Koti Blog

Ulemiste Keskus – Viron Suurin Kauppakeskus

Ulemiste Keskus Tallinna 1231
Ulemiste Keskus sijaitsee aivan Tallinnan lentokentän tuntumassa, noin 4 km päässä Viru Keskukselta. Viron suurin kauppakeskus tarjoaa hyvin kattavan valikoiman erilaisia myymälöitä ja putiikkeja, sillä sen katon alta löytyy yhteensä yli 230 liikettä. Kauppakeskus on kokonaisuudessaan huimat 92 000 neliömetriä, johon mahtuu myymälöiden lisäksi,
1350 parkkipaikkaa, Apollo Kino elokuvateatteri, viisi levähdysaluetta (joissa voi käyttää iPadeja ja ladata puhelintaan), lasten leikkialue “Lennumaa” sekä pari kappaletta lastenhoitohuoneita. Aiemmin rummutimme aika vahvasti Kristiine Keskusta ja Rocca Al Marea, mutta kyllä nykyään isommat shoppailut tulee melkeinpä järjestään tehtyä Ülemistessä.
Ulemiste Keskus Tallinna Kauppakeskus 6929

Edelleen on kyllä pakko todeta, että jos haluatte yhdistää shoppailun ja vaikka nähtävyydet, niin kannattaa pysyä keskusta-alueen Viru Keskus, Solaris, Stockmann, Foorum- ja Rotermanni-akselilla tai lähteä Rocca Al Mareen, josta löytyy Tallinnan Eläintarha sekä Viron Ulkoilmamuseo. Ulemistessä on nyt Viron suurin kauppakeskus sekä lentoasema, mutta ei oikein mitään muuta nähtävää. Ruokapaikkojen suhteen olemme Ulemistessä suosineet Sushi Cafea, josta saa herkullisia sushi-annoksia. Muuten kauppakeskuksen ravintolat eivät ole meihin kovin kummoista vaikutusta tehneet, ja niinpä suosittelemmekin suuntaamaan syömään jonnekin muualle. Vinkkejä voitte katsoa Ravintolasuositukset Tallinnaan-listaltamme. Nelisen vuotta sitten Ülemiste Keskuksen välittömään läheisyyteen, junaradan toiselle puolelle, avattiin uusi kauppakeskus T1 Mall of Tallinn, jonka katolta löytyy Tallinnan ainoa maailmanpyörä SkyWheel of Tallinn, mutta tästä kauppakeskuksesta on pakko todeta, että sen matka on ainakin tähän mennessä ollut hyvin surullista seurattavaa. Jos haluaa nähdä tyhjiä liiketiloja, niin se on oikeastaan ainoa syy tuolla piipahtamiseen.

Kauppakeskus Ulemiste on avoinna maanantaista lauantaihin kello 10-21 sunnuntaisin klo 10-19. Keskuksen yhteydessä toimiva Rimi on avoinna joka päviä 9-22. Lähimmäksi Kauppakeskus Ülemisteä pääsee bussilla numero 15, joka lähtee Viru Keskuksen bussiterminaalista. Toinen vaihtoehto on bussi numero 2, joka kulkee Viru Keskuksen ohi (pysäkki Tallink City Hotellia vastapäätä) ja pois jäädään Lennujaam-pysäkillä. Nykyään kauppakeskukselle pääsee myös raitiovaunulla numero 4, joka kulkee Tondin ja Tallinnan lentokentän väliä. Jos päätätte ottaa ratikan, niin pois kannattaa hypätä Ülemiste linnak nimisellä pysäkillä. Lisätietoa Ulemiste Keskuksesta voitte katsoa sen nettisivuilta.

Lue lisää: Tallinnan Ostokset
Ulemiste Keskuksen sijainti Tallinnan kartalla:

Tallinnan Vaatekaupat ja Vaateostokset

Vaatekaupat Tallinna 292
Tallinnan laajasta ostoskeskusvalikoimasta löytyy paljon samoja vaatekauppoja kuin Suomesta, sillä esimerkiksi Hennes & Mauritz, Jack & Jones, Vero Moda, Guess, Esprit, New Yorker sekä Accessorize löytyvät kummaltakin puolen lahtea. Sen sijaan semmoisia liikkeitä kuten Baltman, Bershka, Ivo Nikkolo, Monton, NS King, ABC King ja Springfield ei löydy Suomesta lainkaan. Vaateostokset voi hoitaa vaikkapa Ülemiste Keskuksessa, Solaris Keskuksessa, Rocca Al Maressa, Kristiine Keskussa, Viru Keskussa, Stockmannilla tai Rotermannin Korttelissa. Jos tuntuu etteivät nuokaan paikat vielä riitä, niin sitten kannattaa suunnata Postijama KeskukseenFoorumiin tai T1 Mall of Tallinniin.
Vaatekaupat Tallinna 921

Vaateostokset eivät tule Tallinnassa tai muuallakaan Virossa juurikaan edullisemmaksi kuin Suomessa, sillä monissa paikoissa vaatteet ovat hyvin pitkälti samanhintaisia. Alennusmyynneistä ja Stockmannin Hulluilta Päiviltä tai Kaubamajan Osturallista saattaa joskus löytyä laadukkaita vaatteita ja kenkiä hyvillä alennuksilla, mutta noin muuten ei vaateshoppailusta ainakaan hintojen puolesta kannata Tallinnassa kanata ihan hirveästi riehaantua. Valikoimaa sen sijaan löytyy runsaasti ja myös monet paikalliset brändit ovat viime vuosina nostaneet päätään. Solaris Keskuksesta löytyy useampikin myymälä, josta löytyy virolaisten brändien tuotteita, ja lisää putiikkeja löydätte muun muassa Telliskiven luovasta keskuksesta.

Fotografiska Tallinna

Fotografiska Tallinna 5776

Fotografiska Tallinna sijaitsee Telliskiven Luovan Keskuksen sydämessä, noin 2 kilometrin kävelymatkan päässä kaupungin ydinkeskustasta. Tukholmasta lähtöisin oleva valokuvataiteen keskus Fotografiska avasi Tallinnassa ovensa vuonna 2019. Tukholman ja Tallinnan lisäksi valokuvataiteen keskus löytyy myös New Yorkista.

Fotografiska Tallinna 7137
Katutason myymälä

Tallinnan Telliskiven Luovan Keskuksen alueelta löytyy nykyään vaikka mitä näkemisen ja tekemisen arvoista paikkaa, mutta kyllä Fotografiska on ehdottomasti yksi tämän seudun valovoimaisimmasta kohteista.  Tämä valokuvataiteen museo on avannut uusia keskuksia hyvin harkiten, joten onkin mielettömän upeaa, että Baltian ensimmäinen ja Euroopan toinen Fotografiska avattiin juuri Tallinnaan! Keskusta varten remontoitu rakennus on ulkoa katsottuna upea kokonaisuus, jossa yhdistyvät tyylikkäällä tavalla vanha tehdasmainen fiilis sekä moderni arkkitehtuuri, mutta tärkein ja mielenkiintoisin asia tässä paikassa ovat tietenkin sisältä löytyvät valokuvanäyttelyt.

Tällä hetkellä Tallinnan Fotografiskassa on näytillä neljä kappaletta vaihtuvia näyttelyitä: eteläkorealaisen valokuvaaja Cho Gi-Seokin visuaalisesti vaikuttava Coexistence, virolaisten valokuvaajien Fotografiska for Life erikoisnäyttelyiden sarjaa varten toteuttama Embrace the difference, legendaarisen Andy Warholin Photo Factory sekä ranskalaiskuvaaja Sarah Moonin At the still point.

Cho Gi-Seokin näyttely on esillä 19.08.2022-15.01.2023, Fotografiska for Life näyttely 14.09.2022-15.01.2023, Andy Warholin 24.09.2022-26.02.2023 ja Sarah Moonin 25.11.2022-16.04.2023. Tuoreimmat tiedot meneillään olevista näyttelyistä voitte katsoa keskuksen nettisivuilta.

Näyttelytilojen lisäksi Tallinnan Telliskiven Luovan Keskuksen Fotografiskasta löytyy ravintola kattoterasseineen. Ravintola on sisustuksensa puolesta näyttävä kokonaisuus, jonka isoista ikkunoista tulvii sisään luonnonvaloa. Fotografiskan ravintolasta aukeaa 360 asteen näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Kerran olemme täällä käyneet syömässä, mutta tuolloin paikka ei ainakaan meihin tehnyt isompaa vaikutusta. Paikan zero waste-filosofiaa täytyy kuitenkin arvostaa. Tänne voi hyvin piipahtaa drinkeille, mutta ruoan osalta suosittelemme valitsemaan jonkun muun paikan esimerkiksi Ravintolasuositukset Tallinnaan-listaltamme.

Valokuvataiteen keskus on avoinna maanantaista perjantaihin kello 09.00-20.00, lauantaisin klo 10.00-20.00 ja sunnuntaisin 10.00-18.00. Tallinnan Fotografiskan ravintola on avoinna tiistaista perjantaihin 17.00-23.00 ja lauantaisin 14.00-23.00. Ravintolan baari ja terassi ovat avoinna tiistaista torstaihin kello 17.00-23.00, perjantaisin klo 17.00-00.00 ja lauantaisin 14.00-00.00.

Pääsylippu näyttelytiloihin maksaa päivästä ja ajankohdasta riippuen 12-17 euroa ja opiskelijoilta 9-14 euroa. Alle 16-vuotiaat lapset pääsevät näyttelyihin ilmaiseksi.

Fotografiska Kahvila Tallinna 7133
Katutason kahvila
Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Fotografiskan sijainti Tallinnan kartalla:

Tallink Business Lounge

Tallink Megastar Business Lounge 3

Tallink Business Lounge on erinomainen vaihtoehto niitä hetkiä varten, jolloin tuntee itsensä sen verran varakkaaksi (lue: hyvin harvoin), että päättää panostaa laivamatkailuun vielä hieman ylimääräistä. Normaalisti kuljemme Helsinki-Tallinna väliä Comfort Lounge-luokassa, mutta onhan Tallink Business Lounge ehdottomasti tästä vielä asteen parempi. Erityisesti Megastarin Business Loungesta on pakko todeta, että se on kaikista eri laivayhtiöiden tarjoamista matkustusluokista se mukavin tapa matkustaa Tallinnaan.

Pakettiin kuuluu tyylikkäästi sisustetut tilat, monipuolinen valikoima erilaisia kylmiä ja lämpimiä ruokia sekä jälkiruokia, alkoholijuomia sekä alkoholittomia juomia, nopeampi internet-yhteys, päivän lehdet, omat WC-tilat ja Lounge Shopping -osasto. Tallink Megastarin Business Loungessa matkasta pystyy nauttimaan kaikessa rauhassa ja matkustusmukavuutta lisää ehdottomasti myös se, että Helsingin päässä bisnessluokasta pääsee melkeinpä suoraan ulos laivasta.

Lippu tähän luokkaan maksaa normaalin laivalipun hinnan +65€/suunta, joten joutuuhan sitä kuvetta kaivamaan, mutta toisaalta jos arvostaa omaa rauhaa ja haluaa matkan aikana nauttia hyvästä ruoasta sekä vaikkapa lasillisesta kuohuviiniä, niin ei tuo sitten enää olekaan niin arvokasta.

Summa summarum, ainakaan allekirjoittaneet eivät tällä ihan joka kerta raaski Helsinki-Tallinna väliä matkustaa, mutta kyllä tätä voi ehdottomasti suositella kaikille, jotka laivalla matkustamisessa arvostavat kunnon lisämukavuutta. Lisätietoa voitte katsoa Tallinkin nettisivuilta.

Tallinnan Joulutori

Tallinnan Joulutori
Tallinnan Joulutori ja joulumarkkinat avataan perjantaina 25. marraskuuta 2022 Raatihuoneentorilla ja viimeistä päivää perinteinen joulutori (viroksi jõuluturg) on avoinna sunnuntaina 08. tammikuuta 2023. Joulutori on avoinna joka päivä kello 10.00-20.00, mutta lämpimiä juomia myydään vielä pari tuntia sulkemisajan jälkeenkin. Avajaisviikonloppuna joulutorilla on tarjolla jotain ihan uutta, sillä raatihuoneen seinälle heijastetaan Tempus fugit -valoshow. Perjantaina 25.11. ja lauantaina 26. päivä tämä on nähtävissä kello 18, 19 ja 20, ja sunnuntaina 27. marraskuuta kello 16.30, 18 ja 19.
Tallinnan Joulutori ja Joulumarkkinat 1016
Joulutorilla on myös myynnissä paljon erilaisia käsityötavaroita, vaatteita sekä muuta joululahjaksi kelpaavaa. Lisäksi Tallinnan Joulutorilla pääsee maistelemaan virolaisia jouluruokia kuten esimerkiksi possupaistia, hapankaalia ja mustaamakkaraa. Tänä vuonna vanhankaupungin joulutori on suunnattu erityisesti paikallisille asukkaille ja sen myötä ruoka- ja juomapuoleen on panostettu vielä aiempaa enemmän. Torille rantautuu ensimmäistä kertaa muun muassa vohvelikioski ja myös glögivalikoima on laajentunut. Joulutorin nettisivujen mukaan tarjolla on tyrni-, karpalo-, vadelma-mustaherukka-, omena-inkivääri-, luumu-, mustikka- ja kirsikkaglögejä, mutta luonnollisesti myös perinteisiä glögejä ja hehkuviinejä.

Myös lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla erityistä ohjelmaan, sillä Tallinnan joulutorilla on tänä vuonna kolme erilaista karusellia, joulujuna sekä aivan uutena juttuna myös kaksikerroksinen joulubussi. Myös joulupukin talo löytyy tuttuun tapaan raatihuoneentorilta, ja talon luona on postilaatikko, johon joulupukille voi käydä jättämässä vaikkapa lahjatoivelistan tai ihan vaan jouluisia terveisiä. 🙂

Tallinnan Joulutori ja Joulumarkkinat 1018Raatihuoneentorille pystytetään jälleen jättimäinen joulukuusi, joka tulee tänä vuonna Pohjois-Virossa sijaitsevasta Kuusalun kunnasta. Legendan mukaan juuri nykyisen Raatihuoneentorin paikalla sijaitsi maailman ensimmäinen joulukuusi vuonna 1441. Pari vuotta sitten arvostettu muotilehti Elle valitsi Tallinnan Joulutorin yhdeksi Euroopan parhaista joulumarkkinoista, joten tämän tapahtuman erityislaatuinen tunnelma on noteerattu muuallakin päin maailmaa. Tiesittekö muuten, että Tallinnan vanhankaupungin joulutori järjestettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran jo 1991 eli samana vuonna kuin Viro irtaantui Neuvostoliitosta. Lisätietoa Tallinnan Joulutorista ja tulevista tapahtumista voitte käydä katsomassa torin nettisivuilta sekä Facebook sivuilta.

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Vanhankaupungin Joulutorin sijainti Tallinnan kartalla: