Koti Blog

Tallinnan Joulutori

Tallinnan Joulutori 2022
Tallinnan Joulutori ja joulumarkkinat avataan perjantaina 01. joulukuuta 2023 Raatihuoneentorilla ja viimeistä päivää perinteinen joulutori (viroksi jõuluturg) on avoinna sunnuntaina 07. tammikuuta 2023. Joulutori on avoinna joka päivä kello 10.00-20.00, mutta lämpimiä juomia myydään vielä pari tuntia sulkemisajan jälkeenkin.
Tallinnan Joulutori 2022 8
Joulutorilla on myynnissä paljon erilaisia käsityötavaroita, vaatteita sekä muuta joululahjaksi kelpaavaa. Lisäksi Tallinnan Joulutorilla pääsee maistelemaan virolaisia jouluruokia kuten esimerkiksi possupaistia, hapankaalia ja mustaamakkaraa. .

Myös lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla erityistä ohjelmaa, sillä Tallinnan joulutorilla on tänäkin vuonna muun muassa karuselli ja muuta mukavaa. Myös joulupukin talo löytyy tuttuun tapaan raatihuoneentorilta, ja talon luona on postilaatikko, johon joulupukille voi käydä jättämässä vaikkapa lahjatoivelistan tai ihan vaan jouluisia terveisiä. 🙂

Tallinnan Joulutori Karuselli 2022 4Raatihuoneentorille pystytetään jälleen jättimäinen joulukuusi, joka tulee tänä vuonna Pohjois-Virossa sijaitsevasta Kuusalun kunnasta. Legendan mukaan juuri nykyisen Raatihuoneentorin paikalla sijaitsi maailman ensimmäinen joulukuusi vuonna 1441. Pari vuotta sitten arvostettu muotilehti Elle valitsi Tallinnan Joulutorin yhdeksi Euroopan parhaista joulumarkkinoista, joten tämän tapahtuman erityislaatuinen tunnelma on noteerattu muuallakin päin maailmaa. Tiesittekö muuten, että Tallinnan vanhankaupungin joulutori järjestettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran jo 1991 eli samana vuonna kuin Viro irtaantui Neuvostoliitosta. Lisätietoa Tallinnan Joulutorista ja tulevista tapahtumista voitte käydä katsomassa torin nettisivuilta sekä Facebook sivuilta. Kuvassa olevat jutut ovat tämän vuoden joulutorilta.

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Vanhankaupungin Joulutorin sijainti Tallinnan kartalla:

Kaubamajan Osturalli 02-08. Lokakuuta 2023

osturalli Tallinna kaubamaja
Lokakuun ensimmäisenä maanantaina pyörähtää käyntiin tämän syksyn Tallinnan Kaubamajan Osturalli, joka tälläkin kertaa kestää koko viikon! Jos olette tuolloin suuntaamassa Tallinnaan shoppailureissulle, niin kannattaa käydä Viru Keskuksen Kaubamajassa tsekkaamassa Osturallin tarjonta.

Viralliseen Kaubamajan Osturallin tarjouskatalogin löydätte täältä. Tarjouksessa on tälläkin kertaa suuri määrä erilaisia vaatteita, asusteita, kodin käyttötavaroita ja kosmetiikkaa, jonka lisäksi myös Kaubamajan Toidumaailm eli ruokaosasto tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia Osturalli tarjoustuotteita. Lisäksi Kaubamajan yhteistyökumppanit elokuvateatteriketju Apollo Kinosta ja keilahalli Kuulsaalista Laitse Rally Parkiin ja matkatoimisto Go Traveliin ovat mukana omilla tarjouksillaan.

Lue lisää: Tallinnan Ostokset

Citybox Hotelli

CityBox Hotel 8

Tallinnan Porto Francon alueella sijaitseva Citybox hotelli tarjoaa budjettimajoitusta tyylikkään laadukkaissa huoneissa, joissa ei ole oikeastaan mitään ylimääräistä. Huoneista on turha etsiä esimerkiksi televisiota, jääkaappia, vaatekaappia, vedenkeitintä tai edes pullonavaajaa. Sen sijaan huoneista löytyy pöytä, lukuvalo, tuoli, yöpöytä, muutama vaateripustin, laadukkaat sängyt, kompakti kylppäri sekä erittäin hyvin toimiva ilmastointi. Viimeksi mainittu todella yllätti visiitillämme, sillä tämä ajoittui juuri kesän kovimpiin helteisiin, mutta isoista ikkunoista huolimatta 13 neliömetrin kokoinen huone pysyi koko päivän mukavan viileänä. Myös sänkyjä täytyy ihan erikseen kehua, sillä täällä nukkui pari yötä erittäin hyvin.

Cityboxin konsepti on erittäin onnistunut, sillä täältä tosiaan löytyy kaikki tarpeellinen onnistunutta yöpymistä varten, mutta ei ei mitään ylimääräistä. Tämä näkyykin sitten majoituksen hinnassa, sillä kesäkuun puolivälissä meitä majoittui tänne kaksi henkeä viikonlopuksi yhteishintaan 126 euroa eli 63 euroa per yö. Tallinnassa on tullut kokeiltua monennäköisiä budjettihotelleja ja täytyy kyllä todeta, että Citybox on ehdottomasti parhaasta päästä ellei jopa kaupungin paras budjettihotelli.

Cityboxista ei löydy perinteistä vastaanottotiskiä ja -virkailijaa, vaan asiakas hoitaa itse varauksen, maksun, check-inin ja check-outin hotellin aulasta löytyvällä automaatilla. Maksun ja check-inin suorittamisen jälkeen laitteesta tulostuu ulos huonekortti ja tieto huoneen numerosta. Mikäli näiden asioiden kanssa tulee ongelmia tai muuten tulee kysyttävää, niin Cityboxilla on kuitenkin henkilökuntaa paikalla 24/7, joten ihan oman onnensa nojaan sitä ei hotellissa joudu. Hotellin yleisistä tiloista löytyy myös runsaasti tuoli- ja sohvaryhmiä, joissa voi rentoutua tai työskennellä, ja tämän lisäksi Cityboxissa on myös TV-huone, yhteiskeittiö ja pyykkitupa.

Täällä ei ole tarjolla aamiaista hotellin puolelta, mutta jos ei jaksa yhteiskeittiössä alkaa kokkailemana, niin samassa rakennuksessa toimii kahvila Lou Lou, josta saa aamiaisen lisäksi myös lounasta. Paikka on auki päivittäin kello 08.00-16.00. Mikäli aamiaiselle haluaa lähteä muualle, niin vaihtoehtoja kyllä löytyy, sillä sen verran keskeisellä paikalla Citybox sijaitsee. Rotermannin kortteliin (vinkkinä RØST Leipomo) kävelee muutamassa minuutissa ja Viru Keskukselle (vinkkinä Cafe Mmuah) pääsee alle 10 minuutissa.

Näkymä hotellihuoneen ikkunasta
Näkymä hotellihuoneen ikkunasta

Oikeastaan ainoa toivomisen varaa jättänyt asia oli ikkunasta aukeavat näkymät, mutta tämä nyt ei ole varsinaisesti hotellin vika, vaan harmillinen seuraus siitä, että Porto Franco alueen rakennuttaja meni konkurssiin ja toistaiseksi tälle projektille ei ole löytynyt loppuun viejää. Muuten Cityboxia voi kyllä ehdottomasti suositella niille, jotka etsivät hyvätasoista budjettimajoitusta Tallinnan keskusta-alueelta. Varauksen voitte halutessanne tehdä suoraan tästä:


tai sitten
Cityboxin nettisivuilla, mistä löydätte myös lisätietoa hotellista.

Citybox hotellin sijainti Tallinnan kartalla:

Nigulisten Kirkko ja Museo

Nigulisten Kirkko (9)

Nigulisten kirkko eli Pyhän Nikolaoksen kirkko sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa kivenheiton päässä raatihuoneentorilta. Ulkoapäin kirkko on varsin komea ilmestys ja nykyään myös seinien sisäpuolelta löytyy ihmeteltävää pidemmäksikin aikaa, sillä keväällä 2023 Nigulisten museo aukesi lähes vuoden remontin jälkeen yleisölle. Samalla kirkon torniin aukesi näköalatasanne, josta avautuvat ihan uudenlaiset näkymät vanhaankaupukiin sekä Tallinnan keskusta-alueelle. Torniin voi kivuta ihastelemaan 360-asteen näkymää joko perinteisemmällä menetelmällä eli portaita pitkin (ylös matkaa kertyy 233 askelta) tai sitten hypätä upean pyöreän muotoisen lasihissin kyytiin.

Nigulisten kirkko on alun perin perustettu jo 1200-luvulla, mutta toisessa maailmansodassa suurin osa siitä pommitettiin maan tasalle, ja sodan jälkeen Niguliste oli pitkään kokonaan suljettuna yleisöltä ensin kunnostustöiden vuoksi ja sittemmin kirkon tornissa riehuneen tulipalon takia.

Vuodesta 1984 eteenpäin se on toiminut konserttisalina ja taidemuseona. Nykyään kirkko on Eesti Kunstimuuseumin omistuksessa, joka pyörittää myös muun muassa Viron Taidemuseo KUMU sekä Kadriorgin palatsissa toimiva taidemuseo. Tallinnan Pyhän Nikolaoksen kirkon merkittävin yksittäinen taideteos on saksalaisen Bernt Notken 30 metriä pitkä maalaus Kuolemantanssi, joka on Viron tunnetuin keskiaikainen taide-esine. Teos on myös kansainvälisesti merkittävä, koska se on ainoa säilynyt keskiaikainen canvasmaalaus, jossa aiheena on kuolemantanssi (Danse Macabre).

Toinen merkittävä taideteos Nigulistessa on kirkon pääalttari, joka on niin ikään saksalaista alkuperää ja juontaa juurensa 1400-luvulle. Lisäksi kirkosta löytyy Viron taidemuseon keskiaikaisen taiteen kokoelma, johon kuuluu muun muassa erilaisia patsaita ja hopeaesineitä.

Nigulisten kirkko on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-18.00. Nigulisten nettisivuilta voitte käydä katsomassa museon poikkeusaukioloajat. Pääsyliput museoon maksavat 12€/kpl (alennuslippu 8€) ja perhelippu (2 aikuista + alaikäiset lapset) 24€. Myynnissä on myös erilaisia yhdistelmälippuja Viron taidemuseon yksiköihin, ja näistä löydätte lisätietoa täältä. Jokaisen kuukauden viimeisenä keskiviikkona museoon pääsee 3€ hinnalla ja tuolloin perhelippu kustantaa 6€.

Lisäksi Kansainvälisenä museopäivänä (18. toukokuuta) Nigulisteen on ilmainen sisäänpääsy ja lastensuojelun päivänä, 1. kesäkuuta, alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi. Jos olette aikeissa kiertää useammankin museon, niin kannattaa harkita Tallinna Kortin hankintaa, sillä tuolla kortilla pääsee ilmaiseksi muun muassa Nigulisten kirkon museoon sekä myös kaikkiin muihin Viron Taidemuseon yksiköihin.

Ilmaiseksi Tallinn Card -kortilla

Lue lisää: Tallinnan Nähtävyydet
Nigulisten kirkon sijainti Tallinnan kartalla:

Telliskiven Luova Keskus

Telliskiven Luova Keskus Tallinna 4064

Tallinnan Telliskivi-kadun varrella sijaitsevasta boheemista Telliskiven luovasta keskuksesta on viimeisen vuosikymmenen aikana muodostunut yksi kaupungin trendikkäimmistä ja samalla myös viihtyisimmistä alueista. Telliskivi Loomelinnaku viettää ensi vuonna jo 15-vuotissyntymäpäiviään, sillä ensimmäiset luovat yritykset muuttivat alueelle vuonna 2009. Meidän ensimmäinen kokemuksemme tästä paikasta on neljä vuotta myöhemmin, jolloin istuimme alueella toimineen Pudel olutbaarin terassilla oluella, ja ympärillä oli lähinnä huonossa kunnossa olevia vanhoja tehdasrakennuksia.

Viimeisen reilun 10 vuoden aikana Tallinnan Telliskiven luova keskus on kehittynyt semmoisin harppauksin, että välillä on ollut vaikeuksia pysyä tämän muutoksen perässä. Uusia ravintoloita, baareja, putiikkeja ja tapahtumia on syntynyt kuin sieniä sateella, ja välillä sitä on itsekin joutunut vaan toteamaan, että tuohonkin kulmaan on näköjään tullut tuommoinen ravintola ja tuo viime visiitillä aivan rempallaan ollut rakennus on nyt rempattu kokonaan ja se näyttää vilisevän elämää. Useita seiniä koristivat toinen toistaan värikkäämmät ja tyylikkäämmät maalaukset, ja vanhat Baltic Railwaysin tehdasrakennukset on kunnostettu uuteen loistoon.

Kivi Paber Käärid TerassiVaikka Telliskiven luova keskus tuntuukin muuttuvan vauhdilla, niin on tänne ehtinyt vuosien varrella syntymään myös jo lähes kulttimaineeseen nousseita paikkoja. Yksi näistä on kiistatta ravintola F-Hoone, joka oli yksi ensimmäisistä ravintoloista tällä alueella, ja paikan suosio on ollut jo vuosikausia sitä luokkaa, että tänne ei välillä pääse edes aamiaiselle saatika lounaalle ilman pöytävarausta. F-Hoonesta on muodostunut myös yksi meidän vakiopaikoistamme Tallinnassa. Toinen useaan otteeseen hyväksi havaittu ruokapaikka on gluteenittoman ruoan nimeen vannova ravintola Kivi, Paber, Käärid. Telliskiven luovan keskuksen alueelta ja sen lähiympäristöstä löytyy myös runsaasti muita ravintoloita, joten täältä todennäköisesti löytyy jokaiselle jotain mieleistä syötävää.

Ruokapaikkojen lisäksi alueelta löytyy myös muun muassa La Muu jäätelökioski, Junimperium ginitislaamo – ja baari, Purtse Tap Room, tapahtumakeskus Vaba Lava sekä suuri määrä erilaisia design-, sisustus-, lifestyle-putiikkeja, kuten muun muassa UpShirteistä tunnetuksi tullut Reet Aus. Neljä vuotta sitten alueelle avattiin myös Tukholmasta lähtöisin oleva valokuvataiteen keskus Fotografiska. Lisäksi museon yhteyteen avattiin ravintola, jonka taustalla häärii virolainen huippukokki Peeter Pihel.

Telliskivi 4

Kuten alussa mainitsemmikin, niin Telliskiven luovan keskuksen alueella järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Välillä tuntuu melkeinpä siltä, että täällä on koko ajan joku tapahtuma tai festivaali meneillään. Luova keskus onkin vahvasti mukana erilaisissa kulttuuritapahtumissa kuten muun muassa joka kevät järjestettävässä Tallinn Music Weekissä. Lisäksi Telliskiven luovan keskuksen alueella järjestetään joka lauantai todennäköisesti Tallinnan paras ja laajin kirpputori.

Lisätietoa Telliskiven luovasta keskuksesta voitte katsoa sen nettisivuilta. Jos haluatte yöpyä Tallinnan Telliskiven alueella, niin voimme suositella Bob W.:n tyylikkäästi sisustettuja ja viihtyisiä asuntoja. Lisää voitte lukea aihetta käsittelevästä teksistämme.

Telliskivi Loomelinnakun sijainti Tallinnan kartalla: