliskiven Luovan Keskuksen alue. Tähän tekstiin olemme koonneet omia suosikkipaikkojamme Tallinnan Telliskiven alueelta.

Ravintolat

F-Hoone

Tämä paikka ehdottomasti yksi kaupungin cooleimmista ja persoonallisimmista ravintoloista. Tässä kohtaa sitä varmaan voisi jo kutsua melkeinpä legendaariseksi. Suuret valoisat ikkunat, lattian mielenkiintoiset kuviot yhdistettynä tunnelmalliseen valaistukseen, viherkasveihin ja tietyllä tavalla tehdasmaiset elementit luovat kokonaisuuden, joka yksinkertaisesti toimii. F-Hooneessa on tullut vuosien varrella käytyä useita kertoja niin lounaalla kuin myös aamiaisella ja kupposella kahvia. Tämä ei todellakaan ole mikään fine dining ruokahifistely paikka, vaan omalla tavallaan todella kodikas mutta samalla trendikäs rafla, josta saa kohtuulliseen hintaan maittavaa ruokaa. Annokset ovat reilunkokoisia, joten usein lounaaksi onkin riittänyt ihan vaan pelkkä pääruoka.

F-Hoone Tallinna (1)
F-Hoone

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Kivi, Paber, Käärid

Ravintola Kivi, Paperi, Sakset tunnetaan varmasti parhaiten sen täysin gluteenittomasta ruokalistasta, ja KPK onkin edelleen yksi Tallinnan harvoista pelkästään gluteenittomaan ruokaan erikoistuneista paikoista. Sen tavoitteena on tarjota herkullisen gluteenittoman ruoan lisäksi kulttuurielämyksiä kuten muun muassa elävää musiikkia. Kivi Paber Kääridistä on muodostunut paikallisten suosima ajanviettopaikka, josta voi välillä olla melko haastavaa saada pöytää. Ravintola on sisustettu vanhan tehdasrakennuksen henkeä kunnioittaen, mutta kuitenkin paikan sisustuksessa on semmoista omanlaista viehätystä ja kodikkuutta.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Kaja Pizza Köök

Teknisesti ottaen Kaja Pizza Köök ei sijaitse Telliskivi kadun varrella, mutta ainakin meidän kompassissa ihan tarpeeksi lähellä. 😀  Vielä kun kyseessä on yksi Tallinnan parhaista pizzerioista, todennäköisesti jopa paras, niin kyllähän se täytyy tähän mainita. Napolilaisella pizzauunilla varustettu Pelgullinnan naapurustossa sijaitseva Kaja Köök kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa.

Kaja Pizza Köök 5Sijainti: Õle 33


Literaat

Meidän ykkössuositus Tallinnan aamupalapaikkojen suhteen. Literaat toimii Rahva Raamat kirjakaupan yhteydessä ja täällä yhdistyykin tyylikkään saumattomasti kirjakauppa ja laadukas ravintola. Literaatista saa herkullisen aamiaisen lisäksi myös lounasta ja illallista.

Sijainti: Telliskivi 60-2i-hoone


Kahvilat

Fika Leib & Kohv

Fika on oiva valinta, jos haluatte Telliskiven alueella pysähtyä kupposelle kahvia tai vaikkapa hetkeksi päivittämään sosiaaliseen mediaan tuoreimmat Tallinnan kuulumiset. 🙂 Tämä kompakti ja viihtyisä kahvila hurmaa herkullisilla kuumilla ja kylmillä juomillaan sekä pienillä herkuillaan.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Ristikheina Kohvik

Tästä voi sanoa samat sanat kuin Kaja Pizza Köökistä… ei sijaitse Telliskivi-kadun varrella, mutta tarpeeksi lähellä. 😉 Vielä kun tämä tunnelmallinen kahvila tarjoaa erinomaisen aamiaisen ja muutenkin kattavan valikoiman leipomotuotteita, niin kyllä täällä kannattaa piipahtaa, jos olette tällä suunnalla liikkeellä.

Ristikheina Kohvik 1531
Ristikheina Kohvik

Sijainti: Ristiku 57


Baarit

Junimperium Distillery

Sisältä Junimperiumin tilat ovat kerrassaan upeat, sillä sisustuksessa käytetyt materiaalit ja värivalinnat ovat viimeistä piirtoa myöten tyylikkäästi toteutettuja. Tämä ei sinänsä yllätä, jos tuntee paikan perustajiin lukeutuvan Tarvo Jaansoon taustaa, sillä herra on vaatesuunnittelun rautainen ammattilainen, joka on toiminut muun muassa virolaisbrändi Mosaicin yhtenä pääsuunnittelijana. Myös itse tuote on kunnossa, sillä baarin listalta löytyy herkullisia ja taitavasti valmistettuja drinkkejä jokaiseen makuun. Tislaamon valikoimasta löytyy tällä hetkellä seitsemän erilaista giniä. jos haluatte päästä tutustumaan Junimperiumin tislaamon tiloihin, niin paikkoja kierrokselle voitte varata heidän nettisivuiltaan.

Junimperium Gin Tallinna 6024
Junimperium Distillery

Sijainti: Telliskivi 60m


Nudist Winery

Parhaiten siidereistään ja raparperisesta kuohuvastaan tunnettu Nudist avasi hiljattain Tallinnan Telliskiveen oman baarin, jonka yläkerrasta löytyy asiakkaille tarkoitetun loungen lisäksi tämän new-age wineryn tuotantotilat. Paikan valikoimasta löytyy Nudistin omia tuotteita sekä näiden pohjalle tehtyjä erilaisia drinkkejä. Nudistin baari on ihan hauskan rento paikka, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan meidän tyyliä. Tänne voi kuitenkin hyvin piipahtaa lasilliselle tai parille, ja jatkaa sitten halutessaan matkaa samassa rakennuksessa sijaitsevaan virolaispanimo Pürtsen Tap Roomiin tai sen seinänaapurina olevaan ginitislaamo Junimperiumin drinkkibaariin.

Sijainti: Telliskivi 60m


Purtse Tap Room

Purtse on alunperin kolmen kaveruksen perustama pienpanimo, joka toimii Itä-Virossa Purtsen vasallilinnan vanhoissa sepänpajan tiloissa. Panimon valikoimasta löytyy noin tusinan verran erilaista olutta ja nämä ovat luonnollisesti Telliskiven Purtse Tap Roomissa hyvin edustettuna, mutta omien oluiden lisäksi listalta löytyy myös muutamia vierailevia oluita.

Purtse Tap Room 6
Purtse Tap Room

Sijainti: Telliskivi 60m


Nähtävyydet

Fotografiska Tallinna

Tästä paikasta ovat kuulleet varmaankin melkeinpä kaikki, sillä sen verran vahvasti Fotografiskan saapumista Tallinnaan rummutettiin viime vuonna myös suomalaisessa mediassa. Eikä missään nimessä suotta, sillä onhan tämä ruotsalaislähtöinen valokuvataiteen keskus kerrassaan upea. Fotografiska on avannut uusia keskuksia hyvin harkiten, joten onkin hienoa, että Baltian ensimmäinen ja Euroopan toinen Fotografiska avattiin juuri Tallinnaan! Keskusta varten remontoitu rakennus on ulkoa katsottuna upea kokonaisuus, jossa yhdistyvät tyylikkäällä tavalla vanha tehdasmainen fiilis sekä moderni arkkitehtuuri, mutta tärkein ja mielenkiintoisin asia tässä paikassa ovat tietenkin sisältä löytyvät valokuvanäyttelyt.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Ostokset

Telliskiven Kirpputori

Tallinnan yksi tunnetuimmista ja eittämättä parhaista kirpputoreista on Telliskiven luovassa keskuksessa lauantaisin järjestettävä Telliskiven kirpputori. Kirppiksellä myydään kaikenlaista tavaraa ihan perustavaroista kuten mm. kirjoista ja vaatteista aina mitä erikoisimpiin keräilyesineisiin ja krääsätavaraan.Telliskiven kirppari järjestetään joka lauantai kello 10.00-15.00.

Telliskiven Kirpputori Tallinna (4)
Telliskiven kirpputori

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Reet Ausin myymälä

Virolaisen suunnittelija Reet Ausin myymälä on kyllä todella inspiroiva paikka, sillä sen verran poikkeuksellinen ja merkityksellinen tarina tällä brändillä ja sen vaatteilla on. Kaikki tuotteet on tehty muiden tuottajien ylijäämäkankaista, mutta lopputuotteet eivät todellakaan näytä miltään kokoon parsituilta kyhäelmiltä, vaan ne ovat nousseet Virossa ja erityisesti Tallinnassa todellisiksi hiteiksi. Tunnetuimmat tuotteet ovat niin sanotut Up Shirtit, joissa on ylöspäin osoittava nuoli. Omasta vaatekaapista näitä löytyy useampikin kappale.

Sijainti: Telliskivi 60a-5


Tali Design

Oman kokemuksen mukaan Tali on yksi kaupungin parhaista designputiikeista ja täältä onkin vuosien varrella tarttunut matkaan vaikka mitä kivaa niin paikallisilta suunnittelijoilta kuin myös ulkomaisilta brändeiltä. Vaatteiden ja asusteiden lisäksi Talissa myydään muun muassa huonekaluja sekä sisutuselementtejä kuten, astioita tauluja, kynttilöitä ja lamppuja.

Sijainti: Telliskiven Luova Keskus


Viini- ja Olutkauppa SIP

Tämä putiikki pitää majaansa Telliskivi-kadun varrella sijaitsevan rakennuksen katutasossa, ja SIP:istä löytyy kattava valikoima laatuviinejä sekä virolaisia ja ulkomaisia käsityöoluita. Pidemmän aikaa kävimme tekemässä oikeastaan kaikki pienpanimo-olut ostokset Tallinnan vanhankaupungin Kohtissa, mutta nykyään olutshoppailut ovat siirtyneet enemmän ja enemmän SIP:iin.

Sip Olut ja Viinikauppa 2

Sijainti: Telliskivi 62


Majoitus

Hektor Container Hotel

Hektor sijaitsee Tallinnan Balti Jaama Turgin ja Telliskivi-kadun välittömässä läheisyydessä vanhaan tehdasrakennukseen upeasti kunnostetuissa tiloissa. Vuodelta 1874 peräisin olevassa rakennuksessa korjattiin aikanaan junan vetureita ja vaunuja, ja tästä ajasta on edelleen nähtävissä viitteitä siellä täällä. Hektorin kaikki vierashuoneet on rakennettu 20 jalkaisiin merikontteihin, joita voi hyvin sanoa todellisiksi tilaihmeiksi, sillä ne kätkevät sisäänsä oikeastaan kaiken mitä hyvältä hotellihuoneelta voi odottaa.

Sijainti: Telliskivi 62


Bob W. Telliskivi

Yksi Telliskiven harvoista majoituspaikoista, mutta tässä tapauksessa voi kyllä sanoa, että laatu korvaa määrän, sillä Bob W.llä on kyllä tarjolla sen verran erinomaisen tyylikkäästi sisustettuja asuntoja. Bob W. nimi tulee sanoista Best of Both Worlds, joka viittaa siihen, että tässä majoituksessa yhdistyvät hotellimajoituksen ja vuokra-asunnon parhaat puolet. Parin yön visiitin perusteella voimme hyvin pitkälti allekirjoittaa tämän, sillä asunto tarjosi oikeastaan kaiken ja enemmänkin kuin mitä tasokkaalta majoitukselta voi toivoa.

Bob W Tallinna 8170
Bob W. Telliskivi

Sijainti: Telliskivi 49

KOMMENTOI

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän